Home » Blog » Dolazak novog doba

Dolazak novog doba

Turistička organizacija Čačak je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nacionalnom službom zapošljavanja – filijala Čačak, organizovala prezentaciju univerziteta, fakulteta, akademija i visokih škola Srbije pod nazivom “INDEKS 2014”. Štandove je imalo oko tridesetak visokoškolskih ustanova, privatnih i državnih, iz cele Srbije. Bilo je to kao dolazak novog doba.

Ovo je vest koju su večeras objavile mnoge medijske kuće u Čačku. Reklo bi se vest ko vest, jer su se slične manifestacije održavale u Čačku i proteklih godina. A verovatno se održavaju i u drugim gradovima u Srbiji. Istovremeno nema dana da nas sa novinskih stubaca ili ekrana televizora ne bombarduju informacijama o lošem kvalitetu obrazovanja kod nas. Da li će nam onda ovakav vašarski pristup promociji visokoškolskih institucija iz Srbije pred predstojeći upis u novu školsku godinu pomoći da se silazni trend u obrazovanju zaustavi? Moglo bi se o ovoj temi i pristupu rešavanju problema srpskog školstva naširoko pisati i polemisati. Ali jedan detalj iz prikaza dešavanja na INDEKSU 2014 mi je privukao pažnju.

Dolazak novog doba, a ubi nas neznanje

Savetnica za planiranje karijere u Nacionalnoj službi zapošljavanja navela je da su u Moravičkom okrugu između ostalog deficitarna zanimanja programer informacionog sistema, a da do posla teže dolaze između ostalog i diplomirani inženjeri elektrotehnike za računarsku tehniku. Ako državnom službeniku plaćenom da pomogne mladim ljudima u izboru pravog zanimanja nije poznato šta rade i pomenuti programer i diplomirani inženjer. Onda kako možemo da očekujemo od nekog opravdano neobrazovanog poslodavca da donese pravu odluku koga treba da zaposli. Odnosno ko će da najbolje odgovori potrebama njegovog posla.

U Srbiji ima više od deset akreditovanih univerziteta na kojima se školuju “stručnjaci” sa zvučnim imenima. Sada je aktuelna oblast IT (Informacione Tehnologije). Veoma me interesuje da li članovi tzv. KAPK – a studijske programe vrednuju zaista prema skupu i sadržaju predmeta koje studenti treba da savladaju. Ili se zadovoljavaju samo uvidom u formalnu ispunjenost zahteva za akreditaciju. Kao neko ko skoro četiri decenije deluje u oblasti računarske tehnike usuđujem se da kažem da mnogi nastavni planovi i programi iz ove oblasti, a pogotovu iz oblasti koja se tako zvučno propagira – IT ne zadovoljavaju osnovne postulate neophodne da se otškoluje pravi stručnjak.

Zato i imamo slučaj da pomenuta savetnica ne zna da diplomirani inženjer računarske tehnike mora da zna i da “programira informacioni” sistem. Da li nam ova dešavanja najavljuju dolazak novog doba. U kome će se tražiti da se naziv vašeg zanimanja izričito slaže sa poslom za koji konkurišete. A šta vi ustvari znate, pa zar je to ikoga briga. Oni koji su trebali da vas nauče lakonski kažu – naučiće.


Leave a comment