My name is administrator..., IT administrator

Započeo marjan, 10.11.2008, 20:18

prethodna tema - sledeća tema

marjan

10.11.2008, 20:18 Poslednja Izmena: 10.11.2008, 20:22 od marjan
Evo jednog oglasa za posao (a sličnih oglasa ima puno):
Citat
Kompaniji "XYZ" iz Beograda potreban IT administrator. Potreban profil radnika na tom radnom mestu je:

- VI ili VII stepen stručne spreme
- Minimum 2 godine iskustva na sličnim poslovima
- Poznavanje mrežne arhitekture
- Poznavanje TCP/IP protokola
- Odlično poznavanje sledećih programskih jezika:
- PHP/MySQL
- MS Visual C++/C# .Net
- Dobro poznavanje programiranja u Excel-u
- Iskustvo u radu sa Adobe Acrobat LiveCycle Designer
- Prednost imaju kandidati koji imaju iskustva u radu sa programom za trgovanje na berzi Trade Station, kao i poznavanje Easy Language programskog jezika koji se nalazi u okviru Trade Station-a.
A Java? A Python? A kernel-development?!  :o
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

10.11.2008, 23:12 #1 Poslednja Izmena: 10.11.2008, 23:19 od holodoc
Pa ovako... Po stavkama, pošto jelte... Ne želimo da izgubimo nešto usput  :)

Citat- VI ili VII stepen stručne spreme
Ovo je nažalost ne više na radost postala standardna klauzula u svim oglasima. Zašto kažem nažalost? Pa jednostavno zato što bilo kakvi "stručni stepeni" iskreno govoreći među nama više ne odslikavaju ni najmanje ono što bi "stručni stepen" trebalo da znači. Ne kažem to samo za visoko školstvo već je ista priča već duže vreme i u srednjim pa boga mi i u osnovnim školama. Istina "stepen stručne spreme" može da bude naveden i zbog potrebe da eventualno kandidat koji bude primljen bude u mogućnosti da kasnije potpisuje projekte i štatijaznam ali ako ćemo tom putanjom da krenemo onda tu postoji još niz drugih prepreka kao što su stručni državni ispiti i sl. Da skratim... Čista formalnost :)
CitatMinimum 2 godine iskustva na sličnim poslovima
Razumem potrebu firme da odmah u startu ima čoveka koji bar otprilike zna o čemu se na takvom poslu konkretno radi. Iskustvo nije uopšte zanemarljivo. Čak štaviše može užasno mnogo da pomogne u periodu adaptacije na nov posao.
CitatPoznavanje mrežne arhitekture
Apsolutno podržavam svim svojim srcem i dušom. Bez detaljnog poznavanja mreža IT administrator "ne mož da bidne" :)
CitatPoznavanje TCP/IP protokola
Još jedno "podržavam svim svojim srcem i dušom".
Citat- Odlično poznavanje sledećih programskih jezika:
- PHP/MySQL
- MS Visual C++/C# .Net
Ovo je već veoma "kveščenabilno". Zašto? Pa zato što oglašivač očigledno ne traži radnika već hodajuću, dišuću IT enciklopediju koja usput pokazuje primese božanske inteligencije :D Pa istina... Ovo je po meni već svaštarenje i to debelo... Odlično poznavanje PHP-a i kompletne .NET platforme je skoro pa suludo. Ne kažem da nije izvodljivo ali čim više stvari poznaješ odlično onda u suštini nijednu ne poznaješ dobro :)
Citat- Dobro poznavanje programiranja u Excel-u
A da... Dobro poznati "ćata ekspirijens"...  =)) Pitam se što nisu naveli i Word kad već jesu Excel  :utata:
Citat- Iskustvo u radu sa Adobe Acrobat LiveCycle Designer
Ovo je već uveliko jako specifičan zahtev... Očigledno oglašivač posla ima već neki zamišljeni (najverovatnije zli  :dzavo:) plan.
Citat- Prednost imaju kandidati koji imaju iskustva u radu sa programom za trgovanje na berzi Trade Station, kao i poznavanje Easy Language programskog jezika koji se nalazi u okviru Trade Station-a.
Potvrda da se radi ipak o spacifičnim zahetvima za neki posao koji je u pripremi.

U vezi Pythona, Jave i kernel developmenta... :whistle2: Hehe... pa to bi već bila stavka koju sam malopre pomenuo... Svaštarenje  ;;) Mislim prosto je nemoguće objediniti još i Javu i Python u opis jednog takvog čoveka (ako izuzmemo eventualni primer malopre pomenute hodajuće enciklopedije :D) Dakle, moje mišljenje je da ne treba preterivati... Ono što znaš treba da znaš najbolje što možeš uz naravno trud da se to znanje usavrši. Ako želiš da se baviš Javom usmri se na Javu jer je to jedna ooogromna oblast koja ne stoji već se menja svakim danom. Dakle ako sada neko počinje da se bavi Javom realno je hendikepiran za desetak dvadesetak godina koliko se Java kao jezik razvijala i razvija. Sve što sam naveo važi i za bilo koji drugi jezik :)

Što se tiče Pythona možda grešim ali mislim da on realno nema šta da traži u samoj administraciji pa kad smo već kod toga ni u preovlađujućem delu IT sektora. Python jeste specifičan jezik međutim, realno iako postoje pokušaji da se progura na raznim softverskim bojištima, Python je jedostavno poprilično rezervna opcija za razvoj softvera ili skripting.

Kernel development...? :D Ako ćemo iskreno onda ne znam zbog čega bi jednom administratoru bilo potrebno da poznaje kernel u toj meri da može da radi posao koji realno rade softver inženjeri... Možda grešim ali mislim da bi tolika "prosvetljenost" ipak bio pravi pravcijati overkill...

Ono što je ovde možda izostavljeno po meni jeste specifikacija operativnog sistema koji će se koristiti. Ako je u pitanju Linux onda je Bash ili neki drugi skripting jezik "a must". Taj deo bi otprilike pokrio zahtev o PHP-u i MySQL-u... E sad ako je Windows u pitanju pa još ako se koriste neke serverske varijante OS-a... "Lele... Utepaše Zone..."  :dzavo:

Da skratim... Ovo što je gore navedeno gore je još jednom po meni totalni "overkil"... Možda se na konkretnom poslu situacija iskristalizuje ali jednostavno nije moguće da neko bude stručan za sve što je navedeno u tom oglasu....

Ovo su bila moja dva centa... Sada slobodno udrite drvljem i kamenjem...  :blush: Ako može malo više drvljem pošto ide zima  :dzavo:
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

marjan

Ovo za Javu, Python i kernel-nešto je bila apsolutna, nepatvorena ironija. Poenta jeste da se jako često traže "ljudi" koji treba da završe sve vezano za system/network administraciju, a bilo bi lepo da naprave i sajt, pretamburaju neku bazu u neku drugu bazu i odrade firmin završni račun, kad su već tu... Pitam se samo koliko ovakve firme nameravaju da plate ovakvog IT-heroja :( Na kraju, koga će da angažuju?
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

Slabo mi ovih dana nešto ide ironija jer sam počeo zdravo da se hranim pa izbegavam bilo šta osim prirodne masti  =)) Šalim se naravno :)

Elem... Koga će da angažuju...? Angažovaće nekoga ko u stvari nema apsolutno bilo kakve veze sa IT-em i najverovatnije se bavi vodoinstalacijama ili zidarstvom (jel to neko pomenuo novu ekipu EUneta Čačak :dzavo:). Prvi i pravi problem je što i te oglase sastavljaju ekonomisti, PR menadžeri i ljudi koji jednostavno nemaju baš ikakvih dodirnih tačaka sa IT industrijom... Pa šta tek onda možeš da očekuješ od oglasa?
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php