Između DOBRA i ZLA

Započeo Siniša Ranđić, 02.09.2010, 00:02

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

02.09.2010, 00:02 Poslednja Izmena: 02.09.2010, 14:31 od rasin
Valjda je početak septembra dobar razlog da se i kod nas, ali u susedstvu otvore školske teme. Naravno nas interesuje prevashodno visoko školstvo.


Tako današnja "Politika" iz pera Vesne Rakić - Vodinelić, koja je inače dekan(ica) Pravnog fakulteta u okviru Univerziteta Union objavljuje komentar na temu odnosa državni - privatni univerziteti. (http://www.politika.rs/rubrike/Sta-da-se-radi/147854.sr.html).


Temom visokoškolskog obrazovanja u kontekstu društvenih zbivanja u Hrvatskoj, ali i šire u Evropi bavili su se i Thomas Farnell iz Instituta za razvoj obrazovanja i Vesna Kovač, docent(ica) na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta u Rijeci (http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/hrvatska-i-europa-na-prekretnici).


Na kraju može se nešto videti i na temu naučno - istraživačkog rada i prezentacije odgovarajućih rezultata, o čemu je u julsko/avgustovskom broju iz 2009. godine on-line izdanja časopisa Biznis & Finansije pisao Nikola Marković (http://www.bifonline.rs/tekstovi.item.372/vrednovanje-nauke-visak-teorije-manjak-primene.html).

Marko Аcović

Ova tri linka bi trebalo proslediti celom rukovodstvu Tehnickog fakulteta a mozda i rukovodstvu na nivou celog univerziteta u Kragujevcu. Valjda ce se onda bar neko zapitati gde smo i kuda dalje (ako ima dalje).

Siniša Ranđić

02.09.2010, 14:43 #2 Poslednja Izmena: 07.09.2010, 14:27 od rasin
Danas sam sa pojedinim kolegama na Fakultetu raspravljao na temu odnosa državni - nedržavni fakulteti i imam utisak da se tu ne razmišlja o pitanju kvaliteta, već samo kako održati postojeći standard, tj. kako što više zaraditi. De facto to je generalno najveći problem visokog školstva u Srbiji - što je obrazovanje spušteno na nivo usluge. I što fakulteti u praksi mogu da upisom praktično neograničenog broja studenata podižu svoju zaradu (i državni i nedržavni) bez obzira kako se to odražavalo na kvalitet proizvoda. A tu postoje najmanje dva faktora

       
  • smanjenje broja kvalitetnih đaka koji upisuju fakultete
  • nemogućnost obezbeđivanja kvalitetne nastave za veliki broj studenata
Kad se sve dobro analizira dolazi se do zaključka da je već odavno, a najmanje posle 68 visokoškolstvo postalo faktor socijalne politike, a ne način za podizanje kvalifikacione strukture društva. Sa ispoljavanjem lokalne, ali i globalne krize ovi problemi su samo maksimalno došli do izražaja. Zbog toga se bojim da ljudi sa visokoškolskih institucija ne vide suštinu problema i ponašaju se kao oni putnici zarobljeni u vozu, koji ne može da ide ni napred ni nazad (čuveni vic o Brežnjevu) - spustili su zavese i drmaju vagone da izgleda da se voz kreće!

Siniša Ranđić

"POLITIKA" i danas nastavlja sa iznošenjem stavova po pitanju postizanja boljeg kvaliteta studiranja u kontekstu odnosa DRŽAVNI - NEDRŽAVNI univerziteti (http://www.politika.rs/rubrike/Sta-da-se-radi/Studentski-vauceri-za-izbor-fakulteta.sr.html) kroz reč Milovana Stanišića rektora univerziteta "SINGIDUNUM".

Siniša Ranđić



Siniša Ranđić

15.09.2010, 10:21 #6 Poslednja Izmena: 15.09.2010, 22:08 od rasin
U prethodonom odgovoru sam nastavio da dodajem linkove na diskujiju koja se svakodnevno vodi u listu "Politika".

Siniša Ranđić

Diskusija u "Politici" i dalje traje.

Marko Аcović

Diskusija u Politici traje i dalje, ali kako to da su akteri diskusije samo profesori sa beogradskog univerziteta? Ima jos univerziteta u ovoj Srbiji ili su profesori sa ostalih univerziteta nezainteresovani da se ukljuce u diskusiju. I dalje se nesto desava jedino u Beogradu dok ostatak Srbije cuti. Zalosno. Sta drugo reci.

Siniša Ranđić

Pravo pitanje, a odgovor se da samo naslutiti. Možda leži u činjenici da je Beogradski univerzitet institucija, koja bi poslednja trebalo da dođe pod ? (bar oni tako misle). A i ogromna većina tzv. privatnih univerziteta je locirana u glavnom gradu. Naslov temi "Borba između dobra i zla" potekao je imajući u vidu uvreženo mišljenje da su su državni univerziteti - dobri, a ovi drugi loši. Možda mi iz unutrašnjosti ćutimo, jer kako kaže Andrić u "Mostu na Žepi" - "U ćutanju je sigurnost". Jer bolje je ne ljutiti ni vlast ni Velikog brata (Univerzitet u Beogradu). Bolje je zadovoljiti se mrvicama sa trpeze moćnih, nego buditi lava dok spava. A možda se i lav probudio pa nas svojom rikom podseća ko je glavni.

Siniša Ranđić

Započinje i treća sedmica diskusije o stanju u srpskom visokom školstvu:

Marko Аcović

Koliko god da je BU institucija, moraju postovati i ostale. Nisu oni Bogom dani, koliko god da su dobri i nije Beograd Srbija (mada priznajem, svaki put kad odem u Beograd, osetim se kao da sam u drugoj drzavi).
Dokle god fakulteti iz provincije budu cutali, nece biti boljitka. S druge strane, mnogima i odgovara da cute. Uhvatili 'debelu hladovinu', nikoga ne diraju i niko ni njih ne dira. Posledice trpe (a ko bi drugi) studenti. Pogledajte samo oglase za posao. Ogranicicu se samo na racunarsku tehniku. Jedan od zahteva jeste zavrsen fakultet tehnickog usmeranja i to sledecim redom: ETF, PMF, FON,... Znaci TFC je u one tri tackice sa svim ostalima. Drugim recima nema ga nigde. Zbog ovoga studenti sa TFC-a teze dolaze do posla u poredjenju sa studentima sa gorepomenuta tri fakulteta. Ovo je jedan od razloga zasto bi fakulteti iz provincije, medju njima i TFC, trebalo da se ukljuce u raspravu i da budu aktivni ucesnici. Profesori TFC-a bi trebalo da sednu i dobro porazmislje kuda ih ova politika vodi.... Odgovor lezi u one tri tackice!

Siniša Ranđić

17.09.2010, 00:31 #12 Poslednja Izmena: 11.12.2010, 02:07 od Siniša Ranđić
Pitanja i sugestije koje si postavio ne čine me lično prozvanim, jer sam sebe, bar u poslednjih desetak godina jako puno puta lično isprozivao po ovim pitanjima. Možda sam želeći da doprinesem popravljanju stanja oko sebe upravo napravio neke pogrešne korake (npr. prihvatajući da predajem dodatne predmete): Međutim, pokušavajući da iniciram upravo diskusije o kojima i ti razmišljaš bojim se da sam pomalo izgubio entuzijazam sa kojim sam tome pristupio. Jer ono što me brine je odsustvo mišljenja od šire javnosti, pogotovu studentske. Pogotovu što je ta javnost i te kako prisutna na raznim društvenim mrežama.

Marko Аcović

Nije mi bio ni cilj da prozivam profesore pojedinacno. Obracam se TFC-u kao instituciji. Krajnje je vreme da se vec jednom trgne iz "zimskog sna" u kome se nalazi vec duzi vremenski period. To je za dobrobit svih koje se u istoj nalaze, i studentima a i zaposlenima. Nadam se da ce odgovorni da "progledaju" pre nego bude kasno.

Adis A.

25.09.2010, 19:13 #14 Poslednja Izmena: 25.09.2010, 19:18 od Adis A.
CitatJedan od zahteva jeste zavrsen fakultet tehnickog usmeranja i to sledecim redom: ETF, PMF, FON,... Znaci TFC je u one tri tackice sa svim ostalima. Drugim recima nema ga nigde. Zbog ovoga studenti sa TFC-a teze dolaze do posla u poredjenju sa studentima sa gorepomenuta tri fakulteta.

Svakodnevno pratim IT berzu poslova na elitesecurity forumu i u veoma maloj količini se navodi kao preduslov diploma određenog fakulteta. Svi većinom traže iskustvo ili nekoliko uradjenih projekata. Pod iskustvom se sigurno ne  podrazumeva položen ispit npr. iz Programskih jezika, Struktura podataka itd.