Komentari o školstvu

Započeo Siniša Ranđić, 14.09.2010, 00:06

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

14.09.2010, 00:06 Poslednja Izmena: 26.01.2012, 18:08 od Siniša Ranđić
Zanimljivo je da se poslednjih petnaestak dana u "Politici" odvija intenzivna diskusija o visokom školstvu. Da li se radi o slučajnosti, što nam predstoji nova školska godina ili se nešto iza brda valja prosudite sami.

Marko Аcović

Zanimljiv clanak. Manji fakulteti poput TFC-a bi trebalo da iskoriste tu prednost sto nemaju takvu navalu studenata kao fakulteti beogradskog univerziteta i kvalitet predavanja/vezbi podignu na visi nivo. Umesto da se na fakultetima poradi na tome da proizvede sto kvalitetniji kadar, na nasim fakultetima se radi suprotno; samo sto vise da se upise kako bi se popunile kvote i time obezbedio sto veci budzet za plate zaposlenih na fakultetu. Bolje je proizvesti manji broj kvalitetno obucenih ljudi, nego "stancovati" diplomce kao bombone. Nase trziste nije dovoljno veliko da moze da primi toliki broj svrsenih studenata.
Postavlja se pitanje odgovornosti za ovakvo stanje stvari. Na prvom mestu tu je drzava, a odmah zatim i sami univerziteti koji ili nisu svesni ili nece da priznaju da ovakva politika koju vode nema neku svetlu buducnost ukoliko se ne izvrsi reforma (ali ona prava) visokog skolstva.
Ako se drzava i fakulteti "ne uzmu u pamet", ne pise nam se dobro...

Siniša Ranđić

Evo još jednog razmišljanja - i to veoma zanimljivog - o visokoškolskom obrazovanju. http://www.politika.rs/pogledi/Zeljka-Buturovic/Put-balonom.sr.html. Ja bih dodao samo jednu malu opasku. Srbija, a to podrazumevam njeno društvo u najširem smislu kao da ne sme da postavi pitanje strukture visokoškolskog obrazovanja, načina njegovog finansiranja. Mislim da u tom "grmu leži zec" i onoga što se postavlja kao pitanje kvaliteta. Stalno pozivajući se na broj obrazovanih članova, društva, socijalni status studenata i nastavnog osoblja samo zamagljuje stvar. Hajdemo već jednom da se zapitamo šta i u kolikoj meri treba Srbiji od visokobrazovanog kadra. Zar nije nelogično školovati stručnjake za one struke koji zadugo neće naći posao. Ili pokušajmo da stručnajake iz struka koje su deficitarne ili su faktor daljega prosperiteta našeg društva zadržimo ovde, jer je luksuz da siromašna Srbija školuje stručnjake za bogati svet.

Siniša Ranđić

Evo jednog komentara na članak na koji je ukazano u prethodnom odgovoru:
Ne bih ovo komentarisao, jer mislim da oba članka otvaraju mnogo pitanja, na koja ne može da se odgovori tako jednostavno i nikako u okviru jednog ovakvog foruma.