Znamo li uopšte šta ćemo raditi?

Započeo Siniša Ranđić, 03.10.2010, 02:16

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Upisujući fakultete svršeni srednjoškolci u budućnost, koja se zove radni vek, najčešće gledaju ličnim željama, koju su profilisane mišljenjima starijih - roditelja, profesora, ... Sa početkom studija dolazi se u situaciju da se slušaju obećanaja kako će im date studije pružiti svetlu perspektivu i kako će imati mnogo veće mogućnosti nego što na prvi pogled izgleda. Ali kada se okončaju studije tek se realno dolazi u situaciju da se procenjuje šta se može raditi na bazi stečenog znanja, odnosno koliko će stečenog znanaj uopšte moći biti iskorišćeno u poslu koji će realno biti dostupan.


Zbog toga se postavlja pitanje da li naši studenti, ali i šira javnost uopšte precizno zna šta se krije iza pojedinih struka i da li se na fakultetima pod jednom "firmom" ustvari školuju stručnjaci nekog drugačijeg profila. Korelisanost između naziva i stvarnog rada nije baš najtešnje ostvarena kod nas, jer se mnoge stvari nazivaju prema uzusima koji su važili čak i pre više decenija. U svetu se tome ipak posvećuje veća pažnja. Da li se postižu pravi efekti nije lako utvrditi, ali prilagođavanja između naziva pojedinih struka i posla koji odgovarajući stručnjaci mogu da očekuju se vrše praktično na godišnjem nivou.


Na prezentaciji Američkog miniustarstva rada može se videti šta u godini koja dolazi mogu da očekuju inženjeri http://www.bls.gov/oco/ocos027.htm. Naravno da između Srbije i SAD postoje jasne razlike, ali bi inženjeri trebalo da rade sličene poslove.