Kako bez imalo muke optimizovati svoj forum da postigne odlične SEO rezultate :)

Započeo holodoc, 22.12.2010, 19:15

prethodna tema - sledeća tema

mira

Tačno tako, studenti kojima je dato da vode forum nisu radili ono sto su trazili i tvrdili da mogu, sve znaju i ostala venzemaljska obecanja. Zato forum vise ne postoji.  Forumi na tfc su ranije vise puta otvarani i posle par meseci slabog interesovanja i nedovoljnog angazovanja studenata oko promocije istog, nestajali. Necu nabrajati koliko puta se to desavalo sa raznim "ekipama studenata" koji su bukvalno molili da se u okviru javnog sajta tfc postavi forum kojim bi oni upravljali.
Evo ovaj tfc sajt je radio student entuzijasta i to sto se desilo nije ni njegova krivica, forum je prepusten studentu entuzijasti. Potpuno su zanemarene sve mogucnosti koje je sajt pre toga imao - dosijei studenata, buduca sinhronizacija sada već sa 2 različita IS studentske sluzbe.

Nikada ne tvrdim da nesto ne moze bolje i da je nas sajt najbolji, ali zaista ovaj sarkasticni tutorijal je najlakse napraviti. Kao sto rekoh, kako mozete opravdati ETF, bilo koga drugog.. on moze sebi sve da dopusti - po čemu to?  Mi nemamo ni kadrovske ni tehnicke uslove koje oni imaju, i sa stapom i kanapom, koji je nama na raspolaganju i ponajvise licnom entuizijazmu nekolicine zaposlenih, ja i dalje tvrdim da smo mi vrlo dobri. Takodje da li su nasi studenti isti sto i studenti ETF-a? Dovoljno je da vam recimo, sto sada necu, iznesem podatke o prosecnoj oceni iz srednje skole nasih studenata i studenata etf-a?
Evo ja da postavim kontra pitanje, zasto ne zivi sajt csl, zasto je ugasen csl moodle? Koliko je sa druge strane Marjan doprineo e-ucenju na fakultetu i to niko ne pominje? I jos jedno pitanje administratorima, zasto ovaj forum mogu da prate samo oni koji cekiraju da su studenti RT? Ja licno ne velim da se lazno predstavljam, a verujem i da bi admini ovog foruma voleli prisustvo drugih.

Sto se tice indeksiranih strana, kao sto Marjan rece to je rezultat dugorocnog zanemarivanja upravo od studenata kojima je forum prepusten. Kada sam prestala sa uredjivanjem sajta, pozicije tfc su bile fantasticne, u raznim pretragama oko studija uvek smo bili ispred srodnih konkurentskih ustanova pa i etf-a, konkretno za upis na RT studije. Sada je stanje takvo da postoje gomile dupliranih title-ova, ovakvo indeksiranje spama sa foruma je nastalo dugim zanemarivanje, duzim od godinu dana.
Mnogi nastavnici su se nekada hvalili da ne postoji mogucnost da ijedan sajt na kojima su referencirana njihova imena bude bolje rangiran u pretrazi od naseg, bez obzira na velicine institucija, pa cak i pre facebook-a ili linkedIn-a recimo. Bio je sajt sa najvise poseta na kg.ac.rs domenu.. bez obzira na brojnost studenata recimo ekonomskog i pravnog fakulteta u KG.
Sada je sajt opet pao u tehnicki bunar iz koga ce trebati dosta vremena da se nivo podigne i voda razbistri. Ako neko i dalje nastavi da kopa tesko cemo moci dalje. Malo razumevanja i podrske ce posluziti da ne ubije  i ono malo entuzijazma sto je kod nekih jos ostalo.
I na kraju, iako vidim da nemate razumevanja za Marjanova objasnjenja, ja vam tvrdim da se izgubljeno vreme na takvim pokusajima pronalazenja ucesnika u timu, meri u godinama. Svima to deluje spolja lako, ali nije to bas tako. I kao sto gagi kaze dobar poslodavac posalje upozorenje; da i tako nekoliko puta prodjose godine, i onda opet svi misle da niste pokusali. I posle svega, iako se neko zaposli za to, posle godina muke u stvaranju tima, nadje se bolja pozicija, plata, iskustvo se nakupilo i tfc dovidjenja.  Oni koji ostanu, ostanu na vetrometini oštrih reči strogih posmatrača.

holodoc

Citat: mira  25.12.2010, 02:23I jos jedno pitanje administratorima, zasto ovaj forum mogu da prate samo oni koji cekiraju da su studenti RT? Ja licno ne velim da se lazno predstavljam, a verujem i da bi admini ovog foruma voleli prisustvo drugih.
Generalno ovaj forum je od samog početka i zamišljen da bude namenjen isključivo za studente Računarske tehnike tako da je opcija obaveznog štikliranja pomenutog polja imala za cilj dve stvari:


       
  • da na vreme stavi do znanja potencijalnim korisnicima koji se registruju da je jedan od preduslova da postanu članovi status studenta Računarske tehnike
  • da dodatno zbuni i spreči botove da se registruju na forum dodavanjem nestandardnog i zahtevanog polja u formi za registraciju pošto je SMF koji se trenutno koristi na CSL forumu još uvek u RC fazi.
Sa druge strane čak i uz preduslov da novi korisnici moraju da budu studenti Računarske tehnike to još uvek nije sprečilo nikoga ko je želeo da se registruje na forumu da to i učini. Uostalom Marjan je prvi primer korisnika koji nije student Računarske tehnike a koji se registrovao još u vreme kada je forum bio još restriktnivniji i kada nismo dozvoljavali čak ni pristup gostima. Sve što je potrebno da se registracija završi je da korisnik čekira to polje a kasnije ako želi može slobodno u svom profilu http://csl.tfc.kg.ac.rs/forum/index.php?action=profile da odčekira polje.


Što se tiče konstatacije da bi smo voleli prisustvo članova na forumu koji nisu vezani za Laboratoriju i Računarsku tehniku to svakako stoji i pregledom liste članova može lako da se vidi da solidan broj članova pripada toj grupaciji ali opet sa druge strane ne želimo da dobijamo članove pošto-poto jer mislim da govorim u ime svih članova foruma kada kažem da nam je kvalitet sadržaja na forumu bitniji od kvantiteta.

CSL Moodle inače je dostupan na adresi http://csl.tfc.kg.ac.rs/moodle/
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

marjan

CitatZasto bi on uopste slao email?
Ako tu nema niko ko to moze da radi, forum ne treba ni da postoji.
Otkud znam.. Možda da bi se forum sklonio? Je l' ti kad vidiš neku anomaliju na nečemu do čega ti je stalo, pokušavaš da javiš da se to ispravi (sam pokušaš da ispraviš) ili pišeš na blogu o tome? Ili možda izgovoriš čarobne reči, pa problem prestane da postoji??

Ključne reči su "nečemu do čega ti je stalo", je l' da?


Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

gagi

Nisu stvari crno-bele i daleko od toga da su stvari katastrofalne. Sajt se zaista visoko kotira u rezultatima pretraga koje su za nas bitne, zaista ima solidan sadržaj ali sa druge strane može se i u velikoj meri unaprediti. Propust jeste napravljen, ali ni to nije smak sveta zar ne?  Mislim da ne treba ovu diskusiju doživljavati kao "guilty - not guilty" raspravu već kao mogućnost da otvoreno pričamo o načinima da se neke stvari poboljšaju.

Miro, i dalje se ne slažemo oko nekih stvari a ključno je ono "dato da vode"... Ne može se studentima dati da vode nešto što je jako važno za fakultet već im se može dozvoliti da pod nečijim nadzorom učestvuju u radu. Zamislimo šta bi se desilo kada bi profesori na stomatološkom fakultetu dali studentima da samostalno vode ordinaciju i da sami popravljaju i vade zube građanima. Uz svaki zub koji boli popravili bi i dva zdrava da vas slučajno ne bi zabolela. Zato sa njima rade profesori i asistenti koji im pomažu da nauče kako se ispravno radi taj posao. Ovo je lep primer načina na koji treba raditi. Vas na katedri ima dovoljno, ili ja barem tako mislim. Na fakultetu se uči internet programiranje, ili je bilo tako u moje dobar, postoji neko ko je plaćen da nauči studente kako se to radi, tu su njegovi asistenti. Zar pored vrhunskih eksperata koji predajuj programiranje i studenata medju kojima ima i dobrih ma koliko ukupna slika bila po tvojim rečima loša postoji još nešto što je potrebno da bi potojao TIM koji će na tome da radi? Svaka tebi čast, zaista poštujem tvoj trud i zaista smatram da svoj posao radiš profesionalno ali mislim da su tu zatajili tvoji nadređeni jer postoje svi uslovi da se stvori tim ljudi ali on i dalje ne postoji. Možda i grešim, ali ako neko predaje internet programiranje prirodno je da vodi ekipu asistenata i studenata koji se brinu o sajtu fakulteta.

holodoc

Citat: marjan  25.12.2010, 22:23
CitatZasto bi on uopste slao email?
Ako tu nema niko ko to moze da radi, forum ne treba ni da postoji.
Otkud znam.. Možda da bi se forum sklonio? Je l' ti kad vidiš neku anomaliju na nečemu do čega ti je stalo, pokušavaš da javiš da se to ispravi (sam pokušaš da ispraviš) ili pišeš na blogu o tome? Ili možda izgovoriš čarobne reči, pa problem prestane da postoji??

Ključne reči su "nečemu do čega ti je stalo", je l' da?
Marjane ključne reči u ovom slučaju jesu "nešto do čega ti je stalo" ali citirani komentar u stvari postavlja pitanje zbog čega bi ikome stalo do nečega na šta ni njegovi tvorci više ne obraćaju pažnju? Mislim, stani sad i zapitaj se lepo zbog čega bi recimo mene bilo briga da komšiji čuvam stan ako je vlasnik stana otputovao za Kinu bez da ostavi makar nekoga od svoje rodbine da ga čuva? Ok mogu da intervenišem jednom ako primetim provalnike ili možda čak i dva puta ali da izigravam policajca dan i noć e to malo teže. Pa šta je onda rešenje? Da lepo odem na pijac kupim dve granate i "frljim" ih u komšijin stan da bi razneo sve što je vredno pa da lopovi nemaju šta više da ukradu? :I To je logika kojom se vodiš? Forumi, sajtovi, blogovi i uopšte zajednice nisu nešto što nastaje i jednostavno se uništava po potrebi preko noći već je to dugoročna rabota koja zahteva mnogo truda, znoja i pre svega odgovornosti! Ako takvih preduslova nema čemu onda eksperimentisanje za koje svako sa malo praktičnog iskustva zna da je odmah osuđeno na propast uz mogućnost da sebi nanese potencijalnu štetu?
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

marjan

Forum studenata je nešto što je bilo pokušavano da se uspostavi u nekoliko navrata i bez-us-peš-no. A zašto? Ne mogu profesori i asistenti da motivišu studente da koriste forum, oni mogu da ih malo usmere, da im pomognu oko domena i softvera i to je to. Evo primer ovaj forum - postavljen odavno, strukturiran, pažen, pa opet nema tu puno postova studenata. Uglavnom dođu da vide rezultate, pogledaju poneki post, poneko se i registruje i to je to. A još forum koji se slabo održava, od njega tek nema vajde. Ovaj ex "forum" je bio slabo posećen, na kraju i neodržavan i prirodno je da se kao takav ukine: nema pozitivnu istoriju, nije formulisano ko će ga održavati, treba vremena da se očisti itd.
CitatMislim, stani sad i zapitaj se lepo zbog čega bi recimo mene bilo briga da komšiji čuvam stan ako je vlasnik stana otputovao za Kinu bez da ostavi makar nekoga od svoje rodbine da ga čuva?
A da li bi taj stan snimao? Slikao provalnike dok iznose stvari? Postavljao te snimke na youtube, pa ih komentarisao sa drugarima?
Koliko sam shvatio, a valjda se ne varam, tvoj "osvrt" je trebalo da ismeje slabu/nikakvu organizaciju administracije sajta www.tfc.kg.ac.rs i njegovih derivata? 

Mislim, ja nemam apsolutno nikakvog učešća u izgradnji/održavanju sajta i sl, ali je red da se obznani da sada o sajtu ima ko da vodi brigu i da se sve konstruktivne primedbe sigurno daju uvažiti.
A studentski forum.. Nisam optimista, ali možda i bude kritične mase da se isti postavi i održava kako treba. Ali, kao što rekoh, studenti moraju biti njegovi incijatori i glavni nosioci.
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

Citat: marjan  26.12.2010, 00:22Forum studenata je nešto što je bilo pokušavano da se uspostavi u nekoliko navrata i bez-us-peš-no. A zašto? Ne mogu profesori i asistenti da motivišu studente da koriste forum, oni mogu da ih malo usmere, da im pomognu oko domena i softvera i to je to.
Ovde nije poenta rasprave motivisanje studenata da koriste određenu opciju već da tu opciju treba održavati u životu (pri tome ne mislim na palijativnom odeljenju) da bi imala smisla. To što, primera radi, zdravstvene ustanove postoje ne znači da automatski medicinsko osoblje tih ustanova treba da zaredi po kućama i da prepisuje terapije ljudima čisto zato što postoje. Zato sa druge strane zdravstveni centri treba da budu na raspolaganju građanima koji im se obrate kada za to postoji realna potreba: bolesni su, dosadno im je, hipohondri su ili je neko iz medicinskog osoblja toliko neodoljiv da se isplati simulirati bolest samo da se na trenutak vidi :blush: U suprotnom šta je poenta postojanja tih centara?

Citat: marjan  26.12.2010, 00:22Evo primer ovaj forum - postavljen odavno, strukturiran, pažen, pa opet nema tu puno postova studenata. Uglavnom dođu da vide rezultate, pogledaju poneki post, poneko se i registruje i to je to. A još forum koji se slabo održava, od njega tek nema vajde.
Kao što već rekoh svrha ovog foruma nije da pošto-poto primorava studente da ga koriste niti da se popunjava sadržajem čisto da ne bi bilo praznih sekcija :) Jednostavno cilj foruma je da predstavlja zvanično mesto Laboratorije za računarsku tehniku gde studenti i saradnici mogu da svrate i informišu se ili na kraju krajeva nešto i priupitaju. Čak i ako određeni članovi svraćaju na forum isključivo da bi se informisali o rezultatima ispita forum je već ispunio jedan od bitnih zadataka i kroz zvaničan kanal informisao studente o onome što ih interesuje. Ne očekujemo zaista nikakvu zahvalnost ili standing ovations za tu "uslugu" :)

Isto tako ne treba zanemariti ni činjenicu da iako je ovaj forum pre nekih godinu dana postao dostupan za registraciju članova "sa strane" i dalje postoji solidan broj podforuma kojima "obični" registrovani korisnici ne mogu da pristupe (niti da ih vide) ukoliko ne pripadaju odgovarajućim grupama na forumu ili administraciji.

Citat: marjan  26.12.2010, 00:22A da li bi taj stan snimao? Slikao provalnike dok iznose stvari? Postavljao te snimke na youtube, pa ih komentarisao sa drugarima?
Ne bih jer ako mi je ismejavanje jedini cilj zašto bih se lično mučio kad mogu da prepustim komšijama da nakon prve provale rastrube bruku a da ja uživam u rezultatu bez da mrdnem prstom? :dzavo:

Citat: marjan  26.12.2010, 00:22Koliko sam shvatio, a valjda se ne varam, tvoj "osvrt" je trebalo da ismeje slabu/nikakvu organizaciju administracije sajta www.tfc.kg.ac.rs i njegovih derivata?

Svako ko me dovoljno dugo zna svestan je sledećih par činjenica.

Ne volim da od gotove bečke šnicle zavijam sarmu ako ne moram.
Ako mislim da nešto treba da prokomentarišem to ću i da uradim na ovaj ili onaj način stim što će jedini ograničavajući faktor u tom slučaju biti da komentar ne sme biti uvredljiv. Jesam li možda svojim komentarima u ovoj temi bilo koga direktno uvredio?

Trudim se da kad god je to moguće stvari preokrenem na šalu.
Ako situacija to dozvoljava i nije u toku kojim slučajem operacija na otvorenom srcu koristim svaku priliku da se našalim sa ljudima jer ne volim sterilizovanu i veštačku atmosferu. Pa čak i tada većina mojih šala sadrži neku bitnu poentu koja doduše ponekad zahteva i malo otvorenog uma da se ne bi shvatila kao provokacija. U ovom konkretnom slučaju na šaljiv i meni svojstven način prokomentarisao sam pojavu, koja mi se kao osobi koja se jako dugo profesionalno bavi razvojem softvera (specifično za web), uopšte ne sviđa jer signalizira dve stvari koje profesionalno ne podnosim, neodgovornost i neozbiljnost. Što se tiče bilo kakvog svaljivanja krivice iskreno taj deo me ne interesuje ni najmanje pa se tako moj "tutorijal" odnosio samo na konkretan problem a ne i na potencijalne krivce. Za tako nešto postoje moralne vrednosti zar ne? :)

Smeta mi kada se ljudi boje argumentacije ili kada je smatraju provokacijom.
Ne volim kada ljudi argumentaciju smatraju provokacijom i isključivim razlogom da se bilo kakva diskusija vodi. Tokom svih ovih godina učestvovao sam i još uvek učestvujem u brojnim diskusijama na raznim mestima ali skoro da je neverovatna razlika u načinu na koji argumentaciju prihvataju ljudi preko i na našim prostorima. Ta konstantna potreba da se na bilo kakav argument odgovori kao na lični napad kroz kontraški stav po bilo koju cenu pa čak i po cenu da sagovornik nije u pravu mi je jendostavno nepojmljiv. Uporediti diskusije u recimo milionskoj SMF zajednici i na bilo kom domaćem forumu  je skoro pa bolan. Naravno sa druge strane argumenti i stavovi treba da postoje i da se razmenjuju jer šta je poenta diskusije ako se iz nje ne izvuče bar neka poučna i korisna stvar pa čak i ako se na kraju stavovi učesnika u diskusiji razlikuju?

I na kraju da se osvrnem samo još jednom kratko na pitanje TFC sajta, ovoga puta bez ikakve šale i subliminalnih poruka. Pošto je po rečima ljudi koji su bliski projektu sajta TFC-a očigledan problem sa održavanjem pa i donekle izradom web sajta fakulteta zbog nedostatka vremena i resursa za njegovu izradu i održavanje zašto fakultet jednostavno ne sklopi ugovor sa nekom od firmi u Srbiji koje su usko specijalizovane za izradu web sajtova / aplikacija i dna taj način veći deo odgovornosti prebaci na tu firmu.

Jasno je da bi u tom slučaju fakultet morao da snosi dodatne troškove za odražavanje takvog portala ali bi sa druge strane pravna sigurnost fakulteta bila ostvarena kroz jasno definisane ugovorne stavke koje bi sprečile da se jedno pravno lice kao što je firma ponaša neodgovorno i neozbiljno. Sa druge strane nastavno osoblje koje je sada zaduženo za održavanje i razvoj sajta bi bilo skoro potpuno rasterećeno od te dodatne obaveze.
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

marjan

CitatJesam li možda svojim komentarima u ovoj temi bilo koga direktno uvredio?
Ne verujem...
Samo sam prokomentarisao da naslov teme i početna poruka nisu konstruktivni, a ako je potrebno da dalje koristim stilske figure da bih objasnio zašto, onda ni objašnjavanje nema puno smisla.

A ova priča sa inostranim forumima i "milionskim zajednicama" bi trebalo da bude "malo podsećanje" na nedostatak argumenata u naših foruma, koje se logično onda odnosi i na ovu polemiku? I to je samo po sebi argument? Hm, možda i ima logike..

Meni apsolutno ne pada na pamet da bilo koga ubeđujem da je sajt ovakav ili onakav ili da je ova tema počela na ovakav ili onakav način.
Jednostavno je bilo sasvim prirodno omogućiti posetiocima ovog foruma (privilegovanim, pripadnicima posebnih grupa, običnim korisnicima) da čuju za drugačije mišljenje i upoznaju se sa "drugom stranom medalje".

Da je forum još zatvoreniji, svakako se ne bih trudio da nastavljam sa ovom pričom.
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

Ok, da onda zakopamo ratne kašike i u znak pomirenja popijemo po čokoladno mleko >-)? (bojim se da pominjanje alkohola ne navede studente na pomisao da slučajno probaju alkohol :-SS)

Šta je rečeno rečeno je, tema nije imala za cilj da bilo koga prozove ili uvredi već da na šaljiv način ukaže na relativno ozbiljnu stvar. Čak štaviše da budem iskren nisam se ni nadao da će biti bilo kakvog odziva a još manje da će neko od ljudi koji su bliski projektu TFC sajta da učestvuju u njoj.

P.S. Evo da ne ispadne kako umemo samo da kritikujemo i da ignorišemo primedbe i sugestije, na vanrednoj sednici administratora i pomoćnog osoblja foruma u skraćenom sastavu, kojoj su prisustvovali holodoc i Raduljko, doneta je odluka da polje za potvrdu pripadanja smeru Računarske tehnike prilikom registracije više nije neophodno čekirati da bi registracija bila uspešna :) Ali ako se botovi namnože na forumu predlagači ideje će ga čistiti :utata: (šala naravno  :)))
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

marjan

Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.


holodoc

Citat: _bot_#  26.12.2010, 22:12
Bot bot... :D
Ma da... Ajde da si bar postovao iz te malo istočnije zemlje koju posećuješ s vremena na vreme pa da skoro i poverujem da si bot :P Al' ovako...  :whackbutt:

BTW, zar ne postoji neka odredba u Pravilniku koja zabranjuje menjanje prikazanog imena na forumu? :D Moraćemo to da dodamo :P
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

vukasheen

Evo malo zanimacije za botove. Mada ovu formu može da postuje i malo zlonamerniji crawler. Bez uvrede ali ovo sabiranje je suvišno.
http://www.tfc.kg.ac.rs/pripremna

holodoc

Citat: vukasheen  12.01.2011, 20:15
Evo malo zanimacije za botove. Mada ovu formu može da postuje i malo zlonamerniji crawler. Bez uvrede ali ovo sabiranje je suvišno.
http://www.tfc.kg.ac.rs/pripremna
Bilo kakva anti-bot zaštita je bolja od nikakve samo je pitanje do koje mere je stvarno potrebno ići da bi se postigao željeni rezultat.

Za forme koje, ajde da tako kažem, nisu previše interesantne botovima i običan matematički CAPTCHa zadatak je dovoljan dok recimo za forme koje traže bolju zaštitu često treba primeniti malo mašte da bi se sve pametniji botovi prevarili. Primera radi sećam se da sam pre par godina radio na anti-bot zaštiti koja je merila vreme između poslatog zahteva serveru sa formom i slanja stranice sa forme pa je na osnovu toga utvrđivano da li stranicu šalje bot ili čovek. U čemu je caka? Botovi u suštini nemaju sposobnost multitaskinga pa obrađuju stranicu po stranicu što znači da nakon što "učitaju" stranicu sa formom prođe tek par desetina milisekundi pre nego što je popune podacima i pošalju serveru nazad. Običnom čoveku za popunjavanje bilo koje forme obično treba minimalno nekoliko sekundi pa se tako veoma lako utvrdi ko je bot a ko čovek od krvi i mesa :) Naravno i ovaj pristup ima mana jer mora da se vodi evidencija o sesijama posetilaca i njima pridruženim identifikacionim parametrima forme da bi mogla da se meri pomenuta vremenska razlika. Povećana sigurnost na uštrb performansi kod servisa sa velikom konkurentnošću (pričamo o minimum posetilaca mesečno).

P.S. Ja i dalje ne mogu da pristupim TF sajtu.

P.S.S. Au kol'ka slika na kraju posta  :I
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

marjan

CitatBez uvrede ali ovo sabiranje je suvišno.
Što suvišno?
Je l' u pitanju i priprema iz matematike, ili nije?
B-)

Pitanje je uvek naravno, šta se štiti. Ima ljudi koji se navale na spamovanje sajtova sa captchom i istu masovno "rešavaju" upravo - ljudi. Tipa distribuira se prijava na x ljudi i plati im se po koji cent da popune captchu.
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.