USAID: Srbije druga u svetu po ''odlivu mozgova''

Započeo Adis A., 25.03.2011, 07:45

prethodna tema - sledeća tema

Adis A.

VRANJE - Srbija je na drugom mestu u svetu po broju odlazaka mladih, odnosno "odlivu mozgova", izjavila je danas zamenica direktora američke vladine agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Merilin Šmit pozivajući se na podatke Svetskog izveštaja o poslovanju.


Šmit je tokom posete Vranju, gde je potpisan sporazum o saradnji USAID-a i opštinske Kancelarije za mlade, rekla da je po "odlivu mozgova" od Srbije gora samo afrička država Gvineja Bisao.

"Podaci o nezaposlenosti mladih u Srbiji su alarmantni jer od pet osoba starosti između 18 i 25 godina dvoje njih nema posao", upozorila je ona i navela da je situacija u tom pogledu posebno loša na jugu Srbije.

Posebno je alarmantno to što zemlja u Evropi, koja želi da postane članica Evropske unije ima takav "odliv mozgova", rekla je Šmit govoreći o Srbiji.

"Naš je cilj da mladima damo mogućnost da se zaposle u svojoj zemlji, da obezbede budućnost u privredi, da se snaga i potencijal mladih zadrže u zemlji koja je uložila u njihovo obrazovanje", kazala je ona.

Sporazum o saradnji danas su potpisali predstavnik USIAD-a Majkl Pilsberi, koordinator nemačke humanitarne organizacije "Help" u Srbiji Maša Bubanj, gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić i predsednici opština Bujanovac i Preševo, Ssaip Kamberi i Ragmi Mustafa. Njime je predviđena finansijska pomoć mladima koji počinju da rade kao preduzetnici.

Nemačke humanitarne organizacija će obezbediti 157 kredita za početak poslovanja, a USAID će finansirati obuku za mlade preduzetnike.

Izvor: http://rtv.rs/sr_lat/drustvo/usaid:-srbije-druga-u-svetu-po-odlivu-mozgova_244831.html

P.S. Ako imate neki komentar na pomenutu temu, voleo bih da čujem.

gagi

Evo sta kaze fakultet na kome predaje ministar prosvete
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=24&nav_id=501421

Oglas je, kako sam kaze kreirao sam rektor Mica Jovanovic. Vidim da i sam sprovodi svoju ideju u delo, u Srbiji kupi pare a trosi ih u Kanu.
http://www.kurir-info.rs/stars/kansko-uzivanje-20268.php

Naravno odliv mozgova ne treba da nas brine jer ce taj fenomen uskoro nestati, a razlog mozete procitati ovde
http://www.b92.net/zivot/nauka_vesti.php?yyyy=2011&mm=03&dd=24&nav_id=501420


holodoc

25.03.2011, 16:25 #2 Poslednja Izmena: 25.03.2011, 16:28 od holodoc
Lepo lepo... Počeli smo već da navodimo i linkove ka žutoj štampi :D
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

gagi

Nista bez Kurira. :-D Ma samo sam zeleo da istaknem moralne vrline tvorca onog lepog bilborda koji nas sve tera napolje (sto taj cika voli svoje studente, a o studentkinjama da ne govorim). Naravno, prvo treba zavrsiti Megatrend a to ne moze svako - samo intelektualna elita kojoj na zalost ja ne pripadam pa eto jadan sedim jos uvek u ovoj jadnoj Srbiji i lupam po ovoj tastaturi. Ne bih da skrecem sa teme koju je postavio Adis A. pa predlazem da napravimo anketu na forumu sa pitanjem koliko nas bi otislo iz zemlje i pod kojim uslovima. Bas me zanima sta ce statistika da kaze. :-)

marjan

25.03.2011, 19:06 #4 Poslednja Izmena: 25.03.2011, 19:10 od marjan
Sad je i bela štampa postala malo onako žućkasta, žuta .. kah, kah...
LM, ako troše svoje pare, neka putuju.
Nego, nisam siguran da će baš mnogo daleko da "zapale" bez konkretnih kompetencija. Mnogi će ostati tu, u samoupravi, javnim preduzetjima i sl.

Takođe, zaista je retard-proof "objašnjenje" rektora kako je reklama pogrešno predstavljena.
Citat
- Veoma sam zadovoljan kako je ova reklamna poruka odjeknula u Srbiji, ali bojim se da nije dobro protumačena. Naime, na slici se nalazi Vestminsterska palata, što znači - studirajte u Londonu, pa palite iz njega za Srbiju - kaže Jovanović. On je ponovio da je ceo tim menadžmenta bio protiv ove reklame, ali da je on procenio da će poruka ,,Šta ćeš ovde, pali" odjeknuti Srbijom.
U principu, cenim da je informatičarima nešto jednostavnije da ostanu, zbog mogućnosti rada na daljinu, freelancinga i postojanja izvesnog broja IT-firmi koje rade i outsourcing. Sa druge strane, ozbiljniji poslovi često zahtevaju rad u sedištu kompanije, odnosno njene ispostave, tako da se tu otvaraju prilike za konačan "odliv". Evo, ima vas ovde koji to radite, pa pišite...
Lično sam od sebe "digao ruke" (bolje nego na sebe :))). Ostaje pitanje šta će i kako će naredna generacija :\
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

25.03.2011, 21:13 #5 Poslednja Izmena: 25.03.2011, 21:15 od holodoc
BTW kad smo već kod tog članka o odlivu mozgova :D

http://trzisnoresenje.blogspot.com/2011/03/odliv-mozgova.html

Ukratko... Manite se raznih javnih glasila i medija koji iznose statistiku i zaključke jer se u većini slučaja radi o ko zna od kuda prepisanim "studijama" sažvakanim tako da budu u skladu sa senzacionalističkim normama samog medija :)

<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

gagi

Citat: marjan  25.03.2011, 19:06
Mnogi će ostati tu, u samoupravi, javnim preduzetjima i sl.
Zivelo samouravljanje!!! Zvucim kao mladi proleter, zar ne? :-) Ima tu Marjane jedan veliki problem koji se zove prazna kesa. Nema vise para ni u javnom sektoru, nece se tamo hleba najesti.


Citat: marjan  25.03.2011, 19:06
U principu, cenim da je informatičarima nešto jednostavnije da ostanu, zbog mogućnosti rada na daljinu, freelancinga i postojanja izvesnog broja IT-firmi koje rade i outsourcing. Sa druge strane, ozbiljniji poslovi često zahtevaju rad u sedištu kompanije, odnosno njene ispostave, tako da se tu otvaraju prilike za konačan "odliv". Evo, ima vas ovde koji to radite, pa pišite...

Freelancing, outsourcing? Nije bas tako lako, barem iz mog iskustva. Moze da se nadje dobra tezga, tu i tamo ali je problem konkurencija pre svega iz Azije koja radi za smesne pare. Inace, kao razlog zbog cega bi se stranci opedelili za nas cesto se iznosi argument da su oni aljkavi i losi a mi jako kvalitetni i cenjeni ali tu tvrdnju bih svrstao uz onu da su Srbi narod nebeski jer to je cit mit. Cinjenica je da su inzenjeri sa Balkana (Srbi, Rumuni, Hrvati) u istom rangu sa Indijcima i da se smatra da nismo preterano pouzdani sto je da budemo iskreni tacno (mislim na nase bizMismene i priucene menadzere koji vode te firme, inzenjeri su zaista izuzetni). Velike kompanije, one koje daju posao, treba ubediti da ti dozvole da projekte radis u svojoj firmi. To je jako tesko jer svi (barem u mojoj oblasti) vise vole da im inzenjeri koje placaju sede u njihovim kancelarijama nego da im budu izvan vidokruga tako da to mogu da urade samo menadzeri sa jakim poslovnim vezama. Zamisli kako tek te iste firme gledaju na cinjenicu da neko radi od kuce na njihovom projektu. Vredna investicija u necijem domu a industrijska spijunaza nije retka pojava. Da napravim paralelu, isto kao da si dao bankaru da ceo sef odnese kuci i tamo broji pare. Dakle ozbiljne poslove tesko mozemo da dobijemo, ima onih "rudarskih" gde za mesec dan muke mozes da dobijes neku sicu.

Citat: marjan  25.03.2011, 19:06
Lično sam od sebe "digao ruke" (bolje nego na sebe :))). Ostaje pitanje šta će i kako će naredna generacija :\

To se i ja pitam. Vidim na ovom forumu da se retko javljaju neki novi klinci, ne zanima ih mnogo bilo kakva tema koja je vezana za struku. Verovatno kao sto si rekao imaju nekoga u JKP "Gradsko zelenilo" i tamo im je rezervisano radno mesto IT administratora i dezurnog zavodnika salterskih sluzbenica (srpski san) pa zasto bi se onda mucili. :-)


P.S. Brezanac, u ovih par godina koliko radim ispratio sam dosta inzenjera u inostranstvo i svaki od njih je bio veliki gubitak za ovu zemlju. Mogu ti navesti dosta primera sa imenima i prezimenima i nazivima firmi ili institucija u kojima sada rade pa sam prosudi da li je gubitak ili ne i da li je rec o senzacionalizmu ili je ipak to nasa realnost

marjan

25.03.2011, 21:58 #7 Poslednja Izmena: 25.03.2011, 22:01 od marjan
Citat
Takođe, skrećem pažnju da je naš blog odlična ilustracija samog problema, ali i razmatranja da li se uopšte radi o problemu. Naime, od nas sedmoro blogera, četvoro ne živi u Srbiji, radi se o klasičnom brain drainu, pa smo mi kao društvo uskraćeni za Ivanove, Slavišine, Željkine i Lazarove tekstove, ideje, razmišljanja.

Ali, da li smo? Pa nismo, jer savremena tehnologija omogućava kako njima da prate šta se u Srbiji dešava, tako i nama da pratimo šta oni o svemu tome misle.
I ovi što pišu su neki likovi... Kao u stilu "u mislima smo s vama" itd. Pih.

Nije to baš sve crno-belo, ipak.
Kao prvo - ima logike da mnogi od najboljih odu - hajde da se uhvatim najotrcanijeg argumenta: da je Tesla ostao na Balkanu, ne bi uradio ništa.
Problem je u ulaganju u školstvo, ulaganju koje se ne isplati, jer diplomac koji je koštao državu $$$, ode napolje.
Sa druge strane, činjenica je da dijaspora upumpava u RS milijarde eura godišnje. Taj što bi ovde radio na crno i svakako "proćerdao" 5-6 godina fakulteta, tamo će da nešto zaradi i pošalje kući. Pa će njegovi da kupe nešto, a porez 18% i tako se vrti u krug.
To je opet Catch 22, ko će prvi da potegli promene - da li akademska i stručna elita ili establišment. Bojim se da je kritična masa izgubljena..

I tako dalje...
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

Adis A.

26.03.2011, 08:40 #8 Poslednja Izmena: 26.03.2011, 08:42 od Adis A.
Mislim da se malo šta može promeniti u obrazovanju, dok se iz korena ne promene isti ti profesori/asistenti, ili dok na njihovo mesto ne dođu ljudi koji poznaju materiju i imaju iskustva u praktičnom radu.

Svi ti profesori/asistenti čekaju da se nešto pokrene samo od sebe, čekaju pravo vreme. A znamo da pravo vreme da se stvari promene ne postoji. Mora se početi odmah sa promenama. I male promene znaju da studentima uliju nadu u bolje sutra.

Meni lično, kao studentu TFC, daje nadu Laboratorija za računarsku tehniku i Laboratorija za električne mašine, pogone i regulaciju.
U četvrtak sam bio na izlaganju diplomskog rada studenta energetike, koji je izradio praktičan rad za svoj diplomski. Realizovao ga je u pomenutoj laboratoriji i dobio je svu moguću pomoć i saradnju profesora i asistenata iz te laboratorije.
Na osnovu toga shvatiš da je nekim ljudima ipak stalo da nešto promene na bolje.

Juče sam pričao pričao  sa koleginicom sa agronomskog fakulteta, i ona imala veoma zanimljivu ideju. Zašto i ne ostvariti neku vrstu saradnje između Agronomskog i Tehničkog fakulteta? Iz spoja hemija, elektrotehnike i računarske tehnike mogu da ispadnu neverovatno zanimljivi projekti.

Kao što rekoh, pravo vreme za promene nikad neće doći.

marjan

27.03.2011, 13:40 #9 Poslednja Izmena: 27.03.2011, 13:47 od marjan
U redu je to, ali ovde je tema "odliv mozgova", a isti će se intenzivirati upravo ako je odnos između prilike za posao i kvaliteta stečenog obrazovanja mali.
Naravno, to ne znači da treba smanjivati delilac (kvalitet obrazovanja), kako bi diplomci bili onemogućeni da izađu "napolje", već da treba usklađivati ta dva aspekta.
Zanimljiva je i upotreba pojma "odliv mozgova". Isti se uglavnom odnosi na značajan broj domaćih stručnjaka, koji posao nalaze na strani, a predstavljen je nekakvom statistikom i brojkama, dok kada govorimo o  konkretnim osobama, diplomcima naših fakulteta koji posao dobijaju u Googlu, MS-u ili Facebooku, onda sa ponosom koristimo sintagme "veoma uspešni", "talentovani", "predstavljaju Srbiju u pravom svetlu", "ambasadori" i dr.
Razlog leži verovatno u tome što, slušajući bezlične brojke, naslućujemo da bi ti ljudi mogli nešto korisno da urade u zemlji, da rade svoj posao, budu dobro plaćeni, plaćaju porez i ulažu itd, dok kod konkretnih slučajeva (naročito kada su u pitanju zvučna imena, poput pomenutih), direktno uviđamo njihov napredak, zanemarujući prethodnu podsvesnu viziju da i ovde može da se kvalitetno radi i zaradi, poredimo ih sa sobom i zamišljamo da bismo i sami verovatno oberučke prihvatili dobru ponudu, zaboravljajući  teze "ostajte ovdje", "patriotizam", "solidarnost" i "dug prema otadžibini".
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.