Oracle XE

Započeo holodoc, 22.07.2008, 19:34

prethodna tema - sledeća tema

holodoc

22.07.2008, 19:34 Poslednja Izmena: 22.07.2008, 19:43 od holodoc
Poslednjih nekoliko dana isprobavam nekoliko rešenja za Project management u okviru razvoja softvera. Naleteo sam na jednu aplikaciju koja zaista obećava Project .net i koja poseduje čak i Open source varijantu. Rađena je potpuno u Javi (Java servleti) ali zahteva Oracle DBMS da bi radila.

Pošto ja nisam u poslednje verem radio sa Oracle-on toliko interesuje me da li ovaj Oracle XE (Express Edition) ima bilo kakva ograničenja u radu. Mislim, mogu ja da ga skinem i instaliram ali ne bih baš da zbog čistog isprobavanja žvaćem kile i kile Oracle-ove dokumentacije da bih saznao šta može a šta ne?

Drugo... Jel postoji neki klijent za to čudo? Mislim jel dolazi uz instalaciju? I naravno... Kakva je realna hardverska zahtevnost Oracle servera?
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

maxogm

E pa sad...
Ja to kad sam koristio na XP-u, posle startovanja istog XP uzima oko 900MB rama(nisam bas siguran, ali oko ove vrednosti je nesto). Posle kada sam presao na Vistu, Vista i Oracle uzimaju isto toliko rama, i ako Vista sama uzima oko 600MB po starovanju.
U tom oracle XE ne mozes da pravis ti novu bazu sve se nalazu u okviru baze XE. Ali mozes sasvim normalno i krajnje jednostavno da kreiras tabele, upite, procedure, trigere...

Kada instaliras Oracle XE dobijas takoreci neki web interfejs preko koga mozes da kreiras razne stvarcice, naravno uvek ti ostaje mogucnost komandne linije ako ti ovo nebude dovoljno(a bice). Besplatna Oracle client aplikacija ima da se skine na sledecoj lokaciji:
http://www.oracle.com/technology/software/products/database/xe/htdocs/102xewinsoft.html (ovo je u slucaju da radis na racunaru na kome nije instaliran Oracle server XE)
Postoji i dosta bolja client aplikacija, koja je trial i radi 30 dana:
http://www.sqlmanager.net/en/products/oracle/manager/download (moja preporuka da probas)

I jos nesto ako se budes kacio na Oracle bazu, promeni svoju lokaciju na US inace tesko da ces uspeti da se nakacis. pozdrav

holodoc

To u suštini znači da ti sa XE varijantom dobijaš samo jednu bazu i mogućnost kreiranja bezbroj tabela po potrebi  :boodala:

Videću da li mi se ovo uopšte isplati s obzirom da kažeš da jede resurse.

Što se tiče ove druge klijnet aplikacije (EMS) koliko ja vidim ima je i u Freeware varijanti pa ću je probati kad mi bude dosadno. Šteta... Video prezentacija mogućnosti softvera (Project .net) je stvarno impresivna mada možda malo "overkill" za moje potrebe.

Fala u svakom slučaju  :-?
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

Zepi

Sto se tiče zahtevnosti verovatno naj zahtevniji server na kojem sam radio i tesko da ram padne ispod 900 MB.
Tačno je da dobijaš jednu XE bazu ali uvek mozeš da kreiraš nekog korisnika i da mu daš administrator privilegije i
da u okviru njega kreiras tabele koje su ti potrebne.
Vizard je mislim dosta dobar tj. običnim klikom može dosta da se uradi.
Kao i kod svih baza podataka mislim da je glavni problem osmisliti dobro bazu tj.tabele i atribute pritom vodeći računa o redundantnosti podataka a savladavanje alata preko koga će se ona implementirati je lakši deo posla.

holodoc

Ma ja i ne vodim računa o dizajnu baze... To radi softver prilikom instalacije jer on sam popunjava bazu tabelama :) Meni samo treba Oracle server za probu ali kako mi se čini izgleda da ću sačekati drugu opciju koja uskoro trbe da se pojavi PostgreSQL  :dontknow:
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php