Manifestacije pod pokroviteljstvom Laboratorije za računarsku tehniku

Započeo Siniša Ranđić, 25.07.2008, 15:44

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Ako sebi postavimo dva osnovna cilja:

  • Da studenti koji završavaju studije računarske tehnike na Tehničkom fakultetu imaju visok nivo teorijskih, ali i praktičnih znanja iz oblasti u kojoj su se školovali
  • Da nastavnici i saradnici imaju uslove za intenzivan istraživački rad u okviru koga će postizati što je moguće bolje rezultate
potrebno je obezbediti sredstva koja u tome mogu da pomognu. Jedno od tih sredstava je stalna promocija rezultata rada u Laboratoriji za računarsku tehniku i njihovo izlaganje sudu strčne javnosti. S druge strane mogući načini promocije o kojima će kasnije biti reči mogu i treba da imaju povratno dejstvo kroz razmenu informacija i iskustava sa drugim stručnjacima iz ove oblasti.
Inicijalno predlažem da se razmisli o sledećim načinima promocije rada Laboratorije za računarsku tehniku:

  • Putem funckionalnog (treba odgovoriti šta se pod tim podrazumeva) sajta Laboratorije za računarsku tehniku
  • Organizovanjem stalnih seminara iz oblasti računarske tehnike na kojima bi se kao predavači pojavljivali stručnjaci iz zemlje i inostranstva, nastavnici i saradnici Tehničkog fakulteta i zašto ne i STUDENTI
  • Organizovanjem simpozijuma iz računarske tehnike koji bi postao prepoznatljiv na državnom nivou, ali i van granica Srbije. Alternativa bi moglo da bude pokretanje časopisa iz računarske tehnike i to za početak u elektronskom obliku
  • Organizovanjem Dana računarstva Tehničkog fakulteta koji bi postao svojevrsni samit stručnjaka iz oblasti računarstva
Narednih dana kroz kraće tekstove daću prikaze kako mislim da svaki od ovih načina promocije rada Laboratorije za računarsku tehniku treba sprovesti.

Marko Аcović

Moram da kazem da je zamisao odlicna (kao i vecina do sad koje su potekle iz CSL-a). Samo, ukoliko se zele ostvariti sve stavke koje ste naveli, onda je za to neophodna saradnja i pomoc celog fakulteta, opstine Cacak a mozda i sire. Treba raditi postepeno, korak po korak. Za pocetak predlazem da se definise tacno sta novi CSL sajt treba da obezbedi u funkcionalnom smislu. Zatim bi se formirao interni projekat izrade CSL sajta i podelile duznosti. Predlazem da u izradi sajta ucestvuju i sami studenti pod stalnim nadzorom nekog iskusnijeg coveka koji je iz CSL-a. Projektni lider bi mogao da bude administrator ovog foruma, kolega Brezanac, jer se pokazao kao najiskusniji u izradi web aplikacija. Nisam za to da sajt izradjuje jedan covek. Danas bez timskog rada nista se ne moze postici i to treba preneti studentima TF-a. On bi bio zaduzen da okupi ekipu i da podeli zadatke sta ko treba da uradi. Ovim bi se studenti naucili sta to znaci raditi u timu i dobili bi odredjena prakticna znanja (bilo da se ista odnose na nove tehnologije ili alate) koja bi kasnije kroz iste seminare koje ste spomenuli mogli da prenose na druge studente.
Da bismo uspeli nesto vise da uradimo, mislim na trecu i cetvrtu stavku koju ste spomenuli, moramo prvo napraviti neki rezultat i to dobro promovisati kako bi nas ljudi sa strane primetili i samim tim imali razloga da uloze novcana sredstva za dalji razvoj.
Mislim da nije losa ideja. Voleo bih da cujem misljenja ostalih clanova ovog foruma.

Pozz B-)

Siniša Ranđić

Ono što ja pokušavam svih ovih godina postojanja CSL je da izgradim istraživačku infrastrukturu čiji je cilj da:

  • Razvije tehnologija realizacije projekata

    • Izrade projektnih zadataka
    • Izrada idejnih rešenja
    • Sticanje iskustva u prelasku sa faze projektovanja na fazu realizacije
    • Dokumentovanje aktivnosti
  • Stiču iskustva u opisivanju sopstvenog rada

    • Izrada dokumentacije
    • Pisanje radova
    • Pisanje tehničkih uputstava
    • Pisanje knjiga

Mi smo o ovim aspektima rada proveli dosta vremena diskutujući i definitivno nismo našli odgovor zašto u okruženju CSL ne možemo da postignemo bolje rezultate. A pri tome se uvek slažemo o tome šta je bitno i šta treba raditi. Dobar deo svog vremen pokušavam da identifikujem razloge čak mislim da i više pričam o tome sa studentima nego što je neophodno pokušavajući da ih ubedim u nešto što se meni lično čini očiglednim. Čak i ovaj moj angažman na Forumu je značajno motivisan pokušajima da i na ovaj način kod okruženja pobudim želju da se urade prave stvari.

Siniša Ranđić

29.07.2008, 15:22 #3 Poslednja Izmena: 29.07.2008, 18:53 od rasin
Razmišljajući o načinu prezentovanja rada Laboratorije za računarsku tehniku stalno se vrtimu u začaranom krugu kako okruženje ubediti da je taj "marketinški" pristup neophodan ako se želi postati ravnopravan deo računarske zajednice. Pokušaću da ova svoja razmišljanja i identifikovanje uzročno posledničnih veza predstavim grafički.
U gornjem pravougaoniku je prikazan NORMALAN RAD Laboratorije u kome se periodično identifikuju rezultati lošeg rada, donose odgovarajući Zaključci i vrši njihovo sprovodjenje sa ciljem poboljšanja rada Laboratorije.

Istovremeno dobri i adekvatno promovisani rezultati rada mogu da imaju pozitivne efekte na rad Laboratorije, koji se ogledaju kroz:

  • Dobijanje kvalitetnijih novih studenata iz čijih će se redova kasnije regrutovati saradnici Laboratorije, posebno tokom viših nivoa studija.
  • Stvaranje uslova za širu uspešniju saradnju sa privredom, jer će saradnici Laboratorije posedovati znanja na bazi kojih se mogu rešavati problemi privrednih subjekata.
  • Dobri rezultati rada Laboratorije biće garant za dobijanje podrške države kroz sredstva koja obezbeđuju resorna ministarstva, pre svega Ministarstvo nauke.