NEDOUMICE?

Započeo Siniša Ranđić, 29.01.2012, 01:01

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

29.01.2012, 01:01 Poslednja Izmena: 04.02.2012, 02:07 od Siniša Ranđić
Šef evropskih operacija indijske firme Infosys je na Ekonomskom forumu u Davosu izjavio da oni u Evropi ne mogu da nađu inrormatičare i programere (http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=01&dd=28&nav_id=577982). Za sve one koji pomno prate kretanje u ovoj oblasti informacija da u Evropi postoji smanjeno interesovanje za studije računarstva i informatike i pored evidentnih potreba za stručnjacima ovih profila najblaže izaziva nedoumicu.


Pomenuta izjava na neki način samo proširuje skup pitanja kojima se bavimo na Forumu. Činjenica je da srpska produkcija ovih stručnjaka ne može da zadovolji potrebe kakve se iskazuju na globalnom nivou, ali ovo samo predstavlja potvrdu izjave koju je novinama dao čelnik jedne softverske kuće iz Novog Sada da ne mogu da nađu dobre programere ni u Beogradu ni u Novom Sadu, a to su dve regije gde postoji najveći skup softverskih firmi u Srbiji, ali tu se i školuje najveći broj broj stručnjaka u pomenutim oblastima.


Usudiću se da postavim jedno krajnje direktno i otvoreno pitanje, koje prvenstveno važi za Srbiju - u kojoj meri su studije u oblasti računarstva i informatike prilagođenje stvarnim potrebama realne prakse u ovoj oblasti? Zato se možda treba koncentrisati na traženja odgovora na to pitanje umesto što "razbijamo" glavu zašto je stanje u ovoj oblasti kod nas (a izgleda i u Evropi) tako loše, kad ... - a onda slede argumenti o našoj pameti i prednostima nad drugim nacijama (...), itd.


Zar nije lakše da sednemo i pogledamo kako se i gde se, kod nas školuju ljudi u oblasti računarstva i informatike. Naravno ima još dosta pitanja koja se mogu postaviti, ali ovo je za početak dovoljno.