Gde je TEHNIČKI FAKULTET u priči o električnom i elektronskom otpadu?

Započeo Siniša Ranđić, 04.02.2012, 02:04

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Jedna od tema o kojoj se intenzivno priča čak i u vremenima sveopšte svetske krize sigurno je zaštita životne sredine. Prosta je činjenica da Zemlju imamo jednu i ako se o njoj ne budemo brinuli na adekvatan način neće nam trebati nikakva nova ekonomska kriza, kao specifičan tamni oblak koji se sve češće nadvija nad čovečanstvom. Iako smo skloni da u ovo vreme krize, koju na različite načine doživljavamo, mnoge stvari proglašavamo kao nemoguće ipak treba učiniti onaj mali korak koji će pokazati da za mnoge stvari nije potrebno previše truda, a još manje materijalnih sredstava. A pri tome dobitak koji se može ostvariti može da bude višestruk.


Jedna od tih stvari je i ponašanje celokupnog stanovništva, a posebno poslenika iz oblasti kojima je to prirodan posao na planu prikupljanja i tretmana električnog i elektronskog otpada. Smatrajući da se radi o veoma važnoj potencijalnoj aktivnosti napravio sam jedan tekst koji treba da posluži kao polazište u pogledu načina ponašanja Tehničkog fakulteta, kao obrazovne i istraživačke institucije na ovom planu.


Shodno tome želeo bih da svi oni koji pročitaju ponuđeni tekst daju svoje komentare i predloge da bi njegova konačna verzija najbolje odrazila potrebe, ali i zahteve koje navedene aktivnosti treba da promovišu u pravom svetlu.

Siniša Ranđić

Možda će se nekome naglašavanje priče i elektronskom otpadu učini preteranim, ali ako ništa drugo onda o tome treba razmišljati, jer ne treba da nas na to drugi podsećaju, kao što je to danas učinila Politika u svom nedeljnom dodatku Magazinu - http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/Novi-Magazin-u-nedelju-5-februara.sr.html