UNIVERZITET u Čačku

Započeo Siniša Ranđić, 01.01.2013, 22:37

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

U okviru Budžeta grada Čačka za 2013. godine postoji i stavka koja predviđa izdvajanje sredstava na račun kojih bi se finansirale aktivnosti na osnivanju Univerziteta u Čačku. Tačno pre deset godina napravljen je tekst koji sadrži inicijativu za formiranje Univerziteta u Čačku. Na bazi te inicijative na Tehničkom fakultetu je formirana Komisija koja je trebala da napravi Eleborat o opravdanosti formiranja Univerziteta. Ta Komisija nikada nije podnela zvaničan Izveštaj Nastavno - naučnom veću Fakulteta, ali je u kuloarima kružio neformalni zaključak da za tako nešto ne postoje uslovi.


Lično sam bio jedan od zagovornika formiranja novog Univerziteta i lično sam napisao tekst inicijative (koji se može preuzeti kao dodataka ove teme) i bio sam nezadovoljan neaktivnostima i Komisije i rukovodstva Fakulteta po ovom pitanju. Zato sam bio iznenađen ovom inicijativnom koja je došla sa gradskog nivoa, pogotovu što o njoj nije bilo reči na organima Fakulteta, pogotovu što članovi rukovodstva Fakulteta participiraju u Skupštini grada.

marjan

05.01.2013, 00:14 #1 Poslednja Izmena: 05.01.2013, 00:52 od marjan
Ono što se nameće kao pitanje, a dotaknuto je i u ovom elaboratu, je da-se-tako-izrazim "Zakon isključenja trećeg", tj. (ne)potrebnost da se još jedan fakultet doda postojećem tandemu FTN/Agronomski.
Koliko mi je poznato, mi nemamo regulisanu kategoriju "integrisanog univerziteta". Na koji način bi se pravno/tehnički rešila ta stavka?
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

Siniša Ranđić

05.01.2013, 09:56 #2 Poslednja Izmena: 05.01.2013, 11:05 od Siniša Ranđić
Dotaknuo si suštinsko pitanje - Koje USLOVE akademska sredina treba da ispuni da bi prerasla u UNIVERZITET. Do sada su oni koji su bili protivnici da Čačak dobije Univerzitet kao ključni argument navodili činjenicu da ne postoji "treći fakultet" koji bi kompletirao potrebnu "sliku". U današnje vreme (posle donošenja Zakona 2005. godine) govorilo se o "trećem naučnom polju". Ako se pažljivo čita tekst koji sam napisao 2003. godine vidi se da se govori i o toj dilemi, tj. uslovu. Sigurno je da je zakonodavac morao da u Zakonu navede neke uzuse, jer ne bi bilo lepo da se foriranje Univerziteta prepusti slučaju, tj. "odokativnoj" metodi. Međutim, kada je neka sredina uverena da nešto ima vrednost i da treba shodno tome da pređe na viši kvlaitativni nivo, na njoj je da uveri državnu vlast da je to što predlaže celishodno. U trenutku kada sam pisao tekst o tome "zašto Čačak treba da ima Univerzitet" jasno sam naveo glavne pretpostavke za takav korak. I naravno bio sam uveren da su u tom trenutku bili ispunjeni suštinski uslovi za to. Pre svega Tehnički fakultet je de facto bio Univerzitet u malom s obzirom na strukturu obrazovnih profila. I ako se u priču uključi i koncept "integrisanog univerziteta" mi smo to pre deset godina imali. Ono što je za mene tada, ali i sada bila nepoznanica je da li bi jedan novi Univerzitet koštao manje nego što danas košta funkcionisanje FTN i AF u okviru Univerziteta u Kragujevcu.
Jasno je da Čačak kasni 10 godina u poslovima oko osnivanja novog Univerziteta. Sem tog neuspešnog pokušaja, kada je kuloarski zaključeno da nema uslova za takav čin, bez stavljanja na uvid u pisanoj formi odgovarajućih zaključaka, u Čačku, a to znači ni na TF i AF nije rađeno ništa da se ta ideja reartikuliše i promeni stanje koje bi donelo makar formalno zadovoljenje uslova - stvaranjem famoznog "trećeg fakulteta".

Da za sada zaključim - Nije dovoljno imati ideju da Čačak treba da ima Univerzitet. Treba imati tim sposobnih i tom cilju posvećenih ljudi koji će moći da ubede one koji o tome odlučuju da za osnivanje Univerziteta u Čačku postoji potreba, uslovi i naravno da će ta institucija u budućnosti biti centar naučno - istraživačkog rada i obrazovanja u Srbiji. Pogledajmo se u ogledalu i recimo koliko nas je spremno da se jednog takvog krajnje neizvesnog posla prihvati. Priče da će neki X.Y. političar to da nam donese najblaže rečeno treba zaboraviti.


Miško

Pročitao sam tekst inicijative za osnivanje Univerziteta i, logično, vidi se da samo na FTN već funkcioniše "neki mali univrzitet". On je i Pedagoški i Mašinski i Elektrotehnički...pa i neka vrsta Fakulteta za informacione tehnologije, a čak donekle i Ekonomski (mislim na smer menadžment). Što se tiče termina "Integrisani Univerzitet", mislim da ta kategorija ipak postoji kod nas. Evo primera Univerziteta u Novom Pazaru, koji je osnovan još 2006.-te godine kao Integrisani Univerzitet. http://www.np.ac.rs/index.php/home-mainmenu-1/istorijat-univerziteta# . Naravno da je već odavno Čačku porteban Univerzitet, a o samoj opravdanosti osnivanja, nema puno toga da se kaže, jer se već iz navedenog vidi da su i FTN i AF veoma preopterećeni, a ukoliko je izgovor da je neophodan taj famozni treći fakultet, pa logično je da bi Učiteljski fakultet iz Užica, pripao Univerzitetu u Čačku - i eto i tog uslova ispunjenog. A da ne pričam o tome da je moguće razgovarati sa kolegama sa VŠTSS, koji imaju izuzetno stručan kadar i vrhunsku celu organizaciju Škole (moram da istaknem profesora Radisava Đukića, čiji sam bio student, koliko se zalagao oko akreditacije), da oni prerastu u jedan fakultet koji bi pripao novom univerzitetu. Opravdanost postoji, samo je pitanje da li postoji politička volja (pošto je, nažalost poznato da u Srbiji većinu stvari rešava politika - a Čačak skoro nikada nije imao sreće da bude politički podoban - doduše možda je sada šansa koju treba iskoristiti :I). Još kada na celu priču dodam i emocije - da je Novi Pazar (dosta manji grad od Čačka) dobio Državni Univerzitet, kao grad koji je sedište budućeg regiona Raške oblasti, dok će Čačak pripasti nekom regionu sa sedištem (ponovo) u Kragujevcu  :( Zato treba što pre reagovati, da se koliko-toliko Čačak oslobodi inferiornog položaja u odnosu na taj KG. Univerzitet u KG će se sigurno smanjiti, a nebismo smeli da dozvolimo da nas "Ercovi"  =P~ preduhitre, kao što je to bio slučaj prošle godine, kada je Užice dobilo carinu, a Čačak ostao pod Kraljevačkom carinom zauvek. Ali, plašim se da Čačak opet nema političare za to. Sećam se kada sam čuo za Univerzitet u N.P, da sam se plašio najveće ironije,da Univerzitet iz N.P otvara fakultete u Čačku. Izvinjavam se na ovolikom "davljenju" i ako nije bilo mesto da ja kao student pišem o ovoj temi na ovom mestu.

Siniša Ranđić

Pitanje Univerziteta u Čačku je ponovo otvoreno. I to sa dve strane. Nedavno je Skupština grada Čačka usvajajući bužet za 2013. godinu u njemu predvidela određenja sredstva za potrebe osnivanja Univerziteta u Čačku. Juče je ministar prosvete, tokom posete Čačku povodom obeležavanja jubileja Studentskog centra izjavio da Čačak treba da ima Univerzitet (slično je izjavio i pre nekoliko dana u Kruševcu, gde je takođe bio nekom svečarskom zgodom) samo je potrebno uraditi odgovarajući Elaborat. Ako se u obzir uzmu ovakve najave i konkretne aktivnosti koje se po tom pitanju sprovode u Užicu može se očekivati da na potesu od nekih 160km uskoro zažive 3 nova državna univerziteta.

Ako se podsetimo podataka koje je takođe, pre neki dan objavio Zavod za statistiku, na bazi popisa sprovedenog 2011. godine u Srbiji postoji više od 10% fakultetski obrazovanih stanovnika. Eto prilike da se kroz nove institucije ove brojke još poboljšaju i da se približimo idealima o broju visokoškolski obrazovanih građana kako je to zacrtano u Strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine. Doduše niko nije rekao u kojim strukama smo napravili taj munjeviti obrazovni proboj. Važno je da imamo diplome na broju. Ministar se nije baš legetimisao kao validna ličnost za tu funkciju, jer povećanje udela obrazovanja kroz gimnazije pravda jeftinijim školovanjem na taj način. Ali komentarisanje izjava ministra bi nas sigurno vodilo u neke druge vode. Ovde je tema - Univerzitet u Čačku.


Ono što me brine u ovoj priči je da sve te inicijative dolaze "odozgo", a ne iz baze, tj. sa čačanskih fakulteta. Ovakav redosled radnji svakok slobodnomislećeg čoveka asocira na stvaranje prostora za neka tekuća ili buduća predizborna obećanja. Uostalom ma kakav bio - političar nikad neće ili bar ne bi smeo da kaže NE (setite se priče o "dami i političaru"). Ono što ideji o Univerzitetu u Čačku nedostaje je inicijativa iz baze tj. čačanskih fakulteta, ali ne na nivou ideje. Ako obrazovni poslenici sa čačanskih fakulteta ne vide u ovoj ideji dobitak za sebe i nisu spremni da se posvete njenom osmišljavanju i artikulisanju onda čak i da država dekretom ovde osnuje Univerzitet to bi bila samo još jedna od promašenih srpskih investicija.