SourceTree

Započeo holodoc, 15.08.2013, 13:23

prethodna tema - sledeća tema

holodoc

15.08.2013, 13:23 Poslednja Izmena: 15.08.2013, 13:27 od holodoc
- Koristite Windows za razvoj softvera... CHECK!
- Koristite distribuirani VCS (git, Meruciral?)... CHECK!
- Niste preterani ljubitelj shell-a (iako ste svesni da će vas geekovi ismejavati zato što koristite, pajz sad, GUI za git [-()...CHECK!
- Svesni ste svih dobrih i loših faza kroz koje su git/Mercuiral prolazili na Windows-u zbog izostanka POSIX podrške...CHECK!
- Smučilo vam se što na Windows-u ne postoji dobra/pouzdana aplikacija za objedinjeni menadžment svih git/Mercurial repoa...CHECK!
- Smučilo vam se da za svaku najobičniju operaciju u TortoiseGit morate da kliknete na XYZ opcija (checkout development, pull remote origin, merge to development, checkout master, merge from development, push to origin  :mad:)...CHECK!
- Niste pretereani ljubitelj beskorisnog šareniša koji nudi GitHub for Windows a i nije vam milo što se aplikacija previše orijentiše na GitHub...CHECK!

Have no fear... SourceTree is here!

Elem, SourceTree je "taze iz vurune" proizvod kompanije Attlasian (JIRA itd.) Do skoro je bio dostupan isključivo na MacOSX sistemima a sada postoji i u  Windows varijanti sa doduše nešto redukovanim dijapazonom dostupnih opcija. SourceTree je nastao sa namerom da bude konkurencija Tower-u koji važi za jednu od najboljih DVCS aplikacija na MacOSX-u (verovatno i uopšte). U pitanju je izuzetno pregledna alatka koja omogućava centralno održavanje lokalnih i remote repoa što su dve ubedljivo najbitnije stavke ove aplikacije. Podržava HTTPS i SSH autentifikaciju i lako se integriše sa Putty-jem i OpenSSH koji dolazi uz instalaciju Git-a za Windows (mada postoji podrška i za interni Git i Mercurial koji dolaze uz SourceTree). Za uspešnu instalaciju i rad aplikacije potreban je .NET 4.5 koji će biti preuzet sa neta i instaliran tokom instalacije ukoliko se detektuje da ne postoji na mašini (konačno nativna Windows aplikacija a ne neke gerijatrijska, cough, cough...Java...aplikacija  :dzavo:)

Rad sa aplikacijom je zasta prijatan stim što je filozofija rada dosta približnija git filozofiji od recimo TortoiseGit koji neke stvari radi na svoju ruku (revert kod njega baš nije pravi revert itd.) Međutim, preporučujem da na mašini gde koristite SourceTree imate instaliran i TortoiseGit iz prostog razloga što TortoiseGit dolazi sa izuzetno dobrim diff/merge alatima (TortoiseGitDiff i TortoiseGitMerge) koji mogu eksterno da se pozivaju iz SourceTree aplikacije. Takođe nisam uspeo da nađem git blame opciju tako da pretostavljam da će i ona biti implementirana u skorije vreme. Integracija sa GitHub  i Bitbucket servisima radi takođe odlično stim što, logično, za obostranu komunikaciju sa servisima potrebna je instalacija SSH ključeva (standardna procedura).

Download / Homepage

Attlasian SourceTree blog (mnogo korisnih informacija i tutorijala)





<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php