Fakultet tehničkih nauka - COMPUTING CURRICULA 2017

Započeo Siniša Ranđić, 04.01.2017, 20:02

« prethodna tema - sledeća tema »
Idi dole

Siniša Ranđić

Mislio sam da sam poslednji put pisao na ovu temu prilično davno, ali na sreću ispostavilo se da nije tako. Poslednji put sam govorio o radikalizovanju pristupa osmišljavanju nastavnog plana računarstva. Možda će to nekome izgledati suviše „napredan" pristup, ali ako se ne proba neće se znati da li to možemo da ostvarimo. Ovako ćemo opet kopirati druge, ma kako oni bili uspešni. Međutim, to po pravilu znači da dok budemo realizovali te tuđe ideje njihovi tvorci će otići još dalje. I opet ćemo ličiti na onog davljenika, kome je voda stalno do usta i stalno se bori za vazduh.
Možda je ovo pravi trenutak kada treba o računarstvu treba razmišljati kao infrastrukturi za druge tehnike i na tome zasnivati obrazovanje u ovoj oblasti. To praktično znači da stvari treba posmatrati iz sledećih uglova:
  • Računarstvo kao koncept - što bi podrazumevalo upoznavanje sa arhitekturom, programskim jezicima, operativnim sistemima i umrežavanjem računara;
  • Računarstvo u kontekstu rešavanja problema - kako računarsku infrastrukturu iskoristiti u rešavanju različitih problema u svim oblastima života. Ovde posebnu pažnju treba posvetiti programiranju kao načinu rešavanja problema i povezivanju računara sa okruženjem;
  • Računarstvo kao odgovor na zahteve konkretnih primena i implikacije koje ovakav pristup ima na osnovne aspekte računarstva. To znači da treba videti kako specifični zahtevi primene utiču na specificiranje arhitekture računara i karakteristike programskih jezika odnosno operativnih sistema.

Doduše kada sam ovaj koncept izložio jednom kolegi on me je pitao - A gde će takvi stručnjaci da se zaposle kod nas. Moje kontra pitanje je bilo - A šta je alternativa? Ostavljam drugima da pokušaju da daju prihvatljiv odgovor, jer sve drugo nas vodi ka - informacionim tehnologijama. A za njih, što i sama država pokazuje nije potrebno fakultetsko obrazovanje. Ko ne veruje neka malo pronjuška po Internetu!

Idi gore