Master studije - nekako ih zapostavljamo

Započeo Siniša Ranđić, 14.08.2017, 22:15

« prethodna tema - sledeća tema »
Idi dole

Siniša Ranđić

Master studije na Fakultetu tehničkih nauka postoje na svim studijskim programima osim na preduzetničkom menadžmentu. Ovde ću se baviti samo studijama ovog nivoa na računarskom inženjerstvu i daljinskom upravljanju, koji su moduli u okviru studijskog programa elektrotehničko i računarsko inženjerstvo. S obzirom da većina studenata ovih master studija ima nekakv radni angažman slobodan sam da kažem da mu ove studije nekako dođu - zlu ne trebalo! To je posledica činjenice da Zakon o visokom školstvu koji je uveo u našu obrazovnu praksu tri nivoa studija nisu pratila jasno definisana pravila prema kojima bi se ravnjali i fakulterti i budući poslodavci. Pošto su prema zakonu master studije uvod u doktorske studije, a sa druge strane mnogi poslodavci traže od potencijalnih zaposlenih posedovanje master diplome (iz samo njima znanih razloga) za mnoge svršene studente osnovnih studija  - master studije zaista predstavljaju potrebu koja im je jednostavno nametnuta, a da i ne znaju tačno zbog čega. 
Teškoće sa kojima se studenti koji rade suočavaju tokom studija utiču da se studije objektivno ne mogu završiti u predviđenom roku. Zbog toga nije retko da studenti u tom periodu kroz praksu postaju "majstori svog zanata", što im master studije čini de facto nepotrebnim. Mora se priznati da se najveći broj studenata trudi da okonča master studije i pored svih teškoća. Ali u većini slučajeva na kraju ostaje gorak ukus u ustima, jer im se svršene studije najčešće ne valorizuju na radnom mestu. 
Zbog napred iznetih činjenica neophodno je pokrenuti aktivnosti da master studije ne budu realizovane uzgred i da se iskoristi određena studentska populacija koja pretenduje da završi ovaj nivo studija kroz koju treba pokušati stvoriti respektabilan istraživački potencijal Fakulteta, ali i njima pružiti mogućnost da postanu "majstori" u određenim segmentima računarske struke.

Idi gore