Laboratorija za računarsku tehniku

Projekti / Nastava => Projekti studenata => Uputstva i šabloni => Temu započeo: Siniša Ranđić 19.03.2016, 10:49

Naslov: Greške u pisanju - Onako ad hoc - Deo 1
Poruka od: Siniša Ranđić 19.03.2016, 10:49
Sve više sam u prilici da čitam studentske tekstove i da se suočavam sa greškama kojih ne bi trebalo bude. Zato ću u okviru ove teme pokušati da ukažem na neke od njih. Ukazivanje neće biti sistematizovano već ću greške komentarisati onako kako na njih budem nailazio u tekstovima. Iako ću se maksimalno truditi da se ne ponavljam, pošto ću o greškama pisati u nastavcima ako bude ponovljenog ukazivanja na iste greške to samo treba shvatiti da se radi o najčešćim grešakam koje se najčešće ponavljaju i teško izbegavaju.
Naslov: Greške u pisanju - Onako ad hoc - Deo 2
Poruka od: Siniša Ranđić 19.06.2016, 20:00
           Projekat - Projektni zadatak
           Funkcija - Funkcionalnost
Naslov: Greške u pisanju - Onako ad hoc - Deo 3
Poruka od: Siniša Ranđić 19.06.2016, 23:35
Ono što je sam uočio, posebno kod pripreme dokumentacije za opis projekata koji se rade iz različitih predmeta, tiče se ne poštovanja osnovnih standarda, koje takvi dokumenti treba da zadovolje. U konkretnom slučaju to se odnosi na strukturu samog dokumenta. Ovo posebno ima značaj, kada je projekat urađen na bazi gotovih rešenja preuzetih iz literature ili Interneta. Dokument sa opisom projekta je prava prilika da studenti daju svoj kreativni doprinos projekt, posebno ako on sadrži kritički osvrt na ono što je urađeno.
Još u osnovnoj školi uči se da pisani rad treba da ima standardnu strukturu, koja se sastoji iz tri osnovna segmenta:
U slučaju tehničkog prikaza projekta središnji segment Razrada može se, prema potrebi dalje strukturirati, tako da sadrži elemente opsia kao što su:
Opis projekta treba da sadrži i Literaturu u kojoj treba navesti sve reference koje su korišćene tokom realizacije projekta. Na kraju može se dati i Prilog u kome treba staviti detaljne šeme dobijene tokom realizacije projekta, listinge programa koji su napisani i druge informacije važne za ilustrovanje realizovanog projekta.