Svi volimo design patterne zar ne? http://www.oodesign.com/

Započeo holodoc, 01.07.2010, 00:08

prethodna tema - sledeća tema

holodoc

Evo jednog odličnog izvora informacija kada su u pitanju design patterni - http://www.oodesign.com/

Sajt je izuzetno koncizan sa mnoštvom informacija vezanih za design patterne a ono što je najbitnije je da se objašnjenja zasnivaju na Bibliji design patterna Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software od autora poznatih po zajedničkom pseudonimom "Gang of Four" (ne naziv nema veze sa kineskim revolucionarnim pokretom niti sa bilo kakvim sadržajem namenjenim samo za osobe starije od 18 godina  =)) već je u pitanju autorska "četvorka" sastavljena od imena kao što su  Erich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson i John M. Vlissides).

Sajt je inače prepun UML dijagrama pa eto prilike da se nauči i kako se oni crtaju i koriste :D
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

gagi

O Gof book-u ne treba trositi reci, to je klasik softverskog inzenjerstva i treba ga obavezno procitati. Na internetu postoje primeri design pattern-a iz ove knjige u skoro svim poznatim OO jezicima. Onaj ko ne voli da cita moze pronaci par radio emisija na adresi http://www.se-radio.net/tag/patterns/ .  Pored patterna, preporucio bih da procitate nesto i o test-driven development-u, refaktorisanju i ostalim principima ekstremnog programiranja .  Knjiga Maritna Fowler-a i Kent Beck-a o refaktorisanju je prevedena na nas jezik (http://www.cet.rs/cetknjige/KDetaljno.aspx?ID=3323) tako da i oni koji ne poznaju engleski najbolje mogu da je procitaju. 



Marko Аcović

Da se i ja nadovezem linkom. Na sledecoj lokaciji dati su, ukratko, UML dijagram i po par primera u C# za neke od bitnijih patterna.
http://www.dofactory.com/Patterns/Patterns.aspx