Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Ove godine od 25. - 27. maja na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku se održava tradicionalna konferencija Technics and  Informatics in Educations. To je dobra prilika da se naša manifestacija Dani računarstva veže za ovaj događaj i održi 26. maja 2018. godine. Radni naslov manifestacije bi mogao da bude "Dve decenije nastave računarstva - kako dalje". Naravno sve ideje, kako vezane za sam podnaslov manifestacije, tako i za teme o kojima bi se govorilo tog dana su dobrodošle.
2
Poligon mišljenja / Iznenađenje
Poslednja poruka Siniša Ranđić - 04.03.2018, 15:00
Već sam i sam počeo da gubim elan kada je u pitanju „održavanje u životu" Foruma Laboratorije za računarsku tehniku. Teme uglavnom zadajem ja, ali na njih slabo ko odgovara. Povremeno sam pokušam da podstaknem diskusiju, ali odgovoro skora nema. Kako spadam u one koji se lako predaju i dalje nastavljam da se oglašavam sve nadajući se da će se stvari promeniti na bolje.
Svakodnevno proveram broj poseta Forumu i da li se noko oglasio. Skoro da sam bio zadovoljan brojem posetilaca u prva dva meseca ove godine. Pogotovu tokom januara. A onda je broj posetilaca u martu skoro „eksplodirao". Danas je broj istovremenih poseta dostigao 51 što je skoro duplo više od dosadašnjeg rekorda. Moguće je, neko će pomisliti, da se radi o napadimana server na kome se Forum nalazi. Ali za sada se nije ništa neprilično desilo. Možda je ovo prilika da se neki postjeći članovi Foruma aktiviraju i pored sopstvenog doprinosa diskusiji pomognu i u regrutovanju novih članova.
3
Novim zakonom o visokoškolskom obrazovanju trajanje akreditacije studijskih programa produženo je na sedam godina. Shodno tome reakreditacija će umesto ove, početi tek za dve kodine. Sasvim dovoljno vremena da se temeljno sagledaju zahtevi struke za koju se akredituje obrazovna delatnost i pokuša uspostavljanje valjanje korelacije sa kadrovskom strukturom nastavnika i saradnika i naučno istraživačkim radom na Fakultetu. Međutim, neophodno je odmah prionuti na posao, jer vreme brzo prođe, a stvaranje kvalitetnih kadrova i naučno istraživačkog okruženja je često dugotrajan proces.
Kao što je već pisano na stranicama Foruma udrženja ACM (Association for Computing Machinery) i IEEE (Institute for Electrical and Electronic Engineers) još od šesdesetih godina prošlog veka zajedničkim snagama pokušavaju da daju preporuke za strukturiranje i dimenzionisanje obrazovanja u oblasti računarstva i oblasti koje njemu gravitiraju. Do 2005. godine računarstvo je manje više posmatrano kao jedinstvena struke. Međutim, od tada se računarstvo posmatra kroz pet disciplina:
  • Računarsko inženjerstvo (Computer Engineering);
  • Računarska nauka (Computer Scence);
  • Informacioni sistemi (Information Systems);
  • Informacione tehnologije (Information Technology);
  • Softversko inženjerstvo (Software Engineering).

Od tada pomenute discipline se manje više odvojeno posmatraju i za njih se daju posebne preporuke, kako bi trebalo da izgleda obrazovanje za njih. U kom smeru idu razmišljanja može se videti putem WEB stranice - https://www.acm.org/education/curricula-recommendations U okviru koje su dati linkovi na detalje vezane za pojedine discipline.
Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku trenutno postoje studijski programi iz računarskog inženjerstva i informacionih tehnologija. Interesantno bi bilo sagledati koliko su dati studijski programi na liniji onoga što preporučuju ACM i IEEE.
4
Obaveštenja / Usporavanje
Poslednja poruka Siniša Ranđić - 06.02.2018, 22:59
Ima jedna izreka - "Za ljubav je potrebno dvoje". Nekako bi mogli da je primenimo i na ovaj Forum. Međutim, za njegovo uspešno funkcionisanje potrebno je više od jednog čoveka. Potreban je skup motivisanih ljudi željnih da nešto ponude drugima, ali i da čuju od drugih. Potreban je spiritus movens - duhovni pokretač jednog ovakvog mesta. 
5
Projekti studenata / Praksa vs. Teorija
Poslednja poruka Siniša Ranđić - 15.01.2018, 23:24
Od samog početka rada na Fakultetu stalno sam pokušavao da nađem balans između teorijskih i praktičnih znanja. Škola koju sam lično završio bila je prevashodno teorijski orijentisana. Još i danas pamtim razgovor dvojice kolega negde na početku predavanja iz Elektronike I.  Bili su đaci iz "Tesle" i posedovali su određena praktična znanja iz elektronike. To o čemu su oni pričali nekako mi je bilo daleko i činilo mi se da nikad neću položiti. Ali nije bilo tako. Međutim, elektroniku sam naučio tek kad sam počeo da raim u "Pupinu". I naravno struku kojom se i danas već 40 godina bavim. U tom "grmu i leži zec". Posle dobe teorijske osnove svi smo mi odlazili u privredu gde smo se osposobljavali za praksu. Velike, pa i srednje firme u ondašnjoj Jugoslaviji mogle su da priušte teret doškolovavanja inženjera. Nažalost danas to nije slučaj. Poslodavci očekuju da dobiju gotovog inženjera, a mi im nudimo inženjere sa sličnim nivoima praktičnih znanja kao i pre nekoliko decenija. Zato pored opštih znanja koja inženjer računarstva treba da stekne tokom studija mora se više vremena odvojiti da se ta znanja pretoče u praksu. 
6
Aplikativni softver / LiteManager - udaljeni pristup
Poslednja poruka tom - 11.01.2018, 15:52


LiteManager: daljinski pristup softver za daljinsko administriranje računala putem Interneta ili daljinskog upravljača u lokalnoj mreži, za daljinsko učenje, pružanje daljinske podrške korisnicima i nadzor nad radnom aktivnošću zaposlenika.

Program omogućuje brzu i jednostavnu kontrolu desktop računala u realnom vremenu uz punu podršku za Windows, osigurava siguran daljinski pristup datotečnom sustavu, procesima i uslugama udaljenog računala. LiteManager ima ugrađene alate za izradu mrežne karte, prikupljanje tehničkih podataka, mogućnost implementacije i ažuriranja pomoću usluga udaljenog instaliranja, konfiguriranje osobnog ID usmjerivača (NOIP) i mnoge druge značajke. Softver za upravljanje učionicama.

 =;

7
Zanimljivi i korisni izvori informacija / CPU bag/ranjivost
Poslednja poruka marjan - 08.01.2018, 12:20
Ovih dana istraživači Google Code Zero projekta razotkrili su bagove procesora koji pogađaju različite platforme, pre svega Intel. Eksploatisanjem baga Meltdown npr., moguće je da napadač dođe do zaštićenih podataka, koje inače userland programi nemaju pravo da čitaju. Izdati su pečevi, videćemo kakve će posledice uslediti.

Pitko objašnjenje bagova i potencijalnih exploita dato je ovde: https://ds9a.nl/articles/posts/spectre-meltdown/

Ukratko, Meltdown funkcioniše tako što se iskorišćava spekulativno izvršavanje koda u tzv. probnom režimu. Procesor pokušava da optimizuje izvršavanje, tako što pokušava da paralelno obavlja određene operacije. Ako taj "paket" operacija koje izvršava "prođe", procesor proverava da li je sve u redu sa pravima i da li može da "pusti" da se izdaju izlazi operacija. Ako negde "zapne", vrši se vraćanje (rollback) i operacije se izvršavaju "peške", jedna po jedna. Ono što je ključ exploita je - i ako se procesor predomisli i reši da batali optimizaciju, u keš memoriji i dalje ostaju podaci koje je trebovao iz RAM-a tokom svog pokušaja. Oni nisu zaista iskorišćeni, jer se ispostavilo da program nema privilegije da izvrši to što je traženo, ali podaci - bez obzira da li pripadaju kernelu ili userland-u, ostaju u kešu i posle na osnovu vremena dobavljanja podatka, može da se pogodi da li se neki element nalazi u kešu itd.

Za sada su istraživači ostvarili Proof of Concept, što znači da je u nekom kontrolisanom okruženju uspešno izvršen exploit, međutim pitanje je vremena kada će se i "napolju" aktivirati exploiti.

8
Ove godine se navršava 20 godina od kako na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku postoje studije iz računarske tehnike. Ako ništa drugo to je valjan razlog da se okupimo i da u okviru Dana računarstva 2018 obeležimo ovaj mali jubilej. O svim aktivnostima vezanim za Dan računarstva 2018 obaveštavaćemo vas putem Portala, Foruma i Facebook stranice Laboratorije za računarsku tehniku.
9
Nažalost opet smo napravili diskontinuitet, jer nismo održali Dan računarstva 2017. Dugujemo izvinjenje svima koji su očekivali da se ponovo okupimo podsetimo prošlih zajedničkih dana i pokušamo da projektujemo bolju budućnost računarske tehnike na Fakultetu tehničkih nauka. Neko će pomisliti da smo zahvaljujući Portalu, Forumu i Facebook stranici Laboratorije za računarsku tehniku u prilici da se virtuelno družimo razmenjujemo misli i ideje. Međutim, ipak neposredni kontakt malo šta može da zameni. 
10
Obaveštenja / Srećna nova 2018. godina
Poslednja poruka Siniša Ranđić - 02.01.2018, 23:32
Iako sam ovo trebalo da učinim pre dolaska Nove godine, kako se kaže - Nikad nije kasno. Zato pre svega želim da svim članovima Foruma, ali i onima koji ga posećuju kao gosti, nova godina donese samo sreću i uspeh. Jer to je ono najmanje što nam svima nedostaje. Ne bih se sada bavio filosofskim sreće i uspeha, ali valjda će dokaz da smo to imali u ovoj godini biti zadovoljstvo sa kojom ćemo je ispratiti kroz 360 i neki dan. 
Na početku WEB predstavljanja rada Laboratorije za računarsku tehniku Forum je bio važna karika u komunikaciji svih onih koji su na neki način bili vezani za računarstvo i Fakultet tehničkih nauka. Naravno došla su neka nova vremena neki novi oblici razmene mišljenja oa je Forum nekako posustao sa radom. Neko bi se branio stavom da sve ima svoje trajanje, ali zašto ugasiti nešto što je ako ništa drugo bar ljude teralo na razmišljanje. 
Zato je nova 2018. godina prilika da revitalizujemo Forum Laboratorije za računarsku tehniku, ali i da sve oblike komunikacije koji su vezani za delovanje Laboratorije podignemo na jedan viši nivo i učinimo ih dinamičnijim. To znači da ćemo morati da nađemo interesantne teme oko kojih će se svi zainteresovani za računarstvo okupljati, koje će privući nove članove Foruma i povećati broj priloga.
Stranice: [1] 2 3 ... 10