Laboratorija za računarsku tehniku

Projekti / Nastava => Projekti studenata => Temu započeo: Siniša Ranđić 24.07.2008, 23:34

Naslov: Simpozijum studentskih radova iz oblasti računarske tehnike
Poruka od: Siniša Ranđić 24.07.2008, 23:34
Uz manifestaciju Dani računarstva na Tehničkom fakultetu mogao bi da se održi i Simpozijum na kome bi svoje radove izlagali studenti računarske tehnike. Simpozijum bi se održao dan pre održavanja Dana računarstva i studenti bi prikazali svoje radove koji bi se prikupili tokom prethodne školske godine. Radovi bi bi bili publikovani u elektronskom obliku, a najbolji radovi bi bili prezentiarni preko sajta laboratorije. Osim toga tom prilikom bi se mogli da proglase i najbolji diplomski radovi iz oblasti računarske tehnike koji su odbranjeni između dva Dana računarstva.
Naslov: Re: Simpozijum studentskih radova iz oblasti računarske tehnike
Poruka od: Marko Аcović 25.07.2008, 00:04
Pozdravljam ideju. Dobro je da se ovakvi simpozijumi odrzavaju na fakultetu. Nadam se samo da se nece zavrsiti na ideji, vec da ce se studenti a i profesori aktivno ukljuciti u ovaj "poduhvat". Samo bih dodao da bi po istom sistemu bilo dobro da se organizuje okupljanje i bivsih studenata Tehnickog fakulteta. Ovo je narocito vazno jer fakultet time dobija povratnu informaciju iz privrede i na osnovu iste moze tacno da zna na koji nacin da obrazuje nove generacije studenata.

Pozz B-)
Naslov: Re: Simpozijum studentskih radova iz oblasti računarske tehnike
Poruka od: Siniša Ranđić 25.07.2008, 02:20
Apsolutno se slažem sa tvojim stavom. ovo su samo elementi te "komunikacije" sa bližim i daljim okruženjem. Cilj(evi) je jednostavan;
Činjenica da nam ideja nikada nije nedostajalo, ali da nam je realizacija po ovom pitanju u prošlosti bila slaba. Jedan od razloga je što za ostvarivanje svih ili samo dela ideja koje se generišu u okviru Laboratorije za računarsku tehniku nije dovoljan jedan čovek. Neophodno je da svi u tome učestvuju. Delimično opravdanje može biti mladost i nesikustvo saradnika Laboratorije, ali aktivnosti na realizaciji pomenutih ideja je najbolja prilika da za sticanje iskustva i sazrevanje kako u stručnom tako i u organizacionom pogledu.
Naslov: Simpozijum studentskih radova iz oblasti računarske tehnike - Aktuelizovanje
Poruka od: Siniša Ranđić 22.10.2010, 00:21
Skoro punu deceniju u Srbiji se vode rasprave, ali i pokušava sa praktičnom realizacijom onoga što se u Evropi naziva - Bolonjski proces. Valjda je to dovoljno vreme da se mogu donositi neki sudovi, koji bi mogli imati snagu zaključaka, o uspešnosti realizacije tog procesa. Naravno čitalac ima pravo da postavi pitanje kompatibilnosti ovog kratkog uvoda i tematike ove teme, što dakako zahteva moj odgovor. A on se naslanja na problematiku MASTER studija na Tehničkom fakultetu u svetlu upravo završenog konkursa za upis u tekuću školsku godinu.


Činjenica je da se srpsko društvo nalazi na prekretnici u kojoj treba svesno doneti odluku o prihvatanju znanaja stečenih na OSNOVNIM STUDIJAM (Bachelor) kao dovoljne osnove za početak profesionalnog delovanja u struci. Ili treba javno reći da se treba vratiti na onaj stari sistem školovanja. Lično sam svih ovih godina smatrao da skraćenje inženjerskih studija sa 5 na 4 godine može da ima samo pozitivne efekte i da u savremenim uslovima obrazovanja - bolji udžbenici, pristup Interentu i naravno stručno osposobljeni nastavnici neće biti negativnih uticaja na kvalitet tako skraćenog obrazovnog procesa. Nažalost, ni obrazovne institucije, a ni prosvetne vlasti (čitaj MINISTARSTVO) nisu se potrudili da to dobro artikulišu i ubede poslodavce da je to normalno prilagođavanje obrazovnog procesa izazovima svarmenog sveta, pre svega u pogledu dinamizma promene tehnologija i odgovarajućih znanja. Kao posledicu imamo da se svršeni studenti nalaze u "procepu" između uloženog truda i neverice poslodavaca u stečena znanja zbog čega se kao neminovan put nameće potreba za završetkom tzv. MASTER studija.


A onda se čovek nađe na trećini puta do kraja - sticanja zvanja doktora nauka. I kao posledicu imamo upravo ono što se želelo izbeći svih ovih godina, a to je akademizam u sticanju znanja. Jer onaj koji preskoči i tu poslednju prepreku teško da će se odlučiti na rad u neposrednoj praksi, da ne kažem proizvodnji - po pravilu logićan put vodi ka obrazovanju. A tu se onda nameće puno pitanja ...


Tao se sticanje i artikulsianje praktičnih znanja nameće kao condicio sine qua non uspeha u struci. U sklopu toga sticanje iskustava u sagledavanju stručnih problema, njihove realizacije i naravno prezentacije rešenja predstavlja jedan od važnih ciljeva kako obrazovnog tako i onog kasnijeg bavlejnja strukom na profesionalnom planu. Shodno tome javna prezentacija studentskih radova izvan konteksta obrazovne prakse - odbrana seminarskih radova, projekata, polaganje ispita, ... - predstavlja značajan faktor uključivanja u savremene tokove obrazovanja. Time se javnosti predstavljaju sopstvene mogućnosti, stiče iskustvo i rutina u pisanju tehničkih tekstova i izradi dokumentacije, ali upoznaju drugi ljudi, njihova način razmišljanja i u skladu sa tim koriguju i unapređuju sopstvena znanja i veštine.


Zato očekujem da studenti šalju svoje radove, koji će uz našu pomoć i recenziju biti dovođeni na potreban nivo i prezentirani putem WEB prezentacije Laboratorije čija nova verzija će uskoro ugledati svetlost dana.