Teme za diplomske radove

Započeo Siniša Ranđić, 14.11.2010, 12:29

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

14.11.2010, 12:29 Poslednja Izmena: 14.11.2010, 15:08 od Siniša Ranđić
Imajući u vidu interesovanje studenata za izradu diplomskih radova u Laboratoriji za računarsku tehniku, kao i iskustva iz dosadašnjeg rada na izradi diplomskih radova došlo se do zaključka da veliku pomoć studentima kod odlučivanja o izboru predmeta iz koga bi radili diplomski rad predstavlja informacija o problematici iz koje bi se diplomski rad radio odnosno kratak sadržaj samog rada. Shodno tome odlučili smo da potencijalnim diplomcima ponudimo upravo takvu informaciju.


Ova informacija će biti ažurirana kod svakog dodavanja nove teme ili ako dođe do promene u statusu teme u smislu da tema više nije slobodna tj. da je u toku izrada odgovarajućeg diplomskog rada.

Siniša Ranđić

Pre više od četiri godine pokrenuo sam ovu temu sa idejom da studentima punodimo šire informacije u pogledu tema za izradu diplomskih radova. U proteklom periodu svoje diplomske radove na studijskom programu Računarsko inženjerstvo mogli su da rade studenti koji su svoje studije započeli po nastavnim programima iz:
  • 1998. godine
  • 2005/2006. godine
  • 2009. godine
Nažalost mali broj studenata se u poslednje vreme odlučuje za praktične diplomske radove, jer u najvećem broju slučajeva tokom izrade rada ne borave u Čačku. Da bi podigli nivo praktičnog rada treba razmotriti mogućnost da se sa izradom diplomskog rada započne još tokom poslednjeg semestra čime bi se povećao broj praktično orijentisanih diplomskih radova. 

Miloš

23.11.2016, 01:30 #2 Poslednja Izmena: 23.11.2016, 01:33 od Miloš
S' obzirom da kada sam ja zavrsavao fakultet nisam znao koju temu da izaberem za diplomski rad, napisacu iz svog skromnog, na danasnji dan, 1.5 godisnjeg iskustva rada u firmi kao DevOps inzenjer, par tema koje mozda mozete uzeti za diplomski, a koje vam u isto vreme mogu znaciti kasnije kada se budete zaposlili.

S' obzirom da bi diplomski rad trebao da sadrzi neko istrazivanje, ne bi bilo lose da uradite neka poredjenja ovih alata.

RAID sistemi, sa akcentom na 1, 5 i 6 RAID sisteme (Softverski RAID i hardverski RAID koje su prednosti koje su mane, preformanse, kada je boljje koristiti SRAID, a kada HRAID, testirati na VM obavezno koriscenje CentOS-a za primer)

Ansimble - trenutno jedan od najmocnijih alata, gotovo da necete naci ozbiljnu firmu koja ne koristi ovaj alat za rad sa serverima. (Alternativa ovog programa su: Puppet, Chef i Salt)

Nagios - Monitoring alat, takodje dosta koriscen i dosta popularan alat (najveca konkurencija zabbix ima i drugih, voditi racuna o alternativama koje se zasnivaju na Nagiosu, mnogo je bolje znati Nagios core nego neko njegovo prosirenje)

NoSQL - Mi na faksu nismo ucili da podaci mogu da se cuvaju u formatu koji ne podrazumeva tabele, mislim da je ovo odlicna tema i zahteva duzi period posto cete se susresti sa dosta novih stvari (Posebno obratiti paznju na MongoDB, Cassandru, Elasticsearch) Koliko su ove baze popularne mozete se uveriti na http://db-engines.com/en/ranking Gotovo svi veliki sajtovi sadrze ove baze, njihova primena se razlikuje u odnosu na relacijske, zanimljiva tema.

Python programski jezik - Nazalost u Srbiji jako slabo zastupljen jezik, iako je najlaksi za ucenje (slika govori vise od hiljadu reci http://image.slidesharecdn.com/pythonfortextprocessing-111017041611-phpapp01/95/python-for-text-processing-2-728.jpg?cb=1318825005) Sto se tice frameworka ima ih podosta, za web je najpopularniji Django, za koga postoji besplatna online knjiga koja se non stop dopunjuje od strane zajednice, jako je dobra. Gotovo svi studenti na americkim univerzitetima prvi jezik koji upoznaju je Python, dana sve veci broj Americkih kompanija koje dolaze u Srbiju traze upravo kadar koji poznaje ovaj jezik. Seven Bridges je jedna od najacih firmi, o uslovima, plati i beneficijama koje ova firma pruza ne bih da govorim. Izemdju ostalog mozete se uveriti i na svim sajtovima koji izbacuju oglase.

R programski jezik - Najveci konkurent Python-u u Big Data tehnologijama

Kad smo kod Big Data - Hadoop i Apache Spark, odlicne teme - nazalost jos jedna jako slabo zastupljena oblast na fakultetima u Srbiji, iako je jedna od najbrze rastucih oblasti u IT. Ako mislite da je slucajnost to sto je nemacka fudbalska reprezentacija uvek u samom vrhu na takmicenjima, grdno se varate, raspitajte se koliko uticaja ima SAP i njihovi big data strucnjaci u izboru nemacke reprezentacije. Big data zajednica najcesce prepricava pricu, opet iz Nemacke, o tome kako su Big Data tehnologije uticale da jedna pekara poveca proizvodnju pereca tokom kisnih dana.

Jenkins - Takodje odlican alat za podizanje novih verzija programa na produkciju, moze jos mnogo stosta, dobra stvar za imati u CV-ju

Cloud (sva tri servisa koja claud nudi) - Tehnologija koja je uzela neverovatan zamah i pitanje je trenutka kada ce se sve preseliti u oblak. Sve manje firmi zeli da brine o svojim, bazama, serverima, mreznoj infrastrukturi, tu su onda i radnici koji trebaju da se zaposle da bi sve to odrzavali, sto iziskuje dosta zivaca, vremena i novca, zbog toga se sve seli u Cloud. Poznavanje i rayumevanje Cloud tehnologija cini vas dobrim kandidatom za dobro placen posao.

Malo opsirnije teme koje za koje morate mnogo vise da se potrudite:
WiFi - verovali ili ne, cisco ima ceo jedan kurs koji kosta 1000+ evra samo o wifi umrezavanju. Razvlacenje kablova po firmama, busenje rupa i slicno vise ne pije vodu. Podesiti WiFi mrezu uopste nije tako lako.

CISCO telefoni, fiksne telefonske centrale se itekako koriste, strucnjaci iz ovih oblasti su izuzetno trazeni, plate su mnogo vece od programerskih, na zalost u Srbiji cete malo teze zaraditi u ovoj oblasti, ali postoje firme poput Roaming Networks doo koje zaposljavaju i ove strucnjake.

Vecina ovih tema su softveraske, jer u Srbiji cete tesko naci placenog hardverasa, a i van Srbije mnogo manje je tih strucnjaka.

Ukoliko nekoga zanima elektronika i embedded sistemi obavezno posetite sajtove firmi, RTRK (najvise rade za Nemacku auto industriju) i Mikroelektronika - mikroe - ceo svet kupuje njihove uredjaje. Posetite njihove sajtove non-stop imaju otvorene oglase, pogledajte sta traze kao uslov za rad kod njih i izaberite temu.

Sto se tice cistog programiranja tu vam ne mogu pomoci, druge kolege koje se bave time mogu biti vise od koristi. Ako se setim jos necega javicu.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Siniša Ranđić

Miloše,
puno hvala za tvoj iscrpni komentar i predloge. Nadam se da ćemo već u toku ove školske godine realizovati neke od tvojih ideja, pogotvu ugrađujući ih u konkretne primene tehnologija o kojima govoriš. 

Miloš

Nema na čemu, ima tu još štošta da se doda sigurno, kad se setim napisaću.


Možda ne bi bilo loše pomenuti Angular kao trenutno najpopularniji JS framework i naravno Javin Spring.

Tu su i JPA i Hibernate, može da se napravi uporedna analiza ova dva načina povezivanja sa bazom.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Miloš

Još jedna jako zanimljiva i aktuelna tema za diplomsk i CV je - Docker - OpenSource alat koji je bez premca u svetu.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Miloš

Kao i sve i Docker ima alternativu. Evo ga jedan članak, ako se neko odluči da za diplomski uzme temu cloud.

Takodje ako nekoga interesuje ova tema, preporučujem da pogledate časopis koji izdaje kompanija Coming, na njihovom sajtu možete naći besplatne pdf verzije. Naravno da svi brojevi sadrže, reklame, promovisanje firme i slično, ali naćićete i dosta interesantnih činjenica o Cloud-u.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).