Laboratorija za računarsku tehniku

Limbo => Događanja, seminari, predavanja => Temu započeo: Siniša Ranđić 25.04.2013, 11:04

Naslov: Dani računarstva 2013. godine - Vreme za razmišljanje
Poruka od: Siniša Ranđić 25.04.2013, 11:04
Da bi Dani računarstva na Fakultetu tehničkih nauka postali tradicija moramo učiniti napor da ih posle 2011. i 2012. godine održimo i ove 2013. godine. Druga polovina septembra mi se čini nekako najpogodnija za održavanje ove manifestacije. Zaposleni su "odavno" završili svoje letnje odmore, a aktuelni studenti su na pragu nove školske godine i uglavnom se već nalaze na Fakultetu.  Konkretno najpogodniji datumi su subote 21. ili 28. septembar.
Ove godine aktivnosti na Fakultetu se odvijaju u znaku reakreditacije obrazovne delatnosti. S obzirom na uočene nedostatke u nastavnom planu računarskog inženjerstva u toku su aktivnosti na njegovoj izmeni. Do septembra taj posao će uglavnom biti završen i Dan računarstva biće dobra prilika da se novi nastavni plan predstavi bivšim i sadašnjim studentima.
Preostalih pet meseci su sasvim dovoljan period da se ovogodišnji dan računarstva doboro pripremi i organizuje uz učešće većeg broja bivših i sadašnjih studenata Fakulteta. Molim sve zainteresovane da iznesu svoje predloge po svim aspektima održavanja Dana računarstva 2013. godine na Fakultetu tehničkih nauka.
Naslov: Odg: Dani računarstva 2013. godine - Vreme za razmišljanje
Poruka od: Marko Аcović 29.04.2013, 23:55
Dobro je da se ova ideja o okupljanju bivsih i sadasnjih studenata TFC/FTNC i dalje odrzava. Takodje, mislim da je i predlozeni  datum odrzavanja skupa ok. Slazem se da bi centralna tema trebalo da bude o vec pomenutoj akreditaciji i novom nastavnom planu racunarskog inzenjerstva. Valjalo bi da se vec sad krene sa izradom plana i programa za skup. Takodje, treba azurirati bazu svrsenih studenata da bismo znali kome sve treba uputiti pozivnice.
Naslov: Dani računarstva 2013. godine - Razmišljajmo i koračajmo
Poruka od: Siniša Ranđić 30.04.2013, 13:50
Spisak svih diplomiranih studenata na smeru za računarsku tehniku zaključno sa oktobrom 2012. godine može se prezueti u PDF formatu na stranici - http://csl.tfc.kg.ac.rs/?page_id=1197. Pokušaću da u što kraćem roku napravim bazu podataka u kojoj bi se našle osnovne informacije o tim studentima - gde su i šta rade.
Naslov: Dani računarstva 2013. godine - Vreme brzo prolazi
Poruka od: Siniša Ranđić 12.07.2013, 01:42
Septembar kao mesec u kome bi se održali sledeći Dani računarstva se neumitno približava. Vreme je letnjih odmora i malo ko je spreman da razmišlja o tome. A lično mislim da je, imajući u vidu sve priče koje u Srbiji kolaju vezano za IT, a tu bi negde trebalo da bude i računarstvo, veoma važno da se skupimo i kažemo neku reč o tome kako vidimo budućnost ove naše zajedničke struke.
Naslov: Odg: Dani računarstva 2013. godine - Vreme za razmišljanje
Poruka od: Marko Аcović 12.07.2013, 06:43
Hajde onda da krenemo sa izradom programa za taj dan kao i spisak zvanica. Kao i uvek, bilo bi dobro da fakultet posalje zvanicne pozivnice svim bivsim studentima.
Naslov: Dani računarstva 2013. godine - Vreme za razmišljanje (Nastavak)
Poruka od: Siniša Ranđić 12.07.2013, 07:29
Ovih dana sam pokrenuo novi Forum vezan za računarsku tehniku, jer samo jasnom vizijom šta je to računarstvo mogu se definisati okviri istraživačke i obrazovne delatnosti u ovoj oblasti u ovom slučaju na našem fakultetu. Evidentno je da imamo opadanje interesovanja za ovu vrstu studija, što je svako ko je učestvovao u nastavi mogao i morao da primeti. Takav trend neminovno vodi i smanjenju kvaliteta studenata, a onda sledi i lančana reakcija na fakultetskoj strani obale.


Raznim povodima bio sam u kontaktima sa firmama u kojima se praktikuje računarska tehnika i kao nikada sam čuo potrebu (što je uvek postojalo), ali i želju da se neposredno učestvuje u kreiranju nastavnih planova studija i programa predmeta u obrazovanju inženjera računarstva. Možda je prilika da na jednu ovakvu manifestaciju pozovemo i predstavnike "računarske industrije".


Svakako da faza pripreme manifestacije Dan računarstva treba da bude temeljno sprovedena, jer će se u protivnom onima koji nisu pristalice njenog održavanja ili imaju neutralan stav dati za pravo takav stav. Inicijalno manifestaciju treba zamisliti kao susret bivših, sadašnjih studenata računarstva i njihovih nastavnika sa ciljem da se ostvari čvršća institucionalna, a ne pojedinačna veza među njima. Susret treba da predstavlja prikaz iskustava bivših studenata u računarskoj praksi, ali i sa osvrtom na korelaciju znanja stečena na Fakultetu i zahtevi neposredne prakse. Na samom sastanku treba da se iskrištališe potreba i mogućnost da bivši studenti na bazi svojih iskustava treba i moraju da budu konsultovani, a šire gledano i cela "računarska industrija" kako treba da izgleda stuktura obrazovanja u oblasti računarstva na Fakultetu tehničkih nauka.


Da bi se sastanak bolje organizovao mislim da treba formirati organizaciono telo koje će biti sastavljeno od predstavnika nastavnika i bivših studenata koje će utvrditi program manifestacije i sprovesti pripreme za njeno održavanje i konačno organizovati samu manifestaciju.
Naslov: Odg: Dani računarstva 2013. godine - Vreme za razmišljanje
Poruka od: Marko Аcović 12.07.2013, 07:46
CitatRaznim povodima bio sam u kontaktima sa firmama u kojima se praktikuje računarska tehnika i kao nikada sam čuo potrebu (što je uvek postojalo), ali i želju da se neposredno učestvuje u kreiranju nastavnih planova studija i programa predmeta u obrazovanju inženjera računarstva. Možda je prilika da na jednu ovakvu manifestaciju pozovemo i predstavnike "računarske industrije".
Apsolutno se slazem sa ovim da treba dovesti i predstavnike racunarske industrije. Na taj nacin najbolje se mogu sagledati trenutni zahtevi na nasem trzistu. Sto se vise razlicitih glasova (misljenja) cuje, to bolje.