WEB Portal Laboratorije za računarsku tehniku

Započeo Siniša Ranđić, 30.07.2012, 02:41

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

U petak 28. jula 2012. godine javnosti je predstavljen novi WEB portal Laboratorije. Glavni cilj nam je bio da toj istoj javnosti predstavimo domete našeg rada u Laboratoriji, a da kasnije sve to u hodu "upakujemo" u dobru ambalažu koja će našim aktivnostima dati novi pečat. Zato u ovoj razvojnoj fazi želimo da svi zaintereovani iznesu svoje mišljenje o ovim našim pokušajima.

rigoletto_88

30.07.2012, 04:46 #1 Poslednja Izmena: 30.07.2012, 04:51 od rigoletto_88
По мени, треба максимално укључити студенте у овај пројекат, да са факултете изађу са каквим-таквим знањем из веб развоја.

Нпр.
http://csl.tfc.kg.ac.rs/wp-content/plugins/photo-galleria/themes/classic/galleria.classic.js
Зашто користити туђе, када је ту гомила студената која може добити ово као семинарски рад?

Такође треба максимално искористити ову прилику и направити озбиљну апликацију преко које ће се вршити комуникација на линији професор-студент.

-Професор креира нови `догађај` на одређеном предмету, нпр. колоквијум, испит, дељење потписа, сви студенти који похађају одређени предмет истог тренутка добијају обавеђтење на мејл о предстојећем догађају, који ће бити уврштен на њихов календар, и који ће моћи да виде на својој почетној страници када се улогују.

-Зашто овде не објављивати оцене са колоквијума/испита, у том случају студенти опет добијају мејл.

Рецимо за ово, већ би имали списак студената који похађају одређени предмет, имамо догађај везан за одређени предмет, лако се добија излазна листа коју треба да попуни асистент/професор са оценама, итд... Дакле, асистент/професор је уштедео време, сваки студент је истог момента нотификован о свом резултату...

Итд... може од овога чудо да се направи.  :D

Исто као и предмети одређени пројекти би имали своје `фоловере`, чланове, који би комуницирали између себе, вођа ми могао да поставља `таскове`...

Siniša Ranđić

Moje neslaganje bi moglo da bude u okviru onoga što se kaže "o ukusima se ne diskutuje". U uvodu ove teme rekao sam da nam je cilj da predstavimo aktivnosti u Laboratoriji za računarsku tehniku. Jedna od tih stvari je i umeće naših studenata (kud ćeš bolju reklamu za Fakultet i same studente). Razvoj ovakvih programskih sistema kakav je WEB portal nije "linija glavnog udara" u radu naše Laboratorije i zaista bi tu studenti sa svojim znanjem mogli da pomognu i sebi i nama.


Zato ja još jednom pozivam sve studente Tehničkog fakulteta da dođu u Laboratoriju i uzmu učešće u izradi novog WEB portala. Kojim će redosledom ići razvoj pojedinih funkcionalnosti zavisiće od prioriteta, znanja i iskustva realizatora. Ali i od želje svih nas da napravimo dobar krajnji rezultat.

Marko Аcović

Napraviti interaktivnu aplikaciju koja ce studentima pomoci da odrade neke stvari mislim da je prava stvar. Sam staticki web sajt dosadi. Naravno, nema potrebe praviti novi Facebook. :)
Sto se tice koriscenja tudjih js biblioteka, podrzavam samo ukoliko su iste pod javnom licencom i ako rade ono sto treba. Ipak, slazem se da bi takve biblioteke mogao da radi i neko od studenata.
U nekoj kasnijoj fazi mogla bi da se ubaci analitika i da se prate aktivnosti posetilaca, no otom potom. Prvo treba popuniti web sajt informacijama i proveriti da li je isti xhtml validan a onda dodavati jednu po jednu funkcionalnost.

Marko Аcović

Sad mi pade na pamet. Bilo bi jako dobro kad bi se celokupan sajt preveo na srpski. Ovako imamo malo na srpskom, malo na engleskom sto je, slozicete se, malo glupo.
Takodje, smatram da je jako bitno da sajt ima i verziju na engleskom jeziku i da se negde u uglu (npr. gornji desni) stave dugmici za promenu jezika.

Siniša Ranđić

Marko, molim te ukaži na to šta je na engleskom jeziku da bi otklonili.

rigoletto_88

Evo konkretno ovde ima na engleskom NO COMMENTS, sto znaci da template nije do kraja preveden.
http://cdn.spgrab.com/95bb151c73fe169427a2e06c4bb1fe1c.png

A i okacio sam ovu sliku zbog jos par stvari:
-Po meni footer ne bi smeo da 'bezi' sa dna stranice
-Malo da se sredi drop-down menu, svako polje ima zasebnu velicinu, jos je sve gurnuto u levu stranu, po meni to ne izgleda lepo.
-Search malo srediti (css), kao i ponasanje, na klik sadrzaj input-a se mora selektovati ili obrisati, ne bi smelo da ostane.
-Sama ovakva postavka sajta daje mogucnost da se on prilagodjava svakom ekranu, a ne da mu sirina bude 'zakucana' na 960px.

Ovo su samo neki od mojih predloga, pokusavam da budem konstruktivno kritican, da fakultet dobije odlican portal.

Marko Аcović

30.07.2012, 22:39 #7 Poslednja Izmena: 30.07.2012, 22:45 od marko_gm
Evo par mesta gde sam uocio engleski i jos po neke primedbe:
- CSL Zajednica -> Vesti (N Comments)
- CSL Zajednica -> Vesti -> Komentari -> Forma za unos komentara je skroz na engleskom
- Datumi vec postojecih komentara sadrze "AT"
- Dugme za pretragu je pomereno (treba da se doradi css)
- Tamo gde nema nikakvog sadrzaja, trebalo bi staviti nesto tipa "Under construction"
- Kad se ode na neke sekcije, nije jasno gde se korisnik nalazi. Mozda bi bilo dobro da se ubace Breadcrumbs
- ubaciti favicon
- na kontakt strani, umesto "Facebook profil labaratorije za računarsku tehniku", bolje je staviti malu ikonu Facebook-a. Mislim da je tako uocljivije

Slazem se sa ostalim primedbama koje je izneo rigoletto_88

Marko Аcović

Bilo bi dobro da se ubaci sekcija Diplomski radovi ili tako nesto gde bi (slicno kao na prethodnoj web prezentaciji) ukratko izlozili podaci o diplomcu, datumu diplomiranja i pri tom dao kratak opis diplomskog rada. Naravno, ovo treba osmisliti da se dodaje preko nekog admin panela i da sve ide dinamicki (nikako hard-coding).

Siniša Ranđić

Za manje od 24 sata stiglo je toliko komentara, primedbi i sugestija da treba dosta pažnje da se pristupi njihovoj obradi. Kao što sam negde na "naslovnoj" strani napisao WEB portal Laboratorije je predugo (pune 4 godine) bio van funkcije, što je bilo nedopustivo. Ali sad ne vredi lamentirati. Naš zadatak se sada satoji iz najmanje tri segmenta:

       
  • Definisati skup informacija koje će biti prezentirane preko portala - u trenutno dostupnoj verziji uglavnom je nagovešten taj skup iako sigurno nešto treba dodati, bolje strukturirati, a nešto možda izbaciti (u najvećoj meri zbog izbegavanja preklapanja sa Forumom);
  • Definisati funkcionalnosti u okviru portala, pre svega u pogledu dostupnosti informacijama koje se nalaze na našem WEB serveru, ali i u pogledu komunikacije između korisnika portala i Laboratorije za računarsku tehniku odnosno njenih saradnika;
  • Sve ovo upakovati u prihvatljivu WEB priču, jer kod nas još uvek "ambalaža prodaje proizvod".
Možda sam ja sklon da krenemo baš od tačke 1., jer kao što rekoh predugo smo bili neaktivni i nedostupni. Ova letnja pauza je zbog toga dobra prilika da neke stvari izoštrimo i početkom nove školske godine imamo solidan WEB portal u svakom od pomenutih segmenata.

Marko Аcović

Slazem se sa iznetom podelom poslova. Samo bih se nadovezao na 3. stavku. Ambalaza je podjednako bitna kao i sadrzaj, jer ambalaza je ta koja privlaci posetioce a sadrzaj je taj koji treba da ih zadrzi na datoj strani. Nikako ne bih zanemarivao estetski deo ali ne po svaku cenu. Sajt treba da bude brz, stabilan i da obavlja svoju primarnu ulogu a to je davanje informacija o radu CSL.

Marko Аcović

Sad mi pade na pamet. Mislim da bi dobro bilo da CSL portal ima i svoju Download sekciju, gde se mogu skinuti razni dokumenti (predavanja, vezbe, rezultati ispita,...).

Asrijel

31.07.2012, 18:29 #12 Poslednja Izmena: 31.07.2012, 18:49 od Asrijel
Moje mišljenje je da portal ne bi treba da sadrži ono što je već predviđeno da bude na forumu, kao što su predavanja, vežbe i rezultati, takođe i sve vezano za predavanja. Da takve stvari ostanu na forumu gde studenti mogu slobodno da izražavaju svoja mišljenja i nedoumice. (perspektiva studenta)
For the glory of Bob!

vukasheen

Prava je šteta što prezentacija nije urađena u java web ili php "costum" varijanti. Da li je uzrok tome neovoljno zalaganje studenata ili nepoverenje u studente? Takođe je šteta što ne postoji ćirilična verzija.

Marko Аcović

Moze da se uradi i full-custom sajt, ako na to mislis. Samo za to treba vreme i znanje. Mislim da je bolje da imamo neki sajt koji nema sve funkcionalnosti kao full-custom aplikacija ali koji svoje zadatke obavlja korektno. Sa druge strane, za full-custom web sajt potrebno je dosta znanja. Ja u ovom trenutku ne vidim nikog ko bi na TFC zadovoljio te kriterijume u pogledu znanja.

Za ovo drugo se slazem. Studenti se ne zalazu dovoljno i to stoji kao nepobitna cinjenica a ko je kriv za to zna se, delom sami studenti a vecim delom fakultet. Odatle sledi i nepoverenje u iste. Ali da ne sirimo temu. I ovakav kakav je, ako se lepo sredi, moze to da bude sasvim pristojna aplikacija koja ce da ima sve potrebne funkcionalnost. Kasnije, ako se ukaze potreba, mogu se neki njeni delovi custom-izovati tako da odgovaraju specificnim zahtevima. Bitno je da se krene od necega i kad se krene da se ne staje. To mnogi jos nikako da shvate.