WEB Portal Laboratorije za računarsku tehniku

Započeo Siniša Ranđić, 30.07.2012, 02:41

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Bar kad sam ja u pitanju nepoverenje u studente ne postoji. Jer znanje je nešto što se može steći. Ono što nedostaje našim studentima to je inicijativa i predani rad. Ja bih voleo da svi oni koji pretenduju da naprave rezultat pročitaju interviju u jučašnjem broju "Politike" sa dr Filipom Petronijevićem ("Od Suvog brega do Prinstona" - http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Od-Suvog-brega-do-Prinstona.sr.html). Rad u bilo kojoj instituciji ma kako ona imala zvučno ime ne garantuje uspeh sam po sebi.


Da li ponovo treba da pozivam (po ko zna koji put) sve zainteresovane da dođu u Laboratoriju za računarsku tehniku i uključe se u razne projekte koji se ovde rade, pa i izradu WEB portala Laboratorije. Poziv za učešće na Letnjem kampu računarstva je objavljen još početkom godine, ponavljao sam ga i na predavanjima, a opet imamo jednog polaznika.


Što se tiče full - custom ili na bazi nekog CMS softvera ne želim da namećem kao dilemu, jer ovo je istraživačka laboratorija - zar to nije dovoljan razlog da eksperimentišemo i imamo razne varijanet portala. Takođe nemam zazora ni prema kom jeziku, čak bih voleo da se studenti nadmeću primenom raznih alata. I da u tom pogledu portal bude poligon za svekoliku proveru različitih znanja. Oni koji me dobro znaju da sam veliki protivnik isključivosti i jednostranosti u poslu. Jer se kroz kritičku analizu različitih rešenja najbolje dolazi do onog koje bi smeli da razmatramo kao optimalno.


Još jednom želim da naglasim da WEB portal Laboratorije ima dva zadatka:

       
  • Da predstavi sve ono što se radi u Laboratoriji i na taj način promoviše istraživačke kapacitete koji postoje na Tehničkom fakultetu na planu računarske tehnike;
  • Da pokaže da na Tehničkom fakultetu postoji kritična masa znanja koncentrisana kod nastavnika, saradnika i studenata da jedan ovakav posao urade na kvalitetnom nivou.
Pored ovog "glavnog" servera Laboratorija poseduje i server (sa istom adresom, ali na posebnom portu) na kome se može eksperimentisati u pogledu razvoja WEB aplikacija. Mislim da su ovo sasvim dobri uslovi i izazov za sve one koji bi hteli da pokažu šta umeju, ali i da nauče nešto novo.