Kuda plovi srpska nauka?

Započeo Siniša Ranđić, 08.06.2013, 15:01

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

5. i 6. juna dnevni list "Politika" je objavio tekst iz pera profesora Saobraćajnog fakulteta Dušana Teodorovića u kojima se razmatraju neki aspekti stanja u savremenoj srpskoj nauci:

Marko Аcović

Odlicni tekstovi. Jos par zalogaja prasetine i sistem je apsolutno zreo za resetovanje. Steta sto ovo ne dopire do onih koji svoje naucne radove objavljuju kod pomenutih Kudumovica.

Siniša Ranđić

Namerno nisam komentarisao pomenute tekstove, jer i sam pripadam društvenom segmentu na koji se oni odnose. Jednostavno osećam ličnu odgovornost i u takvi slučajevima sve se svodi na kritikovanje nekih drugih ili "posipanje pepelom". Želim i ovde da postupimo na inženjerski način - identifikujmo problem i pokušajmo da nađemo rešenje. Možda će ono značiti i resetovanje sistema kako predlaže kolega Teodorović!

Siniša Ranđić

Povodom dva pomenuta članka u današnjoj "Politici" oglasio se i novinar Stanko Stojiljković svojim komentarom. O nekim od njih i sam razmišljao. Kolega Teodorović je napravio odličan "snimak" nekih aspekat srpske nauke. Pomislio sam da je kao prorektor i član komisije za akreditaciju mogao ponešto i da učini da se ovakvo stanje promeni. A možda u šumi drugih nije ni mogao da učini ništa. Pa mu je preostalo samo ono - "Ja svoje rekoh i spasoh dušu".

Siniša Ranđić

04.07.2013, 12:44 #4 Poslednja Izmena: 05.08.2013, 01:38 od Siniša Ranđić
U utorak su članovi sindikata nauke Republike Srbije štrajkovali povodom problema sa finansiranjem naučno – istraživačke delatnosti. Ovim problemom su pre svega pogođeni zaposleni u naučno – istraživačkim institutima, jer je smanjenjem sredstava za materijalne troškove ugrožena realizacija mnogih projekata koji se rade u okviru srpske akademske zajednice. Dodatno problem može da bude uvećan ako se ima na umu da je rebalansom budžeta i merama štednje predviđeno dodatno smanjnje sredstava koje se u Srbiji izdvajaju za naučno – istraživački rad.

Ovo je realno stanje, koje značajno pogađa naučno – istraživački sektor u Srbiji. Međutim, po običaju medalja ima i drugi stranu. Običan građanin, ma kako to socrealistički zvučalo, nije u prilici da sagleda značaj naučno – istraživačkih rezultata u Srbiji na društvo kao celinu. Reč NAUKA sama po sebi za većinu građana ima posebno značenje i njihov odnos prema svemu što je vezano za nju može se slobodno reći je pozitivistički. Ono što niko ne postavlja kao pitanje, a ne nudi ni odgovor je koliko su rezultati naučno – istraživačkog rada, finansirani od strane budžeta Republike Srbije ugrađeni u nove proizvode, usluge i tehnologije koje nudi privreda Srbije. Ovako se saradnja naučno – istraživački sektor – srpsko društvo odvija kao saobraćaj u jednosmernoj ulici. Znam da će ove reči mnogima zazvučati jeretički, ali mi koji mislimo da pripadamao naučno – istraživačkom sektoru moramo da se ponekad stavimo i u ulogu građanina na čiji se teret finansira naš rad.

Iako se naučno – istraživački rad ne može i ne sme tretirati kao trošak jednog društva istovremeno se mora voditi računa da se društvu stave na raspolaganju rezultati istraživanja. To podrazumeva da se rezultati moraju staviti u funkciju komercijalizacije, čime će se omogućiti dalje finansiranje istraživačke delatnosti. Istovremeno naučno – istraživački rad neće biti stvar samo lične promocije istraživača i njihove promecije u svetski ,,priznatim" časopisima već će imati i svoju društvenu funkciju da doprinese boljitku i promociji cele zajednice.

Siniša Ranđić

U utorak 30. jula 2013. godine u okviru emisije U središtu pažnje na I programu Radio Beograda gostovao mje prof. dr Dragan Povrenović profesor na Tehnološko - metalursškom fakultetu u Beogradu i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za nauku i ekologiju. Da ne bih interpretirao ono što je rekao najbolje je direktno poslušati, a ceo tok emisije može se preuzeti na adresi http://www.radiobeograd.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=3957&Itemid=192. Na ovoj adresi treba potražiti podatke o emisiji od 30. jula 2013. godine gde se može i preuzeti kompletan snimak emisije.