Da li smo se umorili?

Započeo Siniša Ranđić, 30.12.2013, 01:11

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Odavno nisam pisao na Forumu. Pokušavao sam nešto na Blogu WEB portala Laboratorije za računarsku tehniku, ali izgleda da tamo ne zalazi previše "forumaši" tako da moji stavovi nisu izazivali reakciju. Međutim, u poslednjih godinu dana i nije bilo intenzivnije aktivnosti na Forumu. A upravo neke teme koje sam postavio pre godinu dana izazvale su prilično veliku pažnju. I to s pravom, jer struktura računarskog obrazovanja na Fakultetu tehničkih nauka i širenje mogućnosti zapošljavanja svrhinih studenata računarstva ovoga fakulteta svakako predstavljaju najvažnija pitanja koja interesuju i sadašnje, a pogogotovu buduće studente.


O informacionim tehnologijama (IT) ove godine se dosta pisalo. Davana su velika obećanja, što je intenziviralo interesovanje za ovaj segment ljudske delatnosti. Računarstvo sigurno spada u IT i predstavlja osnovu na kojoj pomenute tehnologije počivaju. Međutim, i na ovom planu kao i na mnogo čemu drugom vidi se koliko Srbija, ma koliko mislili suprotno, ipak zaostaje za svetom. Negde napisah da su opasni diletanti, a ovde na delu upravo imamo diletantizam, jer se kroz prizmu IT pokušava propustiti i ono što je daleko od ozbiljnih poslova kakve predstavljaju fabrikacija integrisanih kola (najčešće poznato kod nas kao pravljenje čipova), projektovanje integrisanih kola ili razvoj sistemskog softvera i alata za programiranje. Možda će mi mnogi zameriti, ali za aplikativno programiranje nije potrebno završiti "velike" škole. Međutim, napred pomenutim ozbiljnim poslovima ne mogu se baviti svi koji završe neki od mnogobrojnih fakulteta sa prefiksom IT.


Možda smo se i umorili pokušavajući da ukažemo na pomenute probleme. Možda smo stekli pomalo i sindrom neuspešnosti u toj borbi. Međutim,  ne smemo se predavati, jer ipak nije dovoljno proći pored računara i proglasiti se stručnjakom za računarstvo.

Siniša Ranđić

Pre više od mesec dana postavio sam pitanje – Da li smo se umorili? Jer je aktivnost na Forumu Laboratorije za računarsku tehniku značajno, da ne kažem drastično opala. Taj trend se nastavio i u 2014. godini, tako da je broj poseta u januara manji od 40% broja poseta u prošlom januaru. Činjenica je da je i aktivnost tzv. "ključnih ljudi" na Forumu pala, ali je i interesovanje za dešavanja vezana za struku uopšteno palo. Imam utisak da je celo društvo zapalo u jednu letargiju, jer sve je manje društvenih odgovora na sve ono što se dešava oko nas tako da ne treba da čudi što opada interesovanje za nešto što spada u drugu liniju našeg delovanja.