Sta posle diplomiranja

Započeo Miloš, 23.11.2016, 03:07

prethodna tema - sledeća tema

Bojan

Slazem se da treba da se voli programiranje.To za mene nije problem ,dok kod jednog dela studenata jeste.Jer taj deo studenata vodi se politikom da ako zavrisi Ri I It smere ce imati siguran posao.

Bojan

06.12.2016, 18:23 #31 Poslednja Izmena: 06.12.2016, 18:30 od Bojan
Imao bih jos jedan predlog da dodam.Voleo bih kada bi moglo u skorije vreme da se odrzi neki meet up vezano za neku tehnologiju .Mislim da bi to studentima mnogo znacilo.:)

Marko Аcović

@Bojan: probaj da se organizujes sa kolegama sa smera. Mozete da kontaktirate i ove momke http://technest.rs/ pa da krenu da se prave okupljanja.

Bojan

Mislim da bi to moglo da se uradi.

Bojan

Imam jedno pitanje nevezano za temu.Koje sve skilove bi neko trebao da ima, da bi se zaposlio kao java developer?

Marko Аcović

CitatImam jedno pitanje nevezano za temu.Koje sve skilove bi neko trebao da ima, da bi se zaposlio kao java developer?
Mozes da pogledas na oglasima za posao gde traze Java developera ali u principu trebalo bi da poznajes Java programski jezik sa svim svojim mogucnostima. Zatim, pozeljno je da znas neki od Java framework-a (ima ih dosta). Uz to, pozeljno je i znanje nekog od RDBMS. Naravno, ovde se podrazumeva da znas principe OOP, Design Patterns, itd. U tu svrhu, evo jedan link koji ti moze dati neke smernice (nije ogranicen samo na Javu) vezane za programiranje: http://www.techworm.net/2016/04/things-become-top-quality-programmer.html

Bojan


Siniša Ranđić

07.12.2016, 21:28 #37 Poslednja Izmena: 09.12.2016, 15:09 od Siniša Ranđić
Imali smo dilemu da li su studenti na FTNCa zainteresovani za programiranje ili ne. Mi malo iskusniji, kao što je rečeno nijednog trenutka ne postavljamo to pitanje, jer je PROGRAMIRANJE - Conditio sine qua non današnjeg računarstva. Bez obzira da li nam je cilj u tom računarstvu. Ono što se može postaviti kao pitanje odnosi se na tehnologiju koja se pri tome koristi. Iako sam sklon da buduće poslenike vidim kao poliglote nemam ništa protiv onih koji se opredeljuju i naginju ka programskim jezicima koji su u trendu. Naravno pod uslovom da prihvate sve reperkusije takvog opredeljenja. Međutim, ono što mislim da se nikako ne sme ispustiti iz vida to je algoritamski nivo koji se nekako stavlja u drugi plan, a bez njega nema ni programiranja. Malo stariji će se setiti da se nekada oblast razvoja softvera delila na:
  • Sistemsku analizu - poslove koji su od izvršilaca zahtevali dobro poznavanje problema koji se rešava, ali i sposobnost da definiše zahteve u pogledu realizacije aplikacije i izrade algoritma rešenja;
  • Kodovanje programa - jednostavno realizaciju dobijenog algoritma koristeći neki od programskih jezika.
U principu i današnji poslovi vezani za razvoj softvera mogu da se svrstaju u ove dve kategorije. Oni koji već rade u ovoj oblasti znaju dobro koji su poslovi bolje plaćeni - tako da pored upoznavanja sa programskim jezicima i tehnologijama korišćenim u programiranju puna pažnja mora da se posveti i sticanju znanja iz algoritama i unapređivanju analitičko/sintetičkog pristupa mišljenju.

Marko Аcović

Apsolutno podrzavam. Poznavanje osnovnih i slozenih strukura podataka kao i algoritama je nesto bez cega se ne moze. Poenta je nauciti se sistematskom resavanju problema uz upotrebu vec osmisljenih algoritama kao i osmisljavanje novih ili unapredjivanje postojecih. Kad imate algoritamski resen problem, sama implementacija je jednostavna.

Miloš

@Nenad Druze moras da shvatis jednu stvar, nije bitno da li neko prepisuje ili ne. To jeste laksi nacin da se dodje do diplome. Jeste sramota, ali i sam sam neke predmete prepisivao, pupun mehanike ili slicnih stvari koje me apsolutno ne interesuju i ne vidim razlog ucenja necega sto cu zaboraviti posle 3 dana. Sto se tice prepisivanja programiranja, kako nas uci ruska basna to je "medvedja usluga". Kada dodjes na razgovor za posao, nema prepisivanja, kad ti daju zadatak, znas ili ne znas, poslodavca ne interesuje kako si dosao do diplome nego sta si naucio.


Bojan je dao jedan dobar predlog, koji mislim da bi profesori trebalo da uvaze, a to je da se projektom studenti oslobadjaju od ispita. Ono sto je problematicno u tim situacijama je sto se dosta stvari kopira i malo ko zaista odradi neki projekat kako treba, tako da bi trebalo postaviti neki uslov taj nacin polaganja ispita. Npr da samo studenti koji poloze kolokvijume mogu tako rade projekat.

Projekti su dobri, jer teraju studente da istrazuju i da pronalaze nove tehnologije. Cak bi moglo da se uvede da recimo student istrazi neku tehnologiju da prezentuje to pred profesorom i kolegama.

Pored tehnologija studentima nedostaje i komunikacije na poslovnom nivou, u smislu prezentovanja nekog rada. Na zalost usmeni deo ispita se rade pismeno, tako da prvo pravo ispitivanje student dozivi na razgovoru za posao.


Opet kazem, mladje kolege moraju da rade na sebi, moraju istrazivati, pratite oglase, vidite sta se dosta trazi, citajte i samo tako mozete naci oblast koja vas interesuje i ima perspektivu.



Ako nekoga interesuje hardver, svakako su trenutno najaktuelniji embedded sistemi. Treba da se uci c, c++, algoritmi, python, skriptni jezici, NoSQL i td. Za algoritme neki dan je izasla zbirka sa zadacima i resenjima na vise nacina, pa koga interesuje nek pogleda: http://bubblebee.rs/o-nama
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Marko Аcović

Apsolutno podrzavam ovo za (ne)prepisivanje. Prepisivati programske jezike je kao da sami sebi stavljate klipove u tockove. To ce kad-tad da vam se obije o glavu.

Ovo sa projektima je odlican predlog. Profesori su ti koji treba da osmisle ideje za projekte kao i da nauce studente kako se projektu pristupa, zatim da objasne sve faze zivotnog veka projekta (od planiranja, preko implementacije, testiranja pa do izrade dokumentacije i odrzavanja). Na taj nacin bi se studenti upoznali sa radom na projektima koji se u manjoj ili vecoj meri primenjuje u svim firmama. Odlicna prilika za studente da se nauci sto vise.

To sa polaganjem usmenog dela ispita pismenim putem je po mom misljenju velika greska. Dobar inzenjer mora da ima dobre verbalne sposobnosti kako bi uspesno komunicirao sa clanovima tima i/ili sa klijentima sa kojima ce raditi. Jedno je poznavati materiju a drugo je znati tu materiju prezentovati/objasniti drugima.

Sto se tice firmi koje se bave hardverom, evo nekoliko u Beogradu i Novom Sadu:
https://www.hdl-dh.com/
http://www.veriest-v.com/
http://www.elsys-eastern.com/
http://frobas.com/
http://www.rt-rk.com/

Miloš

Marko svaka cast za izbor firmi, ja bih dodao jos par:
http://www.mikroe.com/
http://www.bitgear.rs/
http://htecgroup.com/ - Neka studenti obrate paznju na ovu firmu, jer pored sof. i har. obradjuju dosta materije koja se izucava na nasem fakultetu, poput energetike, signala, a non-stop imaju po makar 10 otvorenih pozicija
http://www.roamingnetworks.rs/
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Nenad

@Milos Slazem se za sve sto si rekao . Samo sam dao primer zasto smo medju losijim fakultetima u Srbiji .
Sto se tice posla , bas bih voleo da znam ukoliko konkurisem u nekoj firmi kakve zadatke daju da provere vase znanje , na kakvim se projektima radis . Voleo bih da cujem neke primere od vas sto.ste zaposleni . Moja je zelja da se zaposlim u 3 god. ,malo zbog radoznalosti i radnog iskustva , malo vise zbog finansiskih problema . Naravno ne za platu od npr 1000e , vec 200,250e .

Miloš

Razgovor za posao se obicno, nije pravilo, obavlja u tri kruga:
1. Razgovor sa HR sluzbom, gde se ukratko prestavis, ispracas sta znas, ko si, odakle si, sta znas o firmi (moras nesto da znas, inace si otpao), prethodna iskustva... Nakon toga oni ti predstave firmu, ispricaju koje benificije imaju, sta zahteva pozicija, sta bi bio tvoj zadatak i slicno. Ja sam u jednoj firmi radio 3 testa za 2 sata (opsteg znanja, logicki i psiholoski).
2. Test znanja. Obicno firme u prvom krugu daju neki zadatak koji ti treba da resis i da im posaljes, kada to odradis, pozuve te na razgovor sa tim liderom. On obicno ispituje malo vise.
3. Razgovor sa menadzerom, gde ti obicno ponude posao, dogovarate se o plati i sl.


Kakvi ce ti zadaci biti zavisi od toga na koju poziciju konkurises, za Java programera, bice neka pitanja iz OPP-a, za admina pitanja o Linux-u, mrezama i td.


Domace firme, a i dobar deo stranih imaju skup nekih pitanja koja se cesto vrte na testovima, ta pitanja mozes naci na netu, nije lose pogledati ih bez obzira da li ce biti na razgovru, jer mozes da proveris svoje znanje.

Guglaj Interview questions za odredjenu tehnologiju.

Primer pitanja za linux administratora http://www.tecmint.com/category/interview-questions/

Samo te molim nemoj da nastrebas ovo napamet, pa da se izblamiras na razgovoru, to se jako lako proveri, ovo su ti pitanja cisto da proveris svoje znanje. Da uvidis gde ti je nedostatak i sl, naravno normalno je da neke stvari ne znas, to na kraju nije ni bitno ukoliko hoces da ucis i da se usavrsavas.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Miloš

Opet cu ponoviti, valjda ce na nekoga uticati. Pratite oglase, citajte o tehnologijama, usavrsavajte se, kada imate neki predmet koji je iz IT i lose je organizovan, probajte vi da ga organizujete na sto bolji nacin, zbog sebe. Kako? Tako sto cete da procitate neku zanimljivu temu, dodjete kod profesora i kazete mu:"Profesore nasao sam to i to, jako je zanimljivo dosta je korisno, mogu li da malo istrazujem, da napravim neki seminarski pa da prezentujem kolegama..." Svaki profesor ce da vam izadje u susret, a kod mnogih cete biti oslobodjeni nekih obaveza. Samoinicijativa je mnogo bitna, ali samo ako istrajete u tome sto radite.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).