Skorašnje poruke

Stranice 1 ... 7 8 9 10
81
Da bi mogli da se što bolje upoznamo sa onim što najbolji svetski univerziteti nude u računarskom obrazovanju postaviću linkove na univerzitete prema redosledu koji se može naći na sajtu TOPUNIVERSITIES za oblast Computer Science & Information Systems za 2016. godinu
82
U okviru ove teme razmatraće se pitanja novog nastavnog plana i programa osnovnih studija računarstva (COMPUTING CURRICULA 2017) na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. 
83
Prema najavi napisan je tekst koji sadrži motive i ciljeve razvoja novog nastavnog plana i programa računarstva na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zainteresovani mogu da iznesu svoje mišljenje o ponuđenom tekstu. Želja je da ovaj tekst, ali sve što budemo radili budu kroz diskusiju učinjeni boljim što će ceo proces predalaganja nastavnog plana i programa računarstva učiniti kvaltetnijim.

OBAVEŠTENJE: Zbog konzistentnosti rasprave o ovoj problematici diskusiju o problemima nastavnog plana računarstva na FTNCa nastavićemo na Forumu Limbo/Računarska tehnika, gde sam pokrenuo temu Fakultet tehničkih nauka - COMPUTING CURRICULA 2017 (http://csl.ftn.kg.ac.rs/forum/index.php/topic,892.0.html).
84
Iako nisam bio aktivan na Forumu, nisam lenčario. U međuvremenu sam pisao uvodni tekst za Elaborat o novom nastavnom planu računarstva. U tekstu se daje osvrt na ciljeve i motive sa kojima se pristupilo ovom poslu. Tekst je trenutno na internoj reviziji i nadam se da će se u najskorije vreme pojaviti ovde i postati dostupan široj javnosti radi dorade.
U međuvremenu se u Srbija takođe rasplamsava diskusija i janosti nude varijacije na sličnu temu. A sve sa ciljem da se obezbedi dovoljan broj stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija i računarstva. Evo članka koji se danas pojavio na sajtu B92 - "Srbiji hitno treba 20.000 ovih radnika" (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=01&dd=02&nav_id=1216340). U ovom tekstu se značajna pažnja posvećuje pitanju saradnje visokoškolskih ustanova i privrede. I to ne samo na planu rešavanja konkretnih problema već i participaciji stručnjaka iz privrede u realizaciji obrazovnih aktivnosti na fakultetima. Ovom aspektu treba pokloniti pažnju u segmentu Elaborata koji bi trebalo da bude rezultat ovih aktivnosti, u kome se bude govorilo o metodologiji neposredne realizacije nastave računarstva na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.
85
Obaveštenja / Novi početak
Poslednja poruka Siniša Ranđić - 28.12.2016, 20:31
Ovom porukom postadoh član sa najvećim brojem poruka na Forumu. Ne ponosim se previše time. Voleo bih da tu poziciju drži neko od vas mlađih. Jer vama priliči da se borite za neke bolje rezultate, a ne meni. Zato sam dugo razmišljao gde da lociram svoju poruku. I skromno odabrah da to jednostavno bude nešto kao obaveštenje. I da usput konstatujem nešto - aktivnost na Forumu je bila veća, bar po broju poseta nego što to pokazatelji nas članova daju da se vidi. Kao da u nas više veruju oni što nas posećuju kao gosti. Ali kada vide da mi koji smo članovi nismo baš preterano aktivni, izvinjavam se izuzecima, i oni će dići ruke. Jer Forum i nije namenjen samo da se vidi šta ima da kažu oni recimo iskusni. Ovde svoje ideje, nedoumice i dileme treba da iznesu upravo oni koji tek kreću stazama struke. Time će pomoći i onim iskusnima da sagledaju šta je to što naše mlađe kolege muči i gde treba fokusirati napore da problema bude što manje. 
Na početku nove školske godine pokrenuli smo neka važna pitanja, čulo se tu dosta lepih mišljenja, sugestikja, ali kritika. Ako žćelimo napred sve se to mora uzeti u obzir, jer ako ostanemo gluvi na vox populi biće kao u onoj baladi - Sve će to o mila mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš. I u ime toga svim članovima CSL Foruma i svim onim koji nas kao gosti svakodnevno posećuju želim srećnu, veselu i pre svega uspešnu novu 2017. godinu.
86
Programiranja / Odg: (1 << 5) Basic Practices ...
Poslednja poruka Bojan - 26.12.2016, 15:24
Super clanak.Mislim da ce posluziti.
87
Programiranja / (1 << 5) Basic Practices in As...
Poslednja poruka Marko Аcović - 26.12.2016, 14:37
88
Juče sam bio na sastanku u NTP Čačak, posle koga su "izvoznici iz Čačka" upriličili koktel povodom kraja tekuće godine. U okviru koktela predstavljene su nove firme koje su se priključile ovom udruženju. Svako od njih je rekao po par prigodnih rečenica o delatnosti svojih firmi. Bila je to retko lepa prilika da se svi mi koji nismo direktno uključeni u privredne tokove upoznamo sa lokalnim firmama koje pokušavaju da nađu svoje mesto pod Suncem. Usput su se dotakli i nekih važnih pitanja koja ako se privredna dešavanja prate samo preko javnih glasila mogu da običnog čove ostave i ostavljaju u "mraku neznanja". Međutim, ono što želim da istaknem, to je da među ovim izvoznicima nije viđena ni jedna firma iz IT sektora, kako se popularno kaže. Nema dana, a da se ne priča o ogromnim potencijalima IT sektora, o našoj talentovanosti za tu oblast. Međutim, sve nekako liči na priču. Naravno da nije sve tako crno, jer se "iza brda ipak nešto valja". Puno mladih ljudi je na tržištu radne snage IT, ali kada se pogleda detaljnije sve nekako liči na "one man show". Tj. bojim se da "velike" srpske softverske kompanije su to samo zato što se tako predstavljaju. Ali ako se pogleda koji su to njihovi proizvodi - teško ih je naći. 
Zato mislim da pored aktivnosti koje se odvijaju na planu definisanja novog nastavnog plana računarstva na Fakultetu mora da se pokrene aktivnost ka okupljanju mladih inženjera i njihovom osposbljavanju za drugi korak u životu, nalaženje posla. Pri tome se mora posebno učiniti napor da se sve veći broj mladih odluči za samostalno delovanje - grupno ili pojedinačno. Zbog toga Fakultet kao jedan od osnivača NTP Čačak mora da pokaže više.
89
Apsolutno se slažem. Ova ideja praktično predstavlja ulazak u drugi sloj obrazovanja - osposobljavanje za rešavanje praktičnih problema iz fundamentalnih oblasti računarske tehnike. To znači da u ovom nivou treba dati prdloge za načine sticanja znanja u pogledu - npr. u pogledu projektovanja OS, prevodilaca, asemblera, ...
90
Na Bojanov predlog, bilo bi lepo kroz vezbe i/ili seminarske/diplomske radove ubaciti i ovo u Operativne sisteme.
https://github.com/SamyPesse/How-to-Make-a-Computer-Operating-System
https://littleosbook.github.io/book.pdf
Stranice 1 ... 7 8 9 10