KOMENTARI

Započeo Siniša Ranđić, 15.08.2008, 19:42

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Moram priznati da i sam proteklih dana slabo posećujem Forum. Verovatno su ove tropske vrućine učinile da svi pređemo u stanje hibernacije. Nadam se da će sa snižavanjem temperature, "temperatura" na Forumu rasti.

Siniša Ranđić

"POLITIKA" je danas objavila intervju sa direktorom Visoke škole za projektni menadžment u kome on iznosi problem nedostatka kadrova koji bi rukovodili i realizovali projekte "kako to struka i investitori nalažu" (http://www.politika.co.yu/rubrike/Ekonomija/Nema-projekt-menadzera.sr.html).

Na ovaj članak se pozivam da bih ukazao da savremena tehnika pored klasičnog obrazovanja zahteva da budući inženjeri moraju da poseduju i znanja iz:

  • Ekonomije
  • Menadžmenta
  • Prava
  • ...
ako žele da se uspešno bave upravljanje projektima, bez obzira da li se radi o istraživačkim ili projektima kakvi se realizuju u proizvodnim institucijama.

Zepi

Sa ovim se u potpunosti slažem.
Kao visoko obrazovani ljudi od nas se ne očekuje da budemo samo obični radnci,
već da u skladu sa nasim obrazovanjem donosimo i vazne odluke u radu firme.
Da bi to iole mogli da uradimo definitivno je potrebno znati kako upravljati projektom i resursima
sa kojima firma raspolaze a za to su potrebna znanja iz pomenutih oblasti.   

holodoc

Priznajem da nemam vremena da pročitam kolumnu na navedenom linku ali dodao bih jednu bar po meni vrlo bitnu stavku a to je da je istina u stvari da svako ko ima nameru da se bavi bilo kakvim ozbiljnim poslom treba da bar u globalu poznaje navedene, ajde da ih tako nazovem, oblasti i da to ne važi samo za inženjere.

S druge strane to je jednostavno nešto što se stiče iskustvom a ne nepotrebnim "bubanjem" Rimskog prava samo da bi neko (ne mora da bude  inženjer u pitanju) bio upoznat sa time šta treba da radi da bi recimo uvezao neku opremu ili pravilno formulisao bilo kakav vid zakonske regulative :o Dakle, po meni, tačno je da i ti inženjeri trebaju da budu svestrani i da pokušaju bar u globalu da "pokupe" najbitnije stavke koje će im značiti u svom radu ali isto tako mislim da ne trebaju sada da pokušavaju da ostave bez posla advokate i projekt menadžere jer bože moj sve se da naučiti pa čak i kada nisi inženjer :)

Nadam se da me razumete šta hoću da kažem  :D
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

Siniša Ranđić

17.08.2008, 08:07 #4 Poslednja Izmena: 20.08.2008, 01:48 od rasin
Naravno da razumem, jer je moje mišljenje skoro identično. Ako ostanemo kod INŽENJERA onda pomenuta znanja treba da im pomognu da bolje razumeju rad onih čija su to osnovna zanimanja, ali istovremeno da ne dođu u situaciju da budu, kako se to kod nas kaže preveslani. S druge strane mora se uzeti u obzir i par "sitnih" detalja o kojima na Forumu (i ne samo na Forumu) vodimo intenzivnu razmenu mišljenja.

    * Problem praćenja toka projekta
    * Dokumentovanje projekta
    * ...

su samo neke od stvari koje treba da zna rukovodilac projekta, a koje se u principu ne uče tokom studija.