Kada uciti programiranje?

Započeo Miloš, 14.01.2017, 23:48

prethodna tema - sledeća tema

Miloš

14.01.2017, 23:48 Poslednja Izmena: 14.01.2017, 23:52 od Miloš
Odgovor je prost, kada god imate slobodnog vremena i nemate nista pametnije da radite. Ako vas mrzi da sedate za racunar onda je tu mobilni telefon, iskoristite tu njihovu "pamet" da povecate svoju.
Malo cu da izreklamiram jedan sajt i jednu app, a profesori i urednici ako misle da je nekorektno nek izbrisu temu.

Naime pre par meseci sam skinup app LearnPython i poceo da ucim, onda sam se malo olenjio i zadnji mesec dana sam se ponovo aktivirao. U medjuvremenu izasla je nova app istog programerskog tima, zove se SoloLearn i ona sada ima mnogo vise kurseva nego sto je to bilo pre par meseci i svaki dan se prosiruje, ne bi bilo lose da se napravi nalog, jer je moguce da uskoro pocnu da naplacuju, alikacija je odlicna, pa par min izdvojte i napravite nalog.

Kada napravite nalog, posto je app nativna, odnosno svi vasi podaci se cuvaju na udaljenim serverima, nalog je uvek sinhronizovan, tako da ako iskucate neki kod na telefonu imacete ga i na sajtu.

Sajt za ucenje se nalazi na stranici https://www.sololearn.com/ mada ja licno vise koristim app.

Trenutno su u ponudi kursevi: python, sql, ruby, c++, html fundamentals, java, javascript, php, css, fundamentals, c#, swift i jquery

Ono sto razlikuje ovaj sajt/app je to sto se na kraju svakog uspesno zavrsenog kursa dobija sertifikat, vrednost tog sertifikata na trzistu ne znam kolika je, ali sigurno ce vas CV pogurati napred i istaci vas ispred drugih kandidata. Sertifikat izgleda jako pristojno, ovo je jedan primer koji sam nasao na netu

Presao sam i SQL kurs koji je basic, ali daje lepu osnovu iz sql koju mozete koristiti nad bilo kojom relacijskom bazom podataka. Prodeduralno sql programiranje nije obuhvaceno ovim kursom. Nakon blo kog zavrsenog kursa dobijate sertifikat besplatno.

Jos jedna dobra osobina ovog nacina ucenja jeste sto mozete da se takmicite sa drugima u pisanju koda, takodje mozete poslati svoj kod gde ce ljudi da  daju neku sugestiju, komentar i sl. Sto vise kurseva zavrsite i kako budete dodavali kod kroz takmicenje, vas rang se povecava, tako da ucenje dodje kao neka i igra.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Marko Аcović

Nisam probao ali mi deluje da je zanimljivo. :)  Moracu da probam.

Miloš

Samo da napomenem da ne instalirate LearnPython app, vec SoloLearn, unutar nje ima i kurs Python-a. Tim koji razvija app je prvo za svaki kurs razvijao posebnu app, a onda su sve objedinili.

Da bi prelazili kurs nije potreban internet, za ostale funkcionalnost jeste.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Siniša Ranđić

Vrlo interesantno. Probao sam kurs Python - a.