COMPUTING CURRICULA na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku

Započeo Siniša Ranđić, 27.11.2016, 13:25

prethodna tema - sledeća tema

dbogi89

19.12.2016, 10:55 #15 Poslednja Izmena: 19.12.2016, 11:06 od dbogi89
Ovaj plan i program ako se realizuje kod nas bice fenomenalno(po meni ovoga se treba drzati ni nesto dodavati, ni oduzimati). Samo

jos jedno naglasavanje po meni jako bitna stvar, ispite  smisleno treba rasporediti po godinama, a ne samo da se nabacaju, pa

student dodje u 3. godinu i ne zna vise sta je ucio i nema neke povezene celine. Sto se tice kriterijuma jos jednom ponavljam,

prosecan student fakulteta mora imati tacno odredjeno znanje nema odstupanja ogromnih(dzaba i dobar smer , ako studenti

nemaju znanja). A da ako hoce fakultet kao institucija da popravi svoj status u drustvu i da bude prepoznat kao  dobra institucija

koja zasluzuje mesto u drustvu, trebalo bi podici kriterijume i na drugim smerovima.

Siniša Ranđić

U principu se slažem da ovom predlogu nema mnogo zamerke. Lično mislim da se neke stvari trebaju detaljnije razraditi i izbalansirati. Takođe, sve ono što ne bude ušlo u plan osnovnih studija treba razraditi kroz master studije, gde bi trebalo pokušati da student kad završi master studije bude zaista "majstor" u određenoj oblasti. 

dbogi89

Profesore,

Ako se izborite za ovaj novi studijski program, ovo ce biti fenomenalno, kako za fakultet, tako i za grad. Jer cim imamo kadar docice i vise

 firmi ..

Siniša Ranđić

Da bi to postigli trebaće mi široka pomoć kako bivših tako i sadašnjih studenata. Inače u prethodnom odgovru zaboravio sam bitnu stvar, a tiče se tzv. brendiranja studija računarstva na FTNCa. Da bi se obezbedio dobar status u akademskoj zajednici pored dobrog nastavnog plana stdudijskog programa neophodno je da nastavnici i saradnici budu poznati po svojim stručnim i naučnim dostignućima. Ako je to direktno korelisano sa najvažnijim delovima nastavnog plana onda možemo da kažemo da je računarstvo brend FTNCa. To znači da pored razvoja obrazovne delatnosti u smislu približavanja svetskim trendovima u računarskoj struci nastavnici i saradnici treba da i sami uspešno participiraju u glavnim oblastima računarstva i da te aktivnosti budu vidljive kroz projekte koji će svoje mesto naći u praksi. Naravno to ne isključuje i rad na istraživačkim projektima u okviru kojih se "pomeraju granice računarstva". Iako to ad hoc deluje kao utopija ako budemo verovali u sebe i svoje moći ni takav jedan rezultat neće biti nedostižan.

Marko Аcović

Meni deluje kao utopija naterati vecinu profesora da uce nesto novo. Uglavnom se uhvate jedne stvari koju navodno znaju (a i to je pitanje) i onda se drze te iste stvari misleci da ce tako docekati penziju. S tim u vezi, trebalo bi raditi na promeni kolektivne svesti ljudi zaposlenih na fakultetu. Trebalo bi doneti strategiju daljeg razvoja fakulteta (u toj strategiji bi se nasao i novi nastavni plan za racunarsku tehniku) i onda delati prema istoj. Ali uz malo truda i odricanja, moguce je i to postici. Nista nije nemoguce. :)

Miloš

Ja ovih dana imam malo vise obaveza, pa ne stizem bas da se ukljucim u ovu diskusiju.

Sto se tice nastavnog mislim da je jako dobar i veoma ambiciozan. Ne bih ovim postom da ulazim u trenutnu situaciju na fakultetu, ali mislim da treba imati u vidu stanje, stoga iako ne bude usvojen ovaj program za 2017, super je i ukoliko se makar deo ovoga ostvari. Zbog toga ne bi bilo lose napraviti plan, strategiju kako Marko rece, kako bi npr kroz 2-3 faze uveli ovakav program na fakultetu.

Takodje mislim da treba pokusati i traziti pomoc od lokalne samouprave, ministarstva, a i IT industrije za podrsku ovakvog plana. Tu prvenstveno mislim na opremljenost kabineta, verujem da bi odredjene kompanije donirale racunare za opremanje makar jednog kabineta, ukoliko bi im se dao na uvid ovakav plan i program. Nadam se da to nije previse uvredljivo za fakultet, ali mislim da nista ne gubimo ako bi se pokusalo.


Sto se tice samog programa, mislim da ne bi bilo lose razmisliti i o sledece dve tacke:
1. UX/UI dizajn - Najbolji nacin da se ovi predmeti organizuju jeste kroz razne seminarske radove, pritom dobro bi dosli studentima da se malo "igraju" i odmore mozak od programiranja. Jer koliko god neki softver bio dobar, ukoliko nema dobar dizajn isto je kao da nije dizajniran. Stoga bilo bi lepo da se studenti i sa ovim malo upoznaju. Tu bi u moglo da se doda i Animacija koja je uvek aktuelna. Ja sam uvek za open source alate, ali to je licni izbor, u ovom slucaju fakulteta, u to ime jedna slika:

2. Stvar na koju bi mozda isto malo trebalo obratiti paznju je debagovanje i testiranje, mozda zvuci glupo, ali ovo je itekako placena i trazena profesija (u pojedinim firmama i placenija od programiranja). Ne mogu ni svi da budu programeri. Svakako da je ovo ulazenje u neku dublju pricu, ali u svakom slucaju bolje kao izborni predmet da se ovo bira nego mehanika. Mada mozda bi moglo da se provuce kroz jednu od paradigmi programiranja koje je profesor napomenuo. Imam nekoliko kolega koji se bave ovim poslom i na dobrim su pozicijama, tako da bih mogao da ih pitam za savet.Sto se tice samih predmeta, mozda ne bi bilo lose da se otvori podforum gde bi se diskutovalo o njima. Misljenja sam da npr Mreze treba da se baziraju na CCNA kursu, iz vise razloga. Prvi, jer bi to omogucilo studentima da polazu za CCNA sertifikat, a drugi jer se materija, pa i cele vezbe mogu naci na internetu, pored toga postje simulatori CISCO uredjaja. Pohadjao sam ovaj kurs i mogu da pomognem u realizaciji, tj nabavci literature od profesionalni predavaca iz AMRES-a i RCUB-a.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Siniša Ranđić

20.12.2016, 00:45 #21 Poslednja Izmena: 20.12.2016, 00:50 od Siniša Ranđić
Slažem se da je utopija očekivati da se samo od sebe desi. Promena kolektivne svesti je veoma važna, da ne kažem presudna. Jer bez toga neće moći da se napravi onaj pravi korak. Ali istovremeno to ne znači da treba odustati i posuti se pepelom. Kao i Katon Stariji treba ponavljati ,,Ceterum censeo Carthaginem esse delendam". To mora da postane moto svih onih koji sebe smatraju nastavnicima računarstva na Fakultetu. Naravno da je Strategija razvoja nužna, a tako nešto na Fakultetu nije pravljeno već deceniju ipo. Vreme je za promenu.
Hvala Miloše na sugestijama.

Miloš

Svako, razumemo se u potpunosti, zbog toga i ucestvujem u ovim diskusijama, jer mislim da stvari mogu da se promene, samo treba elana.

Evo kako izgleda potraznja za IT kadrom:

Izvor www.helloworld.rs
   Programiranje [317]
   Sistemska administracija [31]
   UX Dizajn [27]
   Podrška [27]
   QA [21]

Izvor www.startit.rs
   Programiranje + DevOps [371] (naravno mnogo vise je programerski pozicija)
   UX Dizajn [32]
   QA [14]Ovde treba imati u vidu da se pod sistemskom administracijom uglavnom podrazumevaju poslovi iz mreza i gotovo ni jedan oglas nema da se ne trazi poznavanje CCNA, CCNP ili drugih sertifikata. Podrska moze da bude i helpdesk, ali mnogo cesce su u pitanju pozicije koje zahtevaju rad na vise frontova sa ljudima, mrezama, administriranjem servera i slicno.Mala digresija, ako nekoga zanima praksa u Cacku, nek pogleda ovo:

TelNet (Čačak)
   Neplaćena praksa. U zavisnosti od učinka, može da bude plaćena.
   Trajanje: 1-6 meseci
   Pozicije: Software Engineeri (Java, C#, Android, Angular...)
   Više info na mejl: info@telnet.rs

Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).

Bojan

Super predlozi od strane Milosa.Valjalo bi trebalo razmotriti predloge.Jer ko se bude bavio aplikativnim softverom ,mnogo ce mu znaciti znanja iz oblasti koje je Milos predlozio.

Marko Аcović

Cini mi se da na master studijama na etf-u postoji predmet tipa programiranje korisnickih interfejsa. Svakako podrzavam uvodjenje i rada sa gui-em jer je ambalaza prodaje proizvod a i studenti treba da nauce da razdvajaju gui od poslovne logike aplikacije.

Sto se tice mreza, mislim da je ok da se radi bar po ccna programu. Mogla bi da se napravi neka saradnja sa ciscom.

Bojan

Saradnja sa CCNA kompanijom bi bio veliki uspeh za FTNC.

Siniša Ranđić

20.12.2016, 10:00 #26 Poslednja Izmena: 20.12.2016, 11:50 od Siniša Ranđić
Milošev prilog, pored dodatka u pogledu znanja koje bi trebalo sticati kroz studije računarstva otvara dva nova aspekta o kojima treba voditi računa ako se želi obrazovna delatnost, ne samo računarstva podići na viši nivo. Ti aspekti su:
  • Praćenje zahteva privrede/industrije za određenom strukturom kadrova, na osnovu čega se može bolje definisati sama strultura obrazovnog procesa, ali i broj strudenata koje treba usmeravati ka strukama za kojima trenutno postoji potreba;
  • Povezivanje sa velikim kompanijama, koje po pravilu nude saradnju i podršku univerzitetima. Jedan od pozitivnih ishoda ove saradnje je i sticanje sertifikovanih znanja iz oblasti tehnologija/tehnika koje te firmne nude.

Marko Аcović

20.12.2016, 13:53 #27 Poslednja Izmena: 20.12.2016, 13:56 od Marko Аcović
Citat: Bojan  20.12.2016, 02:49Saradnja sa CCNA kompanijom bi bio veliki uspeh za FTNC.
Samo mala korekcija, kompanija je Cisco a CCNA je Cisco Certified Network Associate kurs :)

Fakultet bi trebalo da kontaktira kompaniju Cisco u vezi odrzavanja kurseva na FTNC. Znam da kursevi nisu besplatni ali bi se za fakultet sigurno dobili neki popusti.
Alternativno da se predmet Racunarske mreze predaju prema CCNA kursu (mislim da je to vec neko spomenuo ranije).

Bojan


Miloš

Mislim da 1200-1500 evra nije mala cifra za studente, takodje da bi se drzao kurs mora da postoje instruktori koji takodje poseduju sertifikate tako da to nije bas tako naivno.

Ovo nije bas lako ostvarljivo i zbog nedostatka opreme, cena CISCO routera i switcheva je prevelika. Moj predlog je da se predmet prilagodi CCNA kursu. Koriscenjem simulatora Cisco Packet Tracer-a moguce je odraditi 90 vezbi koje se prolaze kroz ovaj kurs. Na ovaj nacin studenti bi dobili potrebno znanje, a one koje zainteresuje mogu da plate samo polaganje ispita koje kosta oko 300 evra.

Takodje da napomenem da se ceo kurs odvija kroz cetiri semestra, trajanje jednog semestra je 2 meseca, sto mu u globalu dodje da bi predmet bio dvosemestralni, pri cemu bi postojao uslov, da studenti ne mogu da polazu drugi deo ukoliko nisu polozili prvi.Ovakav program bi zahtevao jos jednu veliku promenu, u smislu polaganja ispita. Ukoliko bi se studenti rasteretili "nepotrebnih" predmeta, kriterijumi za polaganje ostalih ispita bi trebao da se poveca, da se studenti vise samostalno edukuju kroz zadatke i samostalne radove.
Dip. Inž. elektrotehnike i računarskog inženjerstva (Moduo RI).
Zaposlen u firmi Infolab d.o.o. na poziciji DevOps Inženjer (odnosno system administrator i release manager).