Laboratorija za računarsku tehniku

Softverske teme => Operativni sistemi => GNU/Linux => Temu započeo: marjan 10.10.2010, 22:13

Naslov: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: marjan 10.10.2010, 22:13
(http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2010/10/10-10-10-ubuntu10600.jpg)
Najnovije izdanje najpopularnije distribucije Linuksa pod imenom Maverick Meerkat je dostupno za download.
Novi kernel, novi Gnome i prateca svita programa su tu, kao i novi Unity interfejs za netbook i veci prostor na cloudu. Koliko je stabilan, videcemo. Sa ovakvom dinamikom nije lako napraviti i "jare i pare". :)
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: holodoc 12.10.2010, 15:18
Kopi/pejst sa jednog drugog foruma. EDIT: Komentar je i dalje moj da ne bude nesporazuma :D
------

Ubuntu 10.10 iz ličnog iskustva (uzeti u obzir da je poslednji Ubuntu koji se vrteo na nekom od mojih računara bio Ubuntu 7.04).

Instalacija - instalacija je potpuno korisnički orijentisana bez preteranih i nepotrebnih pitanja što je recimo po meni plus u odnosu na poslednje izdanje Fedore  gde su Anaconda instaler pretrpali nekim nepotrebnim opcijama i zakomplikovali ga. Sviđa mi se asinhrona instalacija distroa koja donekle skraćuje vreme neophodno za instalaciju.

Stabilnost jezgra - jezgro distroa i novi GNOME deluje stabilno i brzo. Ne oseća se bilo kakva inertnost u radu.

Synaptic manager - je uvek plus kod Debianoida.

Brzina podizanja / gašenja - veoma kratko vreme podizanja sistema i skoro momentalno gašenje.

Softver - Sve što je potrebno od softvera se veoma lako instalira kroz Ubuntu Software Center gde postoji direktna opcija uključivanja i non-free repoa. Problem je jedino predstavljala Java za koju automatika nije uspela lepo da podesi alternatives sistem pa je tu potrebno da se čačka malo po konzoli.


Šareniš - za moj ukus osnovna tema i ona kičasta gej pozadina su previše napadne a isto važi i za većinu ostalih predefinisanih tema gde ne postoji baš neki balans između jednostavnosti i "fensi" izgleda. Ovo je naravno subjektivna stavka ali meni poprilično upada u oči.

Previše automatike - sa jedne strane za početnike sigurno nije loše da što više stvari bude automatizovano ali onim iskusnijim će sigurno zasmetati što se određeni procesi svode na skoro nepodnošljivu automatiku koja ako zakaže može da napravi više problema nego koristi. Takođe, default instalacija ne poseduje veliki broj alata koji se recimo na RedHat derivatima podrazumevaju (primera radi nepostojanje alatke za podešavanje servica i njihovih run-levela).

ATI drajveri - pozitivno kod ATI drajvera je što se instaliraju jednim klikom i što sve osnovne funkcije u okviru programa i vizuelni efekti rade korektno. Međutim, bilo kakav softver koji zavisi od grafičke akceleracije instaliran kroz recimo WINE radi očajno a famozni problem sa crnim flekama u korisničkom interfejsu je i dalje tu. Primera radi, drajveri koji dolaze iz RPMfusion repoa za Fedoru 13 rade mnogo bolje mada ni oni nisu 100% idealni.

Bugovi u programima - primetio sam da solidan broj programa (Rhytmbox, MPlayer) imaju običaj da na komandu gašenja reaguju sa sakrivanjem procesa u pozadini i teranjem svog ćefa (aplikacija se "izgasi" ali nastavi i dalje da radi u pozadini bez ikakve minimizacije na panelu). U tom slučaju naravno pomaže samo "System monitor".

KDE 4.5 bubice
- KDE dodat iz repoa direktno iz Ubuntu-a ima svojih bubica i problema (problemi sa anti-aliasom fontova, čestim zakivanjem KDE aplikacija itd.).

Generalno distro je poprilično ok ali i dalje ima nekih bubica koje treba da se istrebe. Ostaviću ga još malo na dual boot-u čisto da se malo podsetim gradiva iz administracije Debianoida a ukoliko se šituacija sa ATI drajverima ne popravi u neko dogledno vreme Fedora će zauzeti ponovo svoje mesto umesti Ubuntua.
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: marjan 12.10.2010, 16:03
Dotični distro, netbook verziju, instalirao sam na dell-mini i.. pa, zažalio što sam sklonio 10.04.
Unity interfejs i nije neki, glavi, mislim da nije tako dobro organizovan, a treba se i navići ;)
Dopada mi se što pri instalaciji možete konfigurisati vremensku zonu i resto, dok on formatira i kopira. takođe, mogu se odmah skinuti i third-party softveri (podrška za mp3, flash itd.).
Prepoznaje sve na netbooku ... osim wireless-a.
Dok ga malo dotegnu, stići će 11.04 i tako u krug :)
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: holodoc 12.10.2010, 16:34
Za WiFi obavezno proveri koji čipset koristiš pa pojuri po repou da vidiš da li postoji neko automatsko rešenje pošto WiFI nije više toliko bolna tačka kao nekada.

Evo sinoć sam baš pretražujući repoe video gomilu opcionih drajvera za WiFi (Broadcom, Intel i krš ostalih).
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: marjan 12.10.2010, 17:23
Ponudi on odmah Prorpiatery drajvere (Broadcom STA) i to radi, samo kažem da to jedino fali "iz prve" ;)
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: holodoc 13.10.2010, 20:50
Uf par gadnih bagova ima ovaj novi Ubuntu. Primera radi indikator layouta tastature ume da se ukoči pa pomaže samo restart window managera, Compiz brljavi na par mesta itd. itd.
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: marjan 13.10.2010, 23:03
Dinamika od 2× godišnje totalno je kontraproduktivna.
Doduše, ovaj prethodni je Long Term Support, pa se 10.10 može komotno ignorisati ;)
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: gagi 27.10.2010, 11:11
Citat: marjan  13.10.2010, 23:03
Dinamika od 2× godišnje totalno je kontraproduktivna.
Doduše, ovaj prethodni je Long Term Support, pa se 10.10 može komotno ignorisati ;)

Naprotiv, takva dinamika je odlična stvar koja doprinosi podizanju opšteg kvaliteta distribucije. Kada se softver napravi, treba ga i testirati a bez obzira na sve metodologije koje postoje ipak su najbolji testeri korisnici. Ako izbacujes novu verziju često, uvek će se naći armija znatiželjnika koji će je instalirati i probati (zar nisi i ti). Kada se softver "zavrti" isplivaće neki bagovi i ti korisnici će ih prijavljivati autorima koji će ih otklanjati i tako učiniti da sledeća verzija bude mnogo bolja. Ovakav pristup je ono što je odavno prepoznato kao kvalitet u svetu softvera (ekstremno programiranje) i po meni predstavlja jedini ispravan put koji vodi do pouzdanog softvera i što je još važnije zadovoljnog korisinika. Ako  još uz sve ovo pogledamo šta konkurencija radi definitivno ćemo se uveriti u ispravnost ovog principa jer smo od 2001. kada je izašao XP čekali do 2009. godine da izađe novi Windows "LTS" (Vista se komotno mogla ignorisati).
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: marjan 27.10.2010, 17:27
Ja bih Ubuntu instalirao radi probe verovatno i da izlazi 3× godišnje (za više ne garantujem ;)).
Elem, bilo XP, ne bilo, valjda postoji neka razlika između alfe, bete i final-verzije, ne? Lako ćemo za znatiželjnike, ali "obični" korisnici neće dobro prolaziti kada u >finalnoj< verziji naiđu na hrpu problema.
Postoje i drugi distroi, ne izlaze tako često i nemaju problem sa tim.
Zato sam i naglasio - tu je LTS, koja će se duže vreme peglati, a ova "među-verzija" je faktički kao neka beta.

Dodatni "issue" je što stabilnost distroa zavisi od raznoraznih third-party programa, koji ga faktički i čine.

Što se Windowsa tiče, očito se razvojni ciklus ne poklapa 100% sa komercijalnim. ;)
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: holodoc 28.10.2010, 00:29
Citat: marjan  27.10.2010, 17:27Što se Windowsa tiče, očito se razvojni ciklus ne poklapa 100% sa komercijalnim. ;)
Ali zato dobiješ desetogodišnju podršku za operativni sistem =))

A što se tiče ovog Ubunt-u ima samo jednu stvar da kažem...

(https://fedoraproject.org/static/images/counter/en/fedora14-countdown-banner-6.en.png) (http://fedoraproject.org/en/get-prerelease) :dzavo:

@gagi44
Lepota izobilja Linux distroa je što ne moraš uvek da čekaš na to da se zajednica ratosilja bagova iz "bleeding edge" softvera već ako ti je bitna stabilnost napraviš kompromis između aktuelnosti i proverenosti softvera i instaliraš neku od distribucija koje vode striktno računa o tome da u svojim zvaničnim repoima puštaju samo proveren softver. Nije retko da takav softver čeka u "limbu" i po nekoliko meseci samo za testiranje da se potvrdi da je spreman da ode u zvanične repoe. Primera radi, ako želiš stabilan serverski distro nikako se nećeš osloniti na recimo derivate "debianoida" tipa Ubuntu, Fedora i sl. ili recimo Fedoru (koja se doduše dosta često koristi za server i dan danas). Lepo ćeš u tom slučaju da se odlučiš za čist Debian ili CentOS ili ako imaš dovoljno živaca za bacanje Gentoo. CentOS recimo i dan danas nudi isključivo verziju 5.1.16 PHP-a iako je odavno ozvaničenja verzija PHP 5.3.3 i teško da ćeš za njega naći kvalitetan 3rd party repo koji nudi Suhosin za PHP što znači da ako puštaš CentOS u divljinu moraš da imaš iskusnog administratora da zna da zakrpi sve rupe u PHP-u ;)

Sa druge strane ja nikad nisam voleo organizaciju servera kod "debianoida" odnosno nikad mi se nije svidelo to što imaju onaj debilski sistem za "uključivanje" i "isključivanje" sajtova i modula za Apache server. Da ne pominjem da se skoro redovno dešava da neke alatke ne funkcionišu isto kao na RedHat derivatima (recimo famozni chkconfig koji na "debianoidima" ima skoro potpuno drugačiju sintaksu).

U svakom slučaju moji personalni favoriti su RedHat derivati kako god da okrenete a da ne spominjem da su u svetu dosta traženi administratori koji su specijalizovani za Red Hat operativne sisteme pa je onima koji imaju nameru da prostudiraju tu materiju najbolje da vežbaju na CentOS-u koji je najpribližniji pandan originalu ;)

Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: marjan 28.10.2010, 08:43
CitatLepo ćeš u tom slučaju da se odlučiš za čist Debian ili CentOS ili ako imaš dovoljno živaca za bacanje Gentoo.
+1 za server... za desktop ima solidnih derivata.

Nemoj samo Gentoo, please  :o

BTW,
Za one koji se zanimaju za najsvežije verzije komponenti distroa, definitivna su preporuka tzv. rolling release distroi, koji se kontinualno ažuriraju i nemaju klasične verzije: Arch npr.
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: holodoc 28.10.2010, 20:59
CitatBTW,
Za one koji se zanimaju za najsvežije verzije komponenti distroa, definitivna su preporuka tzv. rolling release distroi, koji se kontinualno ažuriraju i nemaju klasične verzije: Arch npr.
Arch ne bih preporučio ni radnicima u lokalnoj distribuciji (koliko ih volim) ako nemaju dobru praktičnu podlogu na Linuxu. Ajde na stranu instalacija koja je poprilično slična Slackware-u ali problem je što bukvalno sve (ali zaista mislim sve) korisnik mora da podesi u koraku pred instalaciju što podrazumeva korišćenje shell editora tipa nano ili vi i debelo poznavanje fajl strukture i hijerarhije Linuxa i za šta koji fajl služi (/etc/resolv.conf, /etc/sysconfig/network itd.) Postinstalacione procedure takođe mogu da idu do te mere da mora da se podešava automatsko učitavanje kernel modula za neku hardversku egzotiku i još trista čuda koja definitivno nisu za običnog korisnika.

U suštini Arch Linux je za one koji žele da imaju svog virtuelnog ljubimca koga će da maze i paze i da biraju sa čime će da ga hrane još od prvog dana. Dakle za početnike jedan veliki no-no kad je Arch linux u pitanju.
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: marjan 28.10.2010, 21:17
Pa dobro - Arch je bio primer.
Ima itekako user-friendly distroa koji su rolling release - npr. PCLinuxOS.
BTW, i sam težim malo lakšim distroima. Nemam baš živaca da podešavam sve i svašta, a lepo je kad u repoima ima svega :)
U tom smislu, "na tapetu" je Mint 10 RC1.
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: holodoc 28.10.2010, 21:35
Pa ok je to. Ne volim ni ja kada moram da podešavam baš sve u sitna crevca ili kad moram da sažvaćem tonu dokumentacije samo da bih pustio "de ve de" :) Sa druge strane ne volim ni previše automatizovane sisteme kod kojih postoji premala usklađenost između onoga što uradiš u GUI-u i stvari koje se dešavaju "ispod haube". Primera radi Ubuntu se previše oslanja na automatizovane skripte i onda kad nešto krene naopako ili želiš da zavrneš rukave da sam uradiš nešto moraš da prolaziš kroz log fajlove OS-a da bi video šta je automatika tačno uradila :)

Zato sam nekako tokom svih ovih godina najviše zavoleo Fedoru koja je po meni idealan balans između odražavanja mentalne kondicije u održavanju sistema (čitaj: neće da dozvoli baš da se korisnik previše olenji) i funkcionalnosti.
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: holodoc 18.01.2011, 17:20
Evo jednog saveta za sve one koji imaju potencijalno problema sa šumom prilikom reprodukcije zvuka na Ubuntu-u (lek verovatno radi i na ostalim distroima gde se isti problem javlja).

Naime, nakon instalacije Ubuntu 10.10 na računaru pojavio mi se jako neprijatan problem sa šumom prilikom reprodukcije zvuka sa 5.1 podešavanjima. Sličan problem je postojao i u poslednjoj verziji Fedore ali mnogo manje izražen nego u slučaju Ubuntu-a. Čačkanjem po opcijama za zvuk pronašao sam da se problem javlja samo prilikom korišćenja nekog od zvučnih profila koji upošljava subwoofer a da svi ostali profili rade bez problema.

Na kraju rešenje za mene je bilo skoro pa očigledno s obzirom da u poslednje vreme skoro sve probleme koje imam sa zvukom rešavam na taj način - korišćenje ALSA zvučnog sistema umesto baksuznog Pulseaudia. Međutim, postoji jedna caka zbog koje nije dobro pratiti uputstva na netu koja u potpunosti uklanjanju Pulseaudio. Neki programi jednostavno očekuju da Pulseaudio bude pristuan na sistemu (Skype itd.) tako da njegovim uklanjanjem neke aplikacije neće dobro raditi.

Rešenje u ovom slučaju je podešavnje gstreamer-a da prerefira ALSA sistem nad Pulseaudiom. Dakle Pulseaudio i dalje ostaje na sistemu ali se prilikom reprodukcije zvuka iz nekog programa koristi ALSA. S obzirom da većina aplikacija za zvuk koristi gstreamer ovo je proprilično sveobuhvatno rešenje.

Dovoljno je otvoriti gstreamer properties dialog kicanjem sledećeg reda u terminal gstreamer-properties i podesiti sve default stavke za audio na ALSA kao default. Nema više šuma a sve Pulseaudio aplikacije i dalje dobro rade :)

Stvarno taj Pulseaudio od kako se pojavio pravi samo probleme a developeri kad im samo spomeneš da nešto ne funkcioniše kako treba vade se odmah na stavku kako ti je ili hardver nesipravan ili ne umeš da podesiš svoj zvučni sistem :o Sujeta je oduvek bila jedan od glavnih kamena spoticanja Open source zajednice koja će joj se jednom obiti o glavu. Nažalost...
Naslov: Odg: Ubuntu 10.10 is out!
Poruka od: holodoc 18.01.2011, 17:35
BTW, ne da su ispreskakali narod sa ovim novim GRUB-om pa to je čudo :) Za najobičniju izmenu redosleda boot-ovanja mora da se kompajlira konfiguracioni fajl :I Nema više ni /boot/grub/menu.lst. Kapiram da je za sve ovo odgovoran GRUB 2 ali opet mogli su da lepo sačekaju da se objavi prava "dvojka" a ne da zbunjuju ljude nebulozama tipa prijavljivanja verzije 1.96 za verziju 2 :)