Laboratorija za računarsku tehniku

Softverske teme => Web razvoj => Klijentske aplikacije => Temu započeo: holodoc 09.04.2011, 15:30

Naslov: De Monster Debugger 3
Poruka od: holodoc 09.04.2011, 15:30
Za one koji su propustili prethodnu priču o De Monster debuggeru (http://csl.tfc.kg.ac.rs/forum/index.php/topic,532.0.html) da ponovim da je u pitanju open source debugger namenjen testiranju Adobe Flash (http://www.adobe.com/products/flash/), Flex (http://www.adobe.com/products/flex/) i AIR (http://www.adobe.com/products/air/) aplikacija. Sam debugger je izrađen u Flex-u i AIR-u što znači da je u pitanju multiplatformska aplikacija.

Pre nekoliko dana svetlost dana ugledao je De Monster Debugger 3 koji se može preuzeti sa sledeće adrese http://demonsterdebugger.com/ i koji donosi veliki broj novih mogućnosti.

Detaljan "obilazak" ovog debuggera može se pogledati na http://demonsterdebugger.com/tour a ono što je interesantno je da je kompanija za potrebe demonstracije kreirala posebnu "igricu" koja služi za demonstraciju mogućnosti debuggera. Naime, pošto su u Flash igri koja se pokreće u browseru namerno ostavljene referenece ka klijentskoj aplikaciji debuggera igra omogućava da se u realnom vremenu menjaju njeni parametri i da se tako rešavaju nivoi. U prevodu developeri su namerno ostavili mogućnost "varanja" u igri kroz debugger (POKE anyone?  :dzavo:) kako bi demonstrirali real-time malverzacije sa parametrima aplikacije koja se izvršava.

Za pokretanje debuggera potreban je Adobe AIR runtime koji može da se preuzme sa sledeće adrese http://get.adobe.com/air/ (oko 12MB za Win platformu).

Evo i par slika...

Glavni ekran debuggera po pokreatnju.
(http://www1.picturepush.com/photo/a/5415724/img/Ra%C4%8Dunari/Main.png)

Glavni ekran igre koja služi kao sandbox za testiranje debuggera (igra se nalazi na adresi http://demonsterdebugger.com/game).
(http://www3.picturepush.com/photo/a/5415726/img/Ra%C4%8Dunari/Game.png)

Izgled debug ekrana po pokretanju igre.
(http://www4.picturepush.com/photo/a/5415727/img/Ra%C4%8Dunari/Debug.png)

Instrukcije koje objašnjavaju kako da se manipuliše sa parametrima (promenjljivim i metodama) igre da bi se rešili problemi u igri (ovo prethodno je samo eufemizam za reći "varati" :D)
(http://www3.picturepush.com/photo/a/5415731/img/Ra%C4%8Dunari/InGame.png)