Problem sa otvaranjem fajlova koji su povraćeni „recovery” programima

Započeo nikolaos1946, 27.06.2013, 10:07

prethodna tema - sledeća tema

nikolaos1946

S obzirom da mi je, pre izvesnog vremena, operativni sistem Windows 8 pao, došlo je do problema sa HD (SATA) na kom je bio instaliran. Manifestovalo se pojavom nove particije od nekoliko stotina MB na HD, što je onemogućilo pokretanje sistema. Rekovering particije nije uspeo, pa sam preformatirao disk. Instalirao sam ponovno operativni sistem i program za povraćaj fajlova, kako ne bih oštetio prostor na kom su bili fajlovi. Pre pada sistema disk je bio pun oko 54%. Programi za povraćaj fajlova (Recuva, Stellar Phoenix Windows Data Recovery - Professional, Recover My Files v5) su odlično odradili posao, što se tiče nalaženja fajlova. Naime, na toj particiji čuvao sam radne dokumente kao i deo kolekcije privatnih slika. Povratio je skoro sve, čak i foldere u kojima su se nalazili, sve smestio u ,,nepoznati direktorijum", a uz svaki fajl stajao je dodatak (1) (2013_01_01 21_14_00 UTC). S obzirom na to da sam primenio dubinsko pronalaženje fajlova sa ekstenzijim .doc, .docx, .txt, jpg, avi, FLV i dr. čak sam bio iznenađen koliko fajlova je pronašao ispravnih.
Međutim, problem je što mi, na primer, Word 2013 (kao ni drugi tekst editori) neće da otvaraju neke .doc (i sl) fajlove, kao ni foto editor (ACDSEE) neće da prikaže neke slike. Pri otvaranju .doc fajlova otvori se prozor ,,File conversion", ali ni jedna od ponuđenih opcija ne može da prikaže tekst u obliku u kom je pisan (Windows (default), MS_DOS, Other encoding).
Probao sam sa promenom atributa fajlova, raznim editorima i nekim pomoćnim alatima sa interneta, ali ništa nije pomoglo. Postoje li programi za enkodiranje spašenih fajlova u željeni oblik?
Ima li neko iskustva ili saznanja kako je moguće rešiti ovaj problem?

Marko Аcović

Kako li si uspeo da oboris Windows 8? :)
Koje si tacno alate koristio? Jesi li mozda probao da uradis recovery iz Linuxa?
Ako su fajlovi previse osteceni, onda je pitanje da li se mogu povratiti.

holodoc

Takvi fajlovi su jednostavno oštećeni jer se prilikom rekonstrukcije koristila "buest guess" metoda koja nakon nekoliko uzastopnih iščitavanja chunka na disku pokušava pretpostavkom da nađe sledeći deo (chunk). Nažalost, to što program prijavi 100% uspešnu rekonstrukciju ne mora da znači da je fajl uspešno rekonstruisan u praksi.

Jedina zaštita od ovakvih situacija je backup. Windows 7 ima veoma dobar backup sistem (podržan je i inkrementalni backup) koji je kasnije u Windows-u 8 realno upropašćen.
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php