Home » Blog » Ko, o čemu, …

Najnovije objave

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ambijentalna udobnost

Ko, o čemu, …

Ovih dana Srbi opet divane o informacionim tehnologijama. Ministarka, koja je i predsednica komiteta o informacionim tehnologijama, razletela se po srpskim univerzitetima. Sa ciljem da utvrdi kako da se poveća broj studenata informacionih tehnologija. Ministar prosvete, najavljuje da će od sledeće godine osnovci imati obavezan predmet informatiku i programiranje od prvog razreda osnovne škole. Blago nama, postaćemo vodeća svetska sila na planu informacionih tehnologija, ma šta to značilo. Skoro da se posle svega toga Srbijom širi šapat, samo učite informacione tehnologije i za vas nema zime. Ono što je pre tridesetak godina pokušano sa informatikom izgleda da je postignuto sa informacionim tehnologijama. Ova sintagma postala je svojevrsna poštapalica svih koji pretenduju da nešto znače u ovoj zemlji. Jer skoro da je postalo opasno, do pitanja opstanka ne koristiti je i kad treba i kada ne treba. A ona se svodi na onu narodnu, “Ko o čemu, …”.

Ko o čemu – Šta su to informacione tehnologije?

A to što malo ko u ovoj zemlji zna šta se tačno podrazumeva pod informacionim tehnologijama, što se baš i ne zna šta će da rade „stručnjaci“ koji završi studije iz ove oblasti, pa zar je to uopšte važno. Samo da se ne desi da kroz koju godinu ne počenmo da podsmešljivo govorimo o ovoj oblasti, kao o jednoj drugoj, koja je bila popularna na prelazu vekova. A do tada ćemo valjda naći neku novu oblast koja će biti u žiži intersovanja i bogomdana za nas. Ali ono ko o čemu i dalje će na s pratiti.

Neću više o  informacionim tehnologijama, jer se bojim da ću da budem pogrešno shvaćen. Pogotovu što taj pojam podrazumeva mnogo više nego što podrazumeva programiranje. A mi sve nekako vodu navodimo na tu stranu. Možda nije loše pogledati šta pod pojmom IT podrazumevaju oni u koje se tehnološki kunemo. Biće nam svima lakše. Pogotovu onima koji će tokom studija shvatiti da programiranje i nije za njih.


Leave a comment