Home » Nastava » Master studije

Master studije

Master studije predstavljaju nastavak osnovnih studija na visokoškolskim obrazovnim institucijama. Kao što sam naziv govori posle njihovog okončanja svršeni student bi trebalo da bude “majstor” svog zanata. Osim toga završene studije ovog nivoa su uslov za nastavak školovanja na doktorskim studijama.

Laboratorija za računarsku tehniku pruža podršku nastavi za potrebe studijskih programa akademskih master studija:

  • Iz oblasti računarskog inženjerstva;
  • Iz oblasti mehatronike.

Podrška koja se pri tome pruža, odnosi se pre svega na izradu praktičnih master radova. Pošto je zbog relativno malog broja studenata nastava mentorska, realizaciju nastave po pravilu prati izrada praktičnog projekta.

Nastavni plan – master studije

Sadržaj nastavnog plana Master studija u oblasti elektrotehničkog i  računarskog inženjerstva mehatronike

master - pametni frižider
Pametni frižider

Iskustva iz dosadašnje prakse master studija pokazuju da su aktuelne studije prilično široko postavljene. Studenti ne dobijaju znanja koja su u značajnoj meri fokusirana na određenu oblast struke. Umesto toga, predmeti iz kojih studenti usvajaju znanja često se nalaze na suprotnim polovima struke. U konkretnom slučaju računarske tehnike. Zbog toga je neophodno da se kod sledeće akreditacije obrazovne delatnosti o tome povede računa.

Određeni problem u realizaciji nastave na master studijama predstavlja činjenica da se najveći broj studenata nalazi u radnom odnosu. Pored organizacionih problema ova situacija nosi sa sobom i strukturene probleme. Po pravilu obrazovna struktura (skup predmeta koje studenti polažu) nije u korilaciji sa stručnim angažmanom studenata.

Comments are closed.