Predlozi za novi CSL sajt

Započeo Marko Аcović, 26.07.2008, 15:23

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

31.07.2008, 21:18 #15 Poslednja Izmena: 31.07.2008, 21:21 od rasin
"Svako vreme svoje breme nosi". U naše vreme to znači da je INTERNET (ma šta to značilo) za samo destak godina promenio naše živote. Nažalost još uvek ga nedovoljno koristimo na pravi način, ali to je posebna priča, kojoj treba posvetiti posebnu TEMU u okviru ovog Foruma.

Oni stariji setiće se nečega što se zvalo JAVNA RASPRAVA, koja je podrazumevala čitav niz aktivnosti usmerenih ka donošenju odluka o važnim društvenim pitanjima. De facto naš, ali ne samo naš Forum imaju značajno mesto za iznošenje mišljenja o različitim pitanjima i na tom planu ja vidim njegov najveći značaj.

Što se tiče Moodle - a ja ovu platformu vidim pre svega kao pomoćno sredstvo u komunikaciji između studenata i nastavnika, a ne kao zamenu za predavanja i direktnu proveru znanaja na relaciji nastavnik - student, što sve više postaje praksa. Ono što se namerno ili slučajno zaboravlja jedna od važnih intencija tzv. Bolonjskog procesa je da se ostvari što je moguće bolji i češći direktan kontakt između nastavnika i studenata. Samo na taj način može se obezbediti visok nivo znanja, posebno onih praktičnih koji studenti treba da ponesu sa fakulteta. Zamenom teza, koja je najčešća posledica primene koncepta "učenja na daljinu" gubi se važna karika svakog obrazovanja, a to je upoznavanje sa načinom razmišljanja, donošenja odluka, i dr., što se može najbolje ako ne jedino steći kroz neposredno praćenje stručnjaka iz pojedinih oblasti na delu, a to bi u prvoj instanci upravo trebalo da budu nastavnici i saradnici.

Već sam negde na Forumu izneo, ali greškom u delu koji je dostupan samo administratorima i moderatorima, neka svoja razmišljanja na temu problema školovanja na Tehničkoma fakultetu i dotakao aspekte mesta i uloge jednog ovakvog Foruma u prevazilaženju tih problema. Evo prenosim ta svoja razmišljanja.

"Čitajući mišljenja koja se iznos po sličnim forumima došao sam do zaključka da mladi ljudi, dakle studenti veliku energiju troše tražeći odgovore, kako da se proces studiranja učini boljim i efikasnijim. Vrlo zanimljivo da početna razmišljanja imaju izraženu analitičku notu, koja se ogleda u nastojanjima da se postave prava pitanja i na njih daju što je moguće objektivniji odgovori. Međutim, kako tok studija odmiče uočava se napuštanje ove linije i prelazak na kolosek koji bi se mogao nazvati, Borba za goli život. Pod tim podrazumevam sve izraženija nastojanja da se umesto nastojanja da se artikulišu predlozi za prevazilaženje problema studenti sve više pokušavaju da se prilagode nastavnicima uz konsultacije sa starijim kolegama od kojih traže literaturu koja im garantuje polaganje ispita i slično.

Činjenica da je problem studiranja i to ne samo na Tehničkom fakultetu jedan od važnih društvenih problema Srbije zahteva detaljnu analizu stanja u ovoj oblasti, koju teško može da se obezbedi kroz inicijalizaciju ove tematike na našem forumu. Međutim, važno je otvoriti diskusiju na tu temu, jer nalaženje nekih odgovora može da predstavlja korak ka omogućavanju aktuelnim studentima da lakše i brže okončaju započete studije, a budućim studentima da ukažu na način kako da efikasnije studiraju.

Iako naslov teme sadrži reč problem u iznošenju mišljenja i predloga treba se bazirati na sopstvenim pozitivnim iskustvima. To ne znači da ne treba ukazivati na nedostatke, tj. ne vršiti kritiku postojećeg stanja na Tehničkom fakultetu, već treba pokušati da se uz to artikuliše i vlastito mišljenje i predlozi čiji cilj treba da bude prevazilaženje aktuelnog stanja.

Studenti Računarske tehnike u napred navedenom pogledu treba da budu nosioci aktivnosti za stvaranje boljeg ambijenta za studiranje na Tehničkom fakultetu."

Imajući u vidu da ova tematika prelazi okvire rasprave vezane za izgled sajta Laboratorije za računarsku tehniku mislim da je treba nastaviti u nekoj drugoj tematskoj oblasti.

maddog

Ima li šanse da se ova tema probudi, posle više od godinu dana?

Mislim da je šteta da se završi pre nego što je i počela praktično da se realizuje.
Posebno mi se svidja onaj deo, gde studenti mogu da objave svoju prezentaciju na CSL-u  =;

Marko Аcović

Dobro se neko setio da ponovo pokrene temu. Hajmo RT, budjenje!!! Dosta je bilo spavanja.

holodoc

Ne bih da zvučim kritički ali od objavljivanja ove teme prošlo je sada već skoro godinu i po dana a da u međuvremenu niko od registrovanih članova nije dao nijedan jedini komentar  :I

Da li to znači da niko nije zainteresovan za takav projekat ili postoji neki drugi razlog. Istina postoje i neki drugi objektivni razlozi zbog čega projekat u međuvremenu nije zaživeo ali mogu da primetim i da je odsustvo zainteresovanosti kolega studenata poprilično bitan faktor :(

Da stvar bude gora očigledno je i sve manje posetilaca foruma tako da nije ovih vrednih web crawlera brojač poseta bi verovatno stagnirao negde na nuli.

Pitanje sa početka ove teme naravno još uvek stoji ali pomalo je besmisleno planirati i započeti rad na nečemu za šta nema zainteresovanih  :-/
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

maddog

OK.

Zanima koliko bi otprilike ljudi bilo potrebno da se ovaj projekat realizuje?

Mislim da je najveca korist od ovaga, iskustvo rada u timu. Ja u tom polju nemam nikakvog iskustva,
a verujem da je i kod drugih kolega slicno stanje...

A gde god da pogledate neku prijavu za posao, ovo je jedan od vodecih zahteva. Naravno mislim na poslove u IT oblasti, mada je potrebno i u drugim oblastima takodje.

Moj predlog je sledeci. Da se otvori nova tema, ili moze i u ovoj, gde ce se registrovani clanovi koji su zainteresovani, prijavljivati. Tako cemo znati da li ovaj projekat moze, ili ne moze da se realizuje...

Naravno, nije neophodno da se sve uradi u nekom kratkom roku, ako je cekano godinu dana, moze jos malo...

Pozdrav.

Siniša Ranđić

I ja moram da se složim da je prava šteta što se o ovoj temi nije razgovaralo godinu dana. Posebno što kao neko odgovoran za dešavanja u CSL osećam za to najveću krivicu. Ako ništa drugo sramota me je što na naslovnoj stranici CSL sajta stoji datum od pre više od godinu dana. Pokušavajući da dam neko suvislo objašnjenje, a posebno predlog za dalji rad našao sam se pred sopstvenim zidom u kome se odigrava jedan multivarijabilni sistem. Da pojasnim - jednostavno moram da se baviš suviše velikim brojem stvari tako da se moj "raspoređivač" sa tim veoma teško bori. Srećom nema deadlock - a, ali ima mnogo "izgladnelih" procesa.
U priči vezanoj za CSL sajt, ali i ceo rad u Laboratoriji ja imam par osnovnih ciljeva:

  • Stvoriti mesto na Tehničkom fakultetu koje treba da obezbedi uslove za moderno bavljenje istraživanjem. Pri tome ne mislim da ad hoc može da se obezbede uslovi da se bavimo onim što je state of the art u svetu, ali možemo da stvorimo uslove da razmišljamo kao u svetu, da radimo timski, da dokumentujemo ono što radimo, a sa tim će se doći i do onoga što će biti asimptota za postizanje dobrih rezultata u pojedinim oblastima računarske tehnike;
  • Omogućiti studentima da kroz praksu douče ono što su čuli uglavnom teorijski, ali da nauče one stvari koje čine bitne nijanse struke, ali objektivno nisu mogle da se prezentiraju kroz redovnu nastavu;
  • Omogućiti studentima da se bave istraživačkim radom, jer je on najkraći put do sticanja onih pravih znanja i iskustava, kakva se danas traže na tržištu.
U tom kontekstu ja sam CSL sajt video kao dvostruki element:

  • Način za obezbeđivanje informacione infrastrukture, koja treba da: saradnicima Laboratorije i studentima obezbedi punu informisanost na širokom planu razmene informacija vezanih za bavljenje računarskom strukom, odnosno obrazovnom delatnošću u njoj;
  • Način za predstavljanje dometa CSL i TFC na planu računarstva, jer to svakako obezbeđuje sticanje boljeg statusa kako za zaposlene, tako i za studente koji odavde izlaze sa diplomom stručnjaka iz oblasti računarstva.
Shodno tome i izrada CSL sajta i njegovo kasniji razvijanje su upravo deo onoga što sam napred izložio. Prilika da se kroz diskusiju o izgledu, sadržaju i načinu realizacije bude u prilici da se:

  • Zainteresovani okupe oko zajedničke interesantne teme;
  • Stvore tim koji će napraviti, prvo idejno rešenje, a zatim i realizovati ovaj projekat;
Konačno time će se stvoriti bitni preduslovi da se u praksi realizuju neki od napred pomenutih ciljeva. Za početak je važno da ima onih koji su zainteresovani za diskutovanje o ovoj temi - CSL sajta. Zahvaljujem se Marku što je posle godinu dana aktivirao ovu temu.
Iako to nema direktne veze sa ovom temom primetio sam da su na Forumu aktivni uglavnom isti članovi (moram priznati da i ja nisam bio baš aktivan u poslednje vreme) što sigurno predstavlja problem i na planu ostvarenja mnogih ciljeva. Zato bi trebalo podići nivo aktivnosti članova uz povećanje njihovog broja, ali ne samo ako pasivnih pratilaca dešavanja na Forumu već i kao aktivnih učesnika u diskusijama, ali i prezentacijama zanimljivih i važnih stvari iz struke.

Marko Аcović

Sta se desava sa sajtom CSL? Vidim da vise nema link ka istom na csl.tfc.kg.ac.rs.

Uz put, bilo bi dobro da se na csl.tfc.kg.ac.rs promeni na gornjoj slici domen yu -> rs.

Siniša Ranđić

Na jednoj od rang lista svetskih univerziteta (nekakva "španska lista") kao jedno od merila uzima se i dinamizam informacija na prezentaciji univerziteta. Naravno ja nemam ambicije da se Tehnički fakultet, koliko sutra nađe na nekom visokom mestu na ovakvim listama, ali bih voleo da imamo sredstvo za preikazivanje onog što radimo. Svakako da su WWW prezentacije danas najbolji i najefikasniji način za tako nešto. Nezavisno od toga jasno je da nepostojanje WWW prezentacije Laboratorije za računarsku tehniku predstvavlja veliki nedostatak u njenom radu.


Ono što ja mogu da obećam je da ću da se postaram da će u periodu do nove 2011. godine biti napravljen nova WWW prezentacija Laboratorije za računarsku tehniku.