Novi Windows na pomolu

Započeo Marko Аcović, 19.11.2008, 22:12

prethodna tema - sledeća tema

Marko Аcović

Kompanija Microsoft planira da na trziste izbaci najnoviju verziju svog operativnog sistema pod nazivom Windows 7. Poznat je jos i pod kodnim imenima: Blackcomb i Vienna. Izgleda da su celnici iz Microsofta ukapirali da im Vista nije donela ocekivane rezultate pa su brze bolje presli na izradu novog operativnog sistema. Vise informacija o novom operativnom sistemu mozete naci na nekim od sledecih adresa:

Pozz  B-)

marjan

Ovo malo što sam čitao i nije me nešto impresioniralo :( Ali, ako bude kao sa pomakom od Windows Me ka XP, biće odlično   :)
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

Citat: marjan  20.11.2008, 17:40
Ovo malo što sam čitao i nije me nešto impresioniralo :( Ali, ako bude kao sa pomakom od Windows Me ka XP, biće odlično   :)
Ako bude kao sa (potencijalnim) pomakom sa WindowsaXP na Linux (Unix) biće još odličnije  :>
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

Marko Аcović

Trenutno jedino sto moze da se vidi od novog Windowsa jeste skin kojim moze da se nadogradi postojeca Vista. Mada mene vise interesuje ono sto se krije "ispod haube". :)

marjan

Otprilike je skin ono najnovije :dzavo:
Pričalo se puno, ali kao što je pre izostao WinFS, tako i sada izostaje novi kernel... Naravno, već poodavno se može naći po torentima, ali mi se nešto još ne instalira neka RCX ili beta samo radi probe :I Kad bude neka stabilnija, ako bude mesta na HD-u, može ;)
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

Nikola

U novembarskom izdanju PC Press-a ima solidan tekst o pojavi nove verzije Windows-a. Stiv Balmer (direktor Microsoft-a) je rekao da postoji mogucnost pojave ovog OS-a vec 2010. godine, pa da vidimo i to cudo, posto je izjavio da Microsoft tretira Sedmicu kao potpuno nov OS, a ne kao usminkanu verziju Viste. Microsoft je stvarno ubrzao njegov razvoj, a sobzirom da su produzili podrsku za XP, svi slute da Vista nece dobro proci kod korisnika. Evo jedan zanimljiv podatak: Forrester Research je izvestio da samo 8,8% u poslovnom okruzenju koristi Vistu, a proslo je 18 meseci od njegovog pustanja, sto nije ni priblizno dobro kao pojava XP-a. Preko 61% IT profesionalaca izjavio je da ce preskociti instalaciju Viste i sacekati novi OS. Ista agencija navodi da u svetu postoji 600 miliona racunara koji koriste XP.
...and justice for all

marjan

Video sam taj tekst: Balmer čak kaže da je firmama bolje da sačekaju još malo Windows 7, nego da stave Vistu  :P
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

Nikola

Tacno tako. Tesko za poverovati, ali istinito. U potpunosti se slazem sa autorom teksta. Vista i na najjacoj masini izgleda dosta tromo, iako ima neke nove ideje, realizovane nazalost na los nacin. Imam je na notebook-u (32-bitna verzija + SP1). Dobio sam je prilikom kupovine istog. Nisam imao problema sa stabilnoscu, kao neki. Sta vise, nije bilo nikakvih pucanja sistema i problema sa drajverima. Ali jednostavno, nekada mi deluje suvise sporo. Sve nekako i prebolim, ali me iritira kopiranje podataka sa USB flash-a. Traje osetno duze nego na XP-u (na istoj masini, naravno). Nadam se da ce Windows 7 biti dalako ubedljiviji. Prosao sam sve sisteme od 95-ice, pa mi se cini sledece: Microsoft-u prelazi u tradiciju da posle jednog dobrog sistema, na trziste izbaci jedan ili dva losa. :(
...and justice for all

holodoc

21.11.2008, 22:58 #8 Poslednja Izmena: 21.11.2008, 23:00 od holodoc
Pored pitanja upotrebljivosti Viste ne treba zanemariti ni skorašnju relativnu "priglupost" marketinškog sektora Microsofta koji je sa proizvođačima laptopova sklopio ugovore oko isključive podrške istih za Vista operativne sisteme. Po statistikama proizvođača laptopova ovo se izgleda obilo i Microsoftu i njima o glavu jer je potpun haos vezan za nedostatak drajvera i ostalih komponenti koje su neophodne za funckionisanje OS-a doveo do smanjenja prodaje.

Što se tiče Viste trebate po meni da imate jednu izuzetno važnu stvar na umu kada pokušavate da shvatite razloga njenog relativnog (ne)uspeha. Naime, po prvi put posle skoro dve decenije od izlaska jednog Microsoft-ovog operativnog sistema konkurencija drugih operativnih sistema postoji i utvrđuje svoje temelje sve više i više. Poređenja radi, u trenutku kada je objavljen Windows 3.11 (da ja se sećam i tih vremena al to ne znači da sam baš tolko mator :D) prave konkurencije nije bilo iz jednostavnog razloga što je Windows tada na jedan veoma pristupačan način korisnicima tj. običnim smrtnicima pružio nešto sasvim novo "što do tada nije bilo" (ako naravno ne računamo Apple i sl.) Kada je izašao Win95 jedina prava konkurencija mu je bio OS2/Warp koji je veoma brzo zaboravljen. Win98 je takođe izašao u vreme kada jednostavno konkurencije koja bi bila prihvatljiva za običnog korisnika nije postojala. Win98 se naravno održao sve do izlaska WinXP-a jer znamo svi kako su prošli WinME i malo kvalitetniji Win2000.

Sa pojavom XP-a naravno slede početne nesuglasice ali se sve brzo stišava izlaskom prvog Service Pack-a što je u suštini trebalo da se desi i sa Vistom. A zašto nije? Pa zbog konkurencije i opšte svesti ljudi da konačno mogu da biraju šta će da koriste. Linux je ojačao kao nikada do sada a broj korisnika koji ga sada koristi u odnosu na vreme izlaska XP-a je neuporediv.

Sve u svemu... Jeste... "Sedmica" očigledno treba da ispravi stvari koje Vista nije uspela a pravo je pitanje kako će sve što sam malopre rekao da utiče na Microsoft u trenutku kada se ne može baš reći da ima monopol na tržištu (bar ne onoliki uz koji je navikao mirno da spava noću ;) )
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php