Dodeljena Tjuringova nagrada za 2009.

Započeo marjan, 13.03.2010, 00:28

prethodna tema - sledeća tema

marjan

CitatFor the pioneering design and realization of the first modern personal computer -- the Alto at Xerox PARC -- and seminal inventions and contributions to local area networks (including the Ethernet), multiprocessor workstations, snooping cache coherence protocols, and tablet personal computers.
http://awards.acm.org/citation.cfm?id=1336106&srt=year&year=2009&aw=140&ao=AMTURING&yr=2009

CitatDavne 1974. dok je radio u istraživačkom centru kompanije Xerox u Palo Altu (Palo Alto Research Center, PARC), Teker je napravio prototip stonog računara nazvan Alto. Odlikovalo ga je nekoliko inovacija koje su u međuvremenu postale uobičajena pojava na svim personalnim računarima, uključujući ekran nalik televizoru, grafički interfejs i program za obradu teksta koji sledi princip "dobijaš ono što vidiš" (what-you-see-is-what-you-get, WYSIWYG).

,,Alto je bio izvanredno dostignuće", rekao je ovim povodom Čarls Simonji, koji je radio s Tekerom u pomenutom centru i doprineo razvoju softvera za taj računar. Simonji je kasnije prešao u Microsoft i bio na čelu njegove grupe za aplikativni softver. ,,Ideja je bila da se dizajnira nešto za budućnost, kad padnu cene komponenata. I pokazala se ispravnom. Cene su pale a dizajn je bio onaj pravi."

Sam Teker je izjavio da je on razvijao hardver, dok je njegov kolega Batler Lampson, razvio softver. Originalni prototip je koštao oko 12.000 dolara. Simonji kaže da se ovaj prototip odmah svideo i drugim istraživačima tako da su se noću iskradali da na njemu pišu svoje doktorske teze ili pisma. ,,To je bio prvi kompjuter koji su za svoje potrebe koristili ljudi koji nisu kompjuteraši", seća se Simonji.

Inovacije se nisu odnosile samo na kompjuter. ,,Imali smo sistem – kompjutere, mrežu, laserske štampače i servere koji su bili povezani", rekao je Teker. ,,Smatrao sam da je prava korist bilo upravo to što smo sve povezali u sistem."

Nagradom je takođe odato priznanje i Tekerovom doprinosu razvoju eterneta, kao i prvih prototipova višeproceorske radne stanice i tabličnog personalnog računara. Tajnu svoje dugotrajne inovativnosti objasnio je jednom rečenicom ,,Nastojte da angažujete ljude koji su pametniji od vas".
http://www.mikro.rs
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.