Asterisk PBX

Započeo gagi, 15.11.2010, 23:55

prethodna tema - sledeća tema

gagi

Svi smo svedoci velike ekspanzije VoIP-a i pojave brojnih kompanija koje nude ovu uslugu i sigurno je da će ova tehnologija tek doživeti svoje zlatno doba. Ukoliko želite da posedujete svoju ličnu VoIP centralu potreban vam je jedan računar i Asterisk. Asterisk je softverski paket koji može biti konfigurisan kao IP ili hibridna centrala (uz pomoć par kartica koje služe za povezivanje sa fiksnom i/ili mobilnom mrežom) a pored toga poseduje zaista podugačak skup opcija koje podržava. Radi se o open-source projektu, tako da se softver može besplatno preuzeti i slobodno koristiti. Zvanična prezentacija ovog projekta je
http://www.asterisk.org/

Pošto znam da ne znaju baš svi engleski jezik evo i nekih sajtova na našem jeziku
http://www.ip-com.rs/asterisk.php
http://www.comit.co.rs/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=12&Itemid=14
http://sr.wikipedia.org/sr/Asterisk_PBX
http://www.google.com/search?hl=sr&q=asterisk+site:.rs&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Asterisk je kao rešenje koje pruža izuzetnu uštedu na telefonskom računu i donosi pregršt dodatnih opcija a pri tome traži minimalna ulaganja uspeo da sakupi veliki broj korisnika. Možda bi nekome na fakultetu palo na pamet da uloži malo novca u jedno ovakvo rešenje. Studenti bi mogli nešto da rade a fakultet da uštedi. Lepo i korisno.  :)

Siniša Ranđić

Jedan student kod mene radi diplomski na temu Asterisk - a. Videćemo, kako će da shvati celu tehnologiju. Ja ću da probam da nabavim hardver pa da u sledećem koraku uradimo i nešto praktično.

gagi

Za prvi korak nije potreban hardver. Soft phone može poslužiti za testiranje konfiguracije servera (što sam i probao). Kada proradi sa softverskim telefonom, onda treba razmišljati o daljim koracima i nabavci opreme. Ono što deluje zanimljivo rešenje jeste integracija Asteriska sa postojećom centralom tako da se izlaz centrale preko Asteriska povezuje sa ostatkom mreže. Na taj način bi se kompletna infrastruktura sačuvala (ne bi se kupovali novi telefoni i razvlačili novi kablovi ). Ovo nisam probao, ali znam da je ovakvo rešenje primenjeno na nekoliko mesta.

P.S. Jedna primedba vezana za diplomske: ti radovi nisu dostupni, ne mogu se preuzeti i pogledati ili možda ja to nisam primetio. Ako bi bili dostupni, njihova vrednost bi bila daleko veća.

holodoc

Citat: gagi44  16.11.2010, 00:14P.S. Jedna primedba vezana za diplomske: ti radovi nisu dostupni, ne mogu se preuzeti i pogledati ili možda ja to nisam primetio. Ako bi bili dostupni, njihova vrednost bi bila daleko veća.
A diplomci bi više pazili na sadržaj diplomskog i kako ga iznose :blush: Ta opcija iskreno i meni najviše nedostaje, diplomski radovi u elektronskom obliku. Jutros sam baš hteo da priupitam slično za jedan rad koji ej naveden ovde na forumu ("Real-time operativni sistemi") ali sam nekako u svoj frci zaboravio.
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php