Google mod_pagespeed

Započeo holodoc, 06.11.2010, 16:17

prethodna tema - sledeća tema

holodoc

06.11.2010, 16:17 Poslednja Izmena: 06.11.2010, 16:19 od holodoc
Google Pagespeed

Pre nekoliko dana jedna veoma interesantna stvarčica je izašla iz Google "vurune" - mod_pagespeed, Apache2 serverska ekstenzija za automatsku optimizaciju sadržaja koji server šalje pri zahtevima klijenata. Do sada je Pagespeed postojao samo kao ekstenzija za Firefox i nije radio bilo kakve optimizacije sadržaja već se samo instalirao kao dodatak Firebug-a u kojem je prijavljivao potencijalne probleme sa stranicom i načine kako da se performanse povećaju.

Ekstenzije su trenutno u binarnom obliku dostupne za CentOS / Fedoru i "debainoide" (Debian / Ubuntu) koji "teraju" "Apache 2" web server.

Šta ovo praktično znači? Recimo da određena web stranica u zaglavlju (<head></head>) sadrži jedno pet-šest linkova ka eksternim CSS fajlovima. Kao što je poznato svaki dodatni HTTP zahtev usporava učitavanje stranice pa se teži da se broj eksternih CSS fajlova što više smanji. mod_pagespeed bi u suštini omogućavao da web developer napravi stranicu koja ima proizvoljan broj poziva ka eksternim CSS stranicama ali da se prilikom poziva stranice ona preuredi tako da se eksterni sadržaj poziva samo u jednom eksternom CSS fajlu koji bi sadržao sve ostale.

Naravno ovo je samo jedan od primera "preuređivanja" stranica zarad pospešivanja performansi web stranica i sve to zvuči "cool" a da li  će se tako pokazati i u praksi videćemo pošto upravo nameravam da u jednoj virtuelnoj mašini proverim kako se ovo čudo ponaša u realnim uslovima :)
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php