Nedostatak ideja

Započeo maxogm, 02.08.2008, 19:39

prethodna tema - sledeća tema

maxogm

Pozdrav pišem neke zadatke iz C-a, ali imam jedan problem... Ponestalo mi je ideja... :banghead:
Ako neko ima neku ideju kako bi mogao da glasi neki zadatak iz oblasti: Stringovi, Pokazivači i Dinamičko dodeljivanje memorije slobodno neka izloži ovde. Za rešenje istog ću se već nekako snaći. Hvala

vojamax87

Stringovi
*) Napisati program koji odredjeni string sifruje tako da svaki parni index pomera za dva mesta unapred u ascii tablici a svaki neparni pomera za tri mesta unazad u ascii tablici.Pomeranje u napred ili u nazad se vrsi samo ako je karakter stampajuci znak, i vrsi se kruzno po svim stampajucim karakterima. npr string "vlade_nema_ideju" posle sifrovanja izgleda "xicag\pbo^affblr".
*) Ispitati da li je neki deo unetog stringa palindrom duzine vece od broja n.
*) Uneti string koji se sastoji od brojeva i slova i znakova poredjati karaktere prema njihovoj vrednosti u ASCII tablici
*) Napisati program koji proverava da li se i koliko puta string a pojavljuje u stringu b. Na raspolaganju su funkcije printf() i scanf() i funkcije koje definisete sami.
*) Napisati program kojim se ispituje da je suma ASCII kodova svih karaktera unetog stringa deljiva sa 3, ako nije poslednji karakter promeniti tako da suma svih karaktera bude deljiva sa 3. ( moze i neki drugi broj )
*) Napisati program koji izbacuje iz stringa sve karaktera ciji je ASCII kod deljiv sa brojem n, i ispisuje na standardnom izlazu novodobijeni string.
*) Napisati program koji dati string sortira tako da samoglasnik bude izmedju dva suglasnika , ukoliko u stringu nema dovoljno suglasnika onda skracuje duzinu stringa tako da svaki samoglasnik bude izmedju dva suglasnika.
*) Za 3 uneta stringa ispitati na koliko se pozicija pojavljuju isti karakteri.
Pokazivaci
*) Napisati funkciju koja vraca niz  pokazivaca na pojavljivanje stringa b u stringu a. U glavnom programu pozvati funckiju i ispisati indekse pojvaljivanja.
*) Napisati program koji za unetu kvadratnu matricu vrsi premestanje elemenata tako da iznad glavne dijagonale budu elementi vrednosti vece od srednje vrednosti svih elemenata matrice,svi ostali ispod glavne dijagonale , a svi elementi na glavnoj dijagonali jednaki srednjoj vrednosti.Koristiti pokazivace.
*) Napisati program koji uneti niz realnih brojeva sortira po neopadajucoj ( nerastucoj ) vrednosti pa metodom binarnog pretrazivanja odrediti clan niza koji je najblizi srednjoj vrednosti ( ili jednak ).
*) Napisati funkciju koja vraca niz pokazivaca na pojavljivanje  unetog karaktera u datom stringu. Na raspolaganju su funkcije printf() i scanf() i funkcije koje definisete sami, i glavni program koji pomocu rezultata funkcije ispisuje indekse karaktera u datom stringu.
*) Napisati program koji pomocu pokazivaca od unete matrice kreira novu matricu tako da: ukoliko je razlika srednje vrednosti i elementa na datoj poziciji veca od nule postavlja vrednost elementa na 1 , ukoliko je razlika manja od nule postavlja na -1,a ukoliko je razlika nula postavlja na nulu.
*) Napisati program koji niz proizvoljno generisanih brojeva izmedju 0 i 10 pomocu pokazivaca sortira u neopadajucem ( nerasucem ) poretku.
*) Napisati program koji unetu kvadratnu matricu dimenzije n konvertuje u matricu njenih apsolutnih vrednosti zarotiranih za n*90 stepeni levo ( moze i desno a mogu i dve funkcije jedna rotira levo ,a druga desno ).Koristiti pokazivace.
primer
original                         slika ( rotirana za 90 u desno) slika ( rotirana za 90 u levo)
-1 -2 -3                        1  1  1                                                3  3  3
1 -2  3                         2  2  2                                                2  2  2
-1  2 -3                         3  3  3                                                1  1  1

*) Napisati program koji za unetu kvadratnu matricu dimenzije n rotira levo ( desno ) za jedno mesto, po kvadratu( primer kvadrata matrice obojen razlicitom bojom).Koristiti pokazivace.
primer.
original                           
1 2 3 4                       
1 2 3 4                         
1 2 3 4
1 2 3 4

slika ( pomeranje za jedno mesto u levo )
2 3 4 4
1 3 3 4
1 2 2 4
1 1 2 3

slika ( pomeranje za jedno mesto u desno)

1 1 2 3
1 2 2 4
1 3 3 4
2 3 4 4

uh umorio sam se , napisacu sutra jos neki :) pozdrav

maxogm

Hvala ti, sigurno će mi nešto od ovoga pomoći, a možda se setim i nečeg novog.
Pozdrav

vojamax87

Sve je iz glave tako da moguce da sam negde napravio neku gresku :)