Nada u bolje sutra

Započeo Siniša Ranđić, 31.12.2014, 21:22

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Želim pre svega da svima koji posećuju Forum Laboratorije za računarsku tehniku poželim srećnu i uspešnu 2015. godinu. Nadam se da ćemo za godinu dana kada budemo svodili račune o rezultatima svoga rada moći da kežemo da smo bar malo bili bolje nego u godini koja ostaje za nama. Pre godinu dana sam se upitao - Da li smo se umorili? A sve mi se čini da takvo pitanje možemo ponovo da postavimo. Svuda oko nas se govori o reformama o napretku, o boljem sutra koje samo što nije stiglo, a sve mi se nekako čini da u to niko od nas ne veruje. 

Uvek sam smatrao da su najbolji u Srbiji oni koji su tu, koji žive pored Save, Morave, Dunava i drugih reka i potoka diljem Srbije, ali kao da ni sam više u to verujem. Ali ne zato što ne verujem u mlade koji se bore za svoje mesto pod Suncem, već zato što se mi matori upinjemo da zadržimo svoje pozicije, ali ne tako što ćemo pomoći mladima da izgrade svoj svet i svoje pozicije, već upinjući se pokažemo da smo nezamenljivi. Takvo ponašanje nikako ne može biti putokaz za samsvesni deo mlade generacije, koja će zbog toga svoje mesto i šansu za uspeh potražiti na nekim drugim prostorima. 

Siniša Ranđić

Posle dužeg vremena ponovo sam se aktivirao na FORUMU. Ali kada sam pogledao statistiku poseta Forumu od strane registrovanih korisnika  nije mi bilo prijatno. Tek nekoliko poseta u ovoj godini. Čak su i oni koji su ranije bili vrlo aktivni kao da su posustali, povukli u ilegalu. Svestan sam da mi iz Laboratorije moramo da budemo više aktivni, da svojim učešćem u radu Foruma privučemo pažnju svoga neposrednog okruženja, pre svega studenata. A onda će se i oni bivši studenti koji su bili i te kako aktivni ponovo aktivirati. 
Znam da živimo u svetu punom stresa i zahteva koji se postavljaju pred sve, ne samo mladu generaciju. Pominjem mladu generaciju, jer sve to što se danas dešava motivisano je, bar tako se svi zaklinju, željom da mladima bude bolje. Šta o tome kažu mladi malo koga interesuje. Uglavnom se sve svodi na nastojanja da se što pre stigne do diplome. A onda kada stigne zaposlenje pokušaće da popune praznine u znanju. Možda zato i nema mnogo studenata na Forumu. Istina poslednje dve - tri godine ni mi iz Laboratorije nismo propagirali učlanjavanje na Forum. Zato ako želimo da ponovo napravimo krupniji korak u budućnost moramo svi zasukati rukave.

Siniša Ranđić

I posle godinu dana slobodno se može reći - "Na zapadu ništa novo", tj. ne preostaje nam ništa drugo do da i dalje živimo od nade u bolje sutra. Eto danas ministar prosvete i nauke na otvaranju novog krila Doma studenata u Čačku izjavi kako visokoškolstvo treba da prati potrebe tržišta, valjda radne snage. Ko o čemu mi i dalje o samoupravljanju. Kao da ministar ne zna da se fakulteti školuju prema broju studenata, a onda niko nije lud da seče granu na kojoj sedi. Zato gospodinu ministru ne prostaje ništa drugo do da natera svoje sardnike da "utvrde" te potrebe tržišta i onda svakom fakultetu saopšti koliko treba da otškoluje kadrova koji mogu da se plasiraju na već pomenutom tržištu. Onda će se fakulteti boriti da im u aulu uđu što je moguće bolji, a ne što više studenata. S druge strane visokoškolske ustanove moraju da prestanu da se stalno pozivaju na autonomiju univerziteta, a de facto misle na samoupravljanje. Jer upravo oni koji se nazdušnije zalažu za autonomiju o samoupravljanju misle i govore sve najgore. Da li možda zbog toga da se Vlasi ne sete.