IT Perspektive

Započeo Siniša Ranđić, 10.04.2013, 07:43

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Evo šta o perspektivama zapošljavanja u tzv. IT sektoru, a i o problemima i perspektivama vezanim za ovu oblast misle visoki državni činovnici - http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=04&dd=09&nav_id=703489

Siniša Ranđić

IT sektor je danas u žiži interesovanja srpske javnosti. Skoro da nema dana i javnog glasila da o tome ne piše. Današnja "Politika" u rubrici Spektar ponovo je pažnju posvetila mogućnostima IT sektora posebno na planu stvaranja tzv. startup firmi (http://www.politika.rs/rubrike/spektar/Digitalni-svet/Strani-investitori-bacaju-oko-na-domaci-IT-sektor.sr.html).
Ono što je zanimljivo to je da se iz članka vidi da se na našim prostorima stalno održavaju skupovi koji promovišu ideje o razvoju IT firmi u sektoru malih i srednjih preduzeća i njihovo povezivanje sa investitorima. Takođe, potencijalni investitori organizuju takmičenja na kojima mladi imaju priliku da promovišu svoje ideje. Jedno od takvih takmičenja pod nazivom "Startup & stendup" održano je i u Beogradu sredinom novembra 2012. godine. Istovremeno osnivaju se mnoge organizacije, kao što je Inicijativa za unapređenje novih tehnologija u jugoistočnoj Evropi (SEE ICT) sa idejom da povežu perspektivne mlade preduzetnike sa inostranim investitorima. Ova organizacija je i organizovala pomenuto takmičenje. Može se navesti i čitav niz drugih primera, ali činjenica je da mladi stručnjaci ne poznaju dovoljno mogućnosti započinjanja samostalnih poslovnih aktivnosti.
Možda je ovo trenutak da obrazovne institucije umesto što se bore za povećanje upisnih kvota na master i doktorske studije učine napor da svojim studentima i onima koji su studije završili pomognu da svoje prve korake izvan fakulteta naprave u poslovnom svetu, pre svega onom njegovom segmentu u kome će do izražaja doći njihovo preduzetništvo i timski rad kao bitni preduslovi uspeha u poslu. Što se tiče Fakulteta tehničkih nauka, kao jednog od osnivača Naučno - tehnološkog parka Čačak ovo je prava prilika da se studenti upoznaju sa radom Parka i mogućnostima i da oni sa svojim idejama i poslovnom inicijativom pokušaju da sve to ostvare kroz svoju poslovnu delatnost unutar Parka. Sa druge strane sami studenti moraju da pokuažu inicijativu u tom smislu i da rukovodstvo Fakulteta i sve nastavnike "nateraju" da se posvete ovoj dimenziji njihovog obrazovanja.
Možda na našim prostorima još nije sazrela ideja o promene u klasičnom pristupu formalnom obrazovanju, ali fakulteti moraju da svojim studentima ponude i različite oblike neformalnog obrazovanja. Zašto jedna ovakva akcija ne bi mogla da bude realizovana u okviru Naučno tehnološkog parka Čačak, a pod direktnim patronatom Fakulteta tehničkih nauka - http://startapakademija.com/o-akademiji/?