Laboratorija za računarsku tehniku

Oglasna tabla => Obaveštenja => Temu započeo: holodoc 07.03.2009, 22:20

Naslov: Nabavka video tutorijala u Laboratoriji
Poruka od: holodoc 07.03.2009, 22:20
(http://csl.tfc.kg.ac.rs/forum/media/MSDN_logo_small.png)
S obzirom da veliki broj članova foruma nema dovoljno jaku internet konekciju da bi bila u stanju da pristupi kvalitetnim video tutorijalima online, u Laboratoriji smo se potrudili da napravimo jednu kolekciju video tutorijala sa zvaničnog Microsoft-ovog sajta (http://msdn.microsoft.com/en-us/default.aspx (http://msdn.microsoft.com/en-us/default.aspx)) tako da zainteresovani članovi mogu brez problema da se prošetaju do Laboratorije sa određenim brojem DVD diskova i zatraže da im se navedeni materijal nareže.

Za sada su u opticaju tri DVD diska sa sadržajem koji je prevashodno orijentisan ka .NET platformi odnosno radu u Visual Studio paketima. Preduslov za praćenje tutorijala je solidno poznavanje engleskog jezika.

DVD 1 – ASP .NET
Disk sadrži dve osnovne grupe tutorijala. Prvu grupu,  Videos for ASP.NET 2.0 Beginners, čine opšti tutorijali namenjene onima koji apsolutno nikada u životu nisu dolazili u kontakt sa ASP .NET programiranjem. Veoma jasni, koncizni i iskreno ponekad pomalo i dosadni tutorijali sa stanovišta preteranih pretpostavki izlagača da onome ko gleda video fali neka daska u glavi (u prevodu prezentacije su veoma veoma detaljne :)) izloženi su kroz solidan broj lekcija na kraju kojih će posmatrač biti u prilici da sam, prateći tutorijale napravi prave pravcate aplikacije koje mogu da posluže u praktične svrhe.

Tutorijali za ovu grupu su preuzeti sa adrese http://msdn.microsoft.com/en-us/vstudio/aa700732.aspx#beginners (http://msdn.microsoft.com/en-us/vstudio/aa700732.aspx#beginners) i pored video fajlova na disku su uključeni i dodatni fajlovi sa svim resursima za rad u Visual Studio Express 2005 ili Visual Studio 2005 okruženjima.

Drugu grupu, How Do I with ASP.NET, čini pozamašan skup sitnih Tips nad Tricks tehnika koje objašnjavaju kako da odradite određene specifične stvar u ASP .NET-u. Propratni materijal kao i kodovi su takođe uključeni. Detaljan spisak video fajlova koji se nalaze u ovoj kategoriji sa izuzetkom nekih novih pridodatih u međuvremenu na sajtu možete naći ovde: http://msdn.microsoft.com/en-us/asp.net/bb498194.aspx (http://msdn.microsoft.com/en-us/asp.net/bb498194.aspx).

DVD 2 – ASP.NET AJAX, C#, SQL Server 2005 Express for Beginners

Disk sadrži tri osnovne sekcije.
(http://www.asp.net/App_Themes/Standard/i/ajax_logo.png)
Prva sekcija se bavi naprednijim tehnikama korišćenja ASP .NET AJAX dodatka za .NET platformu koja umnogome pomaže pri realizaciji AJAX aplikacija u Visual Studio paketima. Video fajlovi jasno i precizno objašnjavaju neke od osnovnih principa AJAX-a mada ne mogu da se pohvale detaljnim objašnjavanjem kompletnog koncepta AJAX-a. Bez obzira na sve tutorijali u ovoj kategoriji su odlična nadogradnja nakon upoznavanja sa ASP .NET-om kroz video tutorijale na prvom disku. Detaljan spisak video tutorijala u ovoj sekciji uz napomneu da neki od novijih video fajlova sa adrese nisu uključeni možete naći na: http://www.asp.net/learn/ajax-videos/ (http://www.asp.net/learn/ajax-videos/)

Drugu sekciju čini apsolutno početnički kurs za buduće C# programere. Detaljno su objašnjenne tehnike rada sa formama kao i nekim stvarima koje su specifične za razvoj C# aplikacija u Visual Studiju. Detaljan spisak tutorijala u ovoj sekciji uz izostanak nekih novijih koji su u međuvremenu postavljeni na sajt možete naći ovde: http://msdn.microsoft.com/en-us/vcsharp/bb798022.aspx (http://msdn.microsoft.com/en-us/vcsharp/bb798022.aspx)

Treću sekciju čine tutorijali o SQL Server-u 2005 namenjeni totalnim početnicima. Detaljan spisak tutorijala u ovoj sekciji uz izostanak onih tutorijala koji su u međuvremenu postavljeni na sajt možete naći na sledećoj adresi: http://www.asp.net/learn/sql-videos/ (http://www.asp.net/learn/sql-videos/)

DVD 3 – C++, CodeIgniter, Fiddler, Visual Studio Team System
(http://www.advancedreliablesoftware.com/images/ms_sql_logo.gif)
Poslednji u nizu DVD-eva se sastoji iz 4 sekcije.

Prva se bavi razvojem C++ aplikacija u okviru Visual Studio razvojnog okruženja. Sekcija se sastoji od popriličnog broja izuzetno kvalitetnih tutorijala čiji spisak možete naći na adresi: http://msdn.microsoft.com/en-us/visualc/bb496952.aspx (http://msdn.microsoft.com/en-us/visualc/bb496952.aspx) i pored činjenice da se dosta od ovih tutorijala sprovodi u Visual Studiju 2003 apsolutno su primenjljivi i u 2005-ici.

(http://codeigniter.com/images/design/ci_logo2.gif)
Drugi deo je posvećen PHP frameworku po dimenom CodeIgniter (http://codeigniter.com/ (http://codeigniter.com/)) i namenjen je za sve one koji poznaju bar osnove PHP programiranja a žele framework putem kojeg će na veoma brz, pregledan i lak način da razvijaju svoje aplikacije. Sekcija sadrži samo dva video tutorijala ali ona su potpuno dovoljna da se stekne osnovno znanje za početak rada u CodeIgniteru a online se fajlovi mogu naći na adresi: http://codeigniter.com/tutorials/ (http://codeigniter.com/tutorials/).

(http://www.fiddlertool.com/Fiddler/images/FiddlerLogo.png)
Treća sekcija je posvećena Fiddleru, debugging proxy programu koji služi za praćenje kompletnog saobraćaja između aplikacija koje razvijate i spoljašnjeg sveta. Program je inače razvio jedan od zaposlenih u Microsoftu i besplatan je. Više informacija na http://www.fiddlertool.com/fiddler/ (http://www.fiddlertool.com/fiddler/) a video fajlovi se mogu naći na adresi http://www.fiddlertool.com/Fiddler/help/video/default.asp (http://www.fiddlertool.com/Fiddler/help/video/default.asp).

Četvrta sekcija je posvećena Visual Studio Team System komponenti koja se koristi u svim velikim developer firmama kao alatka za spovođenje projekt menadžmenta među zaposlenima u timu. Video tutroijali se mogu naći na adresi: http://msdn.microsoft.com/en-us/visualc/bb496952.aspx (http://msdn.microsoft.com/en-us/visualc/bb496952.aspx)

Još jedanput sve što je potrebno da bi ste dobili gore navedene video fajlove jeste da u Laboratoriju donesete potreban broj DVD diskova i javite se nekome od zaposlenih kako bi ste mogli da dobijete svoje kopije.