Laboratorija za računarsku tehniku

Softverske teme => Operativni sistemi => GNU/Linux => Temu započeo: marjan 28.05.2011, 20:21

Naslov: Linux Mint 11 is out
Poruka od: marjan 28.05.2011, 20:21
(http://cdn.unixmen.com/images/stories/linux-mint.png)
E pa, pošto je Ubuntu isforsirao Unity, a Gnome 3 se nije baš proslavio, evo solidne opcije, naročito za početnike u GNU/Linux svetu: Linux Mint.
Jedna od najpopularnijih distribucija u poslednje vreme zasniva se na Ubuntuu, tera Gnome 2, a pre neki dan je izašla verzija 11 Katya (Kaća? :P)
Teram 10-ku na lap-topu već neko vreme i odlična je, a za upgrade ću videti kada ću, jer sam ispodešavao štošta, pa da ne batalim.  ;)
O detaljima poslednjeg izdanja: http://blog.linuxmint.com/?p=1760
Naslov: Odg: Linux Mint 11 is out
Poruka od: holodoc 29.05.2011, 08:38
Pa zar nema opcija update kod instalacije da ostavi sva podešavnja?

EDIT: Enivej, baš ću da probam tu novu verziju jer prosto mi je neverovatno koliko tipovi koji stoje iza projekta izlaze u susret zajednici a uz to imaju "osećaj za filing" šta tačno od najnovijih gluposti ne treba da inkorporiraju u svoj distro.
Naslov: Odg: Linux Mint 11 is out
Poruka od: marjan 29.05.2011, 13:57
CitatPa zar nema opcija update kod instalacije da ostavi sva podešavnja?
Ima update preko novih repoa, nego imam neki drajver za wireless koji sam jedva namestio (jedina stvar oko koje sam petljao), a takođe i još neki programčići koji vuku naravno neke još pakete, pa ne bih da se zanimam (za sad) oko toga.
Razmišljao sam da uzmem onaj LMDE - rolling release Minta zasnovan na Debianu, ali videh na forumima da ume da pravi problemčiće, te sam odustao.
Naslov: Odg: Linux Mint 11 is out
Poruka od: maxogm 13.06.2011, 19:10
Da nije neko možda probao tu Kaću(Linux distribucija za neupućene), vredi li šta?
Naslov: Odg: Linux Mint 11 is out
Poruka od: holodoc 13.06.2011, 20:00
Citat: maxogm  13.06.2011, 19:10
Da nije neko možda probao tu Kaću(Linux distribucija za neupućene), vredi li šta?

Evo ja moram da je pohvalim :) Instalirao sam je pre nekih petnaestak dana i iskreno koliko god se trudio do sada nisam uspeo da joj nađem nijednu jedinu zamerku. Sve ono šo me generalno nevira kod Ubuntu-a ovde je prepravljeno ili uklonjeno tako da moram da kažem da je osećaj u radu fantastičan. Doduše jedina stvar koja mi u startu nije baš bila po volji je bre što je sve nenormalno zeleno pa sam morao brzo da ubacim neke normalne boje, ikonice itš. :D

Drajveri za grafičku rade odlično (Ati Catalyst) i što je najbolje instalacijom sa DVD-a automatski je instalirano ama baš sve od kodeka za puštanje multimedije :) Znači nema potrebe za autotenom kao u Fedori i sl. Plus, autori su se recimo dosta potrudili oko podešavanja WINE-a pa tako sada isti dolazi sa ogromnom winetricks bazom koja omogućava predefinisano štelovanje samog WINE-a da bi se eliminisali potencijalni problemi prilikom instalacije i rada specifične instalacije. Primera radi ako se instalira Steam preko winetricks-a sam program odmah ponudi opciju instalacije nedostajućih Win fontova (Arial itd.) bez kojih Steam puca bez ikakve prijavljene greške :)


Da ne davim previše... Ako tražiš pouzdan, pregledan i čist dirstro koji još uvek "fercera" na GNOME 2 obavezno probaj Kaću jer nećeš sigurno zažaliti. U suprotnom bih ja kao dežurno džangrizalo prvi našao neki pik na nju :) Samo vidi da skineš DVD verziju i ako imaš 64-bitni CPU da to bude 64-bitna verzija (da ne objašnjavam zbog čega sam ja shvatio da je bolje instalirati 64-bitnu verziju ako procesor podržava :D)
Naslov: Odg: Linux Mint 11 is out
Poruka od: marjan 13.06.2011, 21:05
A sad idemo svako po plusić... Jedan po jedan, bez guranja molim!
(:I