Brojač session i hit poseta sa beleženjem IP adresa poseta

Započeo holodoc, 29.12.2008, 19:40

prethodna tema - sledeća tema

holodoc

Juče prekjuče sam slučajno ponovo iskopao ovo parče koda koje sam radio pre jedno dve godine i koje sam nakon toga često koristio u svojim projektima za evidenciju posećenosti tj. broja unikatnih i hit poseta kao IP adresa posetilaca.

Kompletan kod se nalazi u prikačenoj arhivi. Kako se instalira?

Arhiva se raspakuje u folder na serveru ali tako da non_public folder bude van vidljivog dela tj. da ne bude dostupan na netu. Zbog toga se folder u kome se nalaze skripte za izvršavanje zove public_html a ovaj drugi gde se smeštaju podaci treba da bude u istom nivou sa public_html tj. da ne bude vidljiv vani.

Pogledajte index.php da vidite kako se koristi.

Dakle na početku svake stranice koja treba da se prati se na početku stavlja sledeći deo:
<?php
//ovo ide odmah na pocetku svakog fajla koji treba da se prati
session_start(); //startovanje sesije
include_once("counter.inc.php");
?>

U zavisnosti od toga da li rezultat brojača treba da se prikaže na stranici može se koristiti echo za prikaz rezultata funckije Counter. Ako nije potrebno prikazivati rezultate dovoljno je samo pozvati funkciju koja ima sledeću sintaksu.
Counter([tip brojaca], [naziv fajla sa smestanje rezultata]);

Pri tome tip brojaca moze imati vrednost session sto znaci da se brojac ponasa kao session brojač odnosno ne broji svaku posetu stranici vec samo računa nove posetioce tj. upoređuje sesije ili bilo koju drugu vrednost gde se brojač ponaša kao hit counter odnosno, svaka poseta stranici se računa.

naziv fajla sa smestanje rezultata se odnosi na naziv fajl au kome će se smeštati rezultati. Ako nije naveden po defaultu se podrazumeva fajl counter.txt.

Prikazan može biti samo jedan tip brojača po učitavanju (ili session ili hit). Posle svakog inkrementiranja brojača pravi se backup upisanih podataka u fajl sa bckp ekstenzijom u non-public folderu u kome su smešteni svi podaci o poseti.

Primer upotrebe sa prikazom session vrednosti i upisom podataka u fajl pod nazivom brojac.dat.
<?php
echo Counter("session""brojac.dat");
?>


Prikaz upotrebe bez prikaza infa pri čemu se rezultati smeštaju u defaultni fajl counter.txt.
<?php
echo Counter();
?>

Eto... Mislio sam da će nekome možda zatrebati >:D<

A da... Zbog izuzetno dobrog iskomentiranog koda na srpskom neće biti problema da se ukapira šta tačno koja linija koda radi   (:I
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php