Debian 6.0 Squeeze

Započeo holodoc, 06.02.2011, 11:36

prethodna tema - sledeća tema

holodoc

06.02.2011, 11:36 Poslednja Izmena: 06.02.2011, 11:38 od holodoc


Posle više od dve godine razvoja Debian 6.0 pod kodnim imenom "Squeeze" je danas pušten u divljinu pa ko voli nek izvoli :)

http://www.debian.org/News/2011/20110205a
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

holodoc

Danas, kada sam odavno postao pionir, svečano se zaklinjem da više nikad u životu neću da dohvatim Debi(L)anoide u ruke a kamoli da budem odgovoran za njihovu instalaciju na bilo kakav računar :-$

Elem, sinoć reših da uradim reinstalaciju oba operativna sistema iz dual boot-a pošto je Windows posle šest meseci eksploatacije počeo da bunca a Ubuntu mi i onako samo čuči bezveze na drugoj particji. Pošto je Debian 6.0 tek izašao taze iz vurune ajde rekoh samom sebi da vidim kako će to čudo da se pokaže.

Instaliram ja prvo lepo "sedmicu" ali poučen iskustvima od pre rešim da pre nego li se dam na instalaciju ostalih programa na "sedmici" instaliram Debian.

Instalacija prođe u najboljem redu stim što je na par mesta u grafičkoj instalaciji bilo par nekih nejasnih nebuloza koje se daju lako rešiti. Po završetku instalacije kreću problemi :(

Kao prvo, iako me je instalacija pitala da li želim da GRUB doda detektovanu sedmicu po ponovnom podizanju sistema od Win stavke ni trag ni glasa iako je manuelna detekcija GRUB-a uredno prijavljivala postojanje particji.

Ajde nekako pređem preko te stavke i rešim da proverim kako se ostatak sistema ponaša.

Tu odmah dolazimo do sledećeg problema. Najveći i najpoznatiji repozitorijum Debian multimedijalnih "non-free" paketa (http://debian-multimedia.org/) je pre nekih nedelju-dve dana doživeo kompletan  krah servera pa su svi paketi navrat-nanos ponovo nekako "skarabudženi" što je za posledicu imalo da dođe do mešanja međuzavinosti kod paketa. U prevodu, skoro ništa od non-free paketa nije moguće instalirati jer paketi jednostavno odbijaju da koriste međuzavinosti koje ne dolaze iz njihovog tipa stabilnosti (stable, unstable, testing).

Dakle kompletno poražavajuće iskustvo :banghead:

No pozitivna stvar u celoj priči je što za sve gore navedene probleme ipak postoji rešenje... Instalacija Fedore 14 :dzavo: (nastavak priče o Fedori 14 možete naći u njenoj temi da ne pravimo ovde offtopic).

Dakle, mene Debianoidi više neće nikad videti jer se vraćam svojim starim ljubavima iz tabora Red Hat derivata... CentOS i Fedora @-)@-)@-)
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php