Ponovo o Danima računarstva na TEHNIČKOM FAKULTETU

Započeo Siniša Ranđić, 19.12.2010, 11:56

prethodna tema - sledeća tema

Marko Аcović

CitatSrećom nisam mislio na projekte u kojima bi studenti radili projekte za firme, jer je to jako komplikovano sa organizacionog stanovišta. Morali bi da imamo mnogo bolje osvojenu tehnologiju realizacije bilo koje vrste projekata, mnogo toga na višem nivou. A bojim se da nam nedostaje i dobar CEO, koji će to da organizuje i vodi.

Misljenja sam da bi ipak trebalo probati saradnju sa firmama. Jeste da je potrebno vise energije, znanja i discipline ali to je jedini nacin da studenti nauce kako je raditi realne projekte koji moraju da zadovolje standarde trzista kao i da budu zavrseni u okviru unapred definisanih rokova. Sa druge strane ovo je odlican nacin da fakultet dobije povratnu informaciju iz privrede. Zar to nije bio cilj, ostvariti vezu na relaciji fakultet - privreda?

Siniša Ranđić

Naravno nisam ja protiv saradnje sa privredom, ali je vidim kao nešto što ne bi bilo primarno vezano za angažovanje studenata. Već to bi bili projekti koji bi se realizovali u okviru sardnje Laboratorija - Privreda, a gde bi studenti bili realizatori određenih "pozicija" u tim projektima, pre svega kroz diplomske radove, ali i projekte (seminarske) u okviru pojedinih predmeta. Ono što je loše iskustvo sadašnjeg koncepta obrazovanja je što nastavnici uglavnom vode računa o svojim predmetima (domaći zadaci, kolokvijumi, seminarski) ne obazirući se na činjenicu da studenti imaju još 5 - 6 predmeta. Fakultet je izgubio koheziju, tj. svaki predmet je nedodirljivi entitet. A to se obično završava ishodom da nastavnici koji vode o tome računa de facto devalviraju sami sebe i svoj predmet.

akostic

Obzirom da živim i radim u Čačku, spreman da sam da pomognem u organizaciji i logistici ovkvog dešavanja. Mislim da dalekosežni efekti ovakvog okupljanja mogu biti izvanredni, ali pre svega mislim da je nekako red i dužnost svih nas da se odazovemo ovom pozivu i da svako ko je u prilici i pomogne.

Dao bih i predlog koji se uklapa u prethodni Sinišin post... Možda treba i formalno da se organizuje neka vrsta "challenge" u nekoliko kategorija u kojima bi učestvovali i sadašnji a i bivši studenti - što da ne. Time bi se tema možda ostavila na izbor studentu-ekipi... Ili možda čak se organizuje "okrugli-sto" koji bi razmatrao trendove u tehnologijama kojima se sami bavimo...

U svakom slučaju "count me in"...

Siniša Ranđić

Nadam se da ću do kraja sedmice uspeti da kompletiram prvu fazu baze podataka o bivšim studentima RT na Tehničkom fakultetu koju bi onda trebalo dopuniti podacima o sadašnjim "koordinatama", tj. podacima o mestu življenja i zaposlenju da bi moglo da se lakše komunicira. Nakon toga napraviću konkretan predlog o formiranju udruženja bivših studenata RT, mada bi logičniji bilo da ta inicijativa formalno potekne od nekog od samih studenata od kojib se formirao inicijativni odbor od 3 - 5 članova koji bi vodio celu akciju. Laboratorija bi svakako pružila svu potrebnu logističku pomoć.


A kroz konkretnu akciju će se sigurno pojaviti mnoštvo novih ideja.