Microsoft Cloud Power - na TFČ

Započeo marjan, 26.04.2011, 08:47

prethodna tema - sledeća tema

marjan

Pa kad je već administrator obio katanac, može da se piše dalje.
LM, video zapisa nema, ali evo substrata onoga o čemu je bilo reči:
Windows Azure, Freemium pristup: http://msacademic.rs/News.aspx?id=264
HTML 5: http://webfu.rs/ppt (Prva prezentacija)

Meni je lično ovaj drugi deo bio zanimljiviji, jer je upotrebljivost Azurea malo onako "apstraktna", bar na nekom manjem formatu aplikacija.
Nažalost, posle pauze, pred drugi deo, dobar deo studenata je otišao, te i nisu ispratili dalje :(.
Na pošten način, odgovorom na jedno od nagradnih pitanja, stekoh MS majicu :)
       


Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

Citat: marjan  14.05.2011, 18:25Na pošten način, odgovorom na jedno od nagradnih pitanja, stekoh MS majicu :)

Jel legalna?  :blush: Imaš serijski broj i nalepnicu za nju? =))
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

Marko Аcović

Ne vidim razlog zasto bi zakljucavao temu :).

marjan

14.05.2011, 19:20 #18 Poslednja Izmena: 14.05.2011, 19:22 od marjan
CitatNe vidim razlog zasto bi zakljucavao temu
Slažem se - pošto većina aktivnih članova ima mogućnost da je otključa, i jeste malo besmisleno.

CitatJel legalna?
100%.... pamuk
U stvari, pod Creative Common licencom je, tako da ću je šerovati sa ukućanima.

Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

Citat: marjan  14.05.2011, 19:20Slažem se - pošto većina aktivnih članova ima mogućnost da je otključa, i jeste malo besmisleno.

Ne mogu svi. Ti kao autor teme jedini imaš mogućnost da otključavaš i zaključavaš ;) Osim nas obijača naravno :dzavo:
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

marjan

14.05.2011, 19:46 #20 Poslednja Izmena: 14.05.2011, 19:51 od marjan
A "obijači" su nam među najistaknutijim drugovima-članovima - ~90% poruka su napisali korisnici sa titulom "Administrator", ne?

Supermoderatori ne mogu da otključaju teme?!  :o
Da izvinite moj francuski, ali pih, onda i nisu baš "super".  B-)
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

14.05.2011, 19:54 #21 Poslednja Izmena: 14.05.2011, 19:57 od holodoc
Citat: marjan  14.05.2011, 19:46
Supermoderatori ne mogu da otključaju teme?!  :o
Da izvinite moj francuski, ali pih, onda i nisu baš "super".  B-)
A obijači su nam među najistaknutijim drugovima-članovima.

A nema ovde super moderatora jer su svi ekološki svesni ljudi i koriste isključivo bezolovni ;)

Šalu na stranu ali na ovom forumu ne postoji grupa koja se obično naziva super-moderatorima pošto se u većini slučajeva pokazalo da pre ili kasnije sa takvom grupom uvek nastanu problemi zbog preklapanja nadležnosti.

Ovde jednostavno postoje administratori, moderatori i namenske grupe tipa CSL Tim, CSL Saradnik itd. čisto da bi se definisalo kojim dodatnim (nevidljivim) zonama mogu da pristupe i šta tačno mogu da urade.

Citat: marjan  14.05.2011, 19:46A "obijači" su nam među najistaknutijim drugovima-članovima - ~90% poruka su napisali korisnici sa titulom "Administrator", ne?

Pa šta sad da radimo kad su ostali posetioci sramežljivi pa se ustručavaju da postuju :) U proseku svakog dana bar 15-20 različitih posetilaca navrati na forum ali postuje tek možda par njih :) Sramežljivost ili problemi sa snalaženjem u softveru "question is the now". Mada opet kažem mislim da govorim u ime svih kad kažem da nam opet nije toliko bitan kvantitet koliko kvalitet :)
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

marjan

14.05.2011, 20:01 #22 Poslednja Izmena: 14.05.2011, 20:20 od marjan
Ne treba ništa da radimo. Samo sam odgovorio na Markovo polu-retoričko pitanje "zašto bi zaključavao temu", argumentom da zaista ne treba, jer većina korisnika (znači, autori >90% poruka) mogu da je otključaju i onda i nema smisla zaključavati je.
Stavili ste opciju zaključavanja, bez obaveznog polja "objasni u do 300 reči zašto to radiš", pa eto.
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

Zepi

Ja sam slusao deo o CLUOD-u.

Pokazano je na koji način Microsoft planira da uđe u segment hostinga po mom mišljenju.
Ne bi me čudilo da za to dobiju još jednu tužbu za nelojalnu konkurenciju.

Princip nije loš.
Jednstavno sve što se napravi u Visual studio 10 može se hostovati na Microsoft serverima jednim klikom i dobija se URL sa sufiksom cloud.com i to postaje vidljivo celom svetu.

Oni garantuju sigurnost, resurse koji se mogu dinamički menjati u zavisnosti od posecenosti i potreba.
Ovakva usluga se plaća i to će im biti glavni izvor prihoda.

Sad koliko će u tome da supeju ostaje da se vidi.

Ponavaljm opet da mi liči na ulazak u polje hosting firmi na lakši način što bi najviše tim kompanijama moglo da predstavlja problem.
Mada nisam siguran koliko je ustvari win platforma zastupljena na webu pa to možda i nije veliki deo kolača.

Drugi deo, vezan za html5 i ie9 nisam mogao da gledam pa bi bilo dobro da neko iznese i taj deo inpresija.

marjan

Već sam gore pomenuo da mi je drugi deo upravo bio "prizemniji" (nije bio u oblaku  :D), te stoga (meni) i nešto zanimljiviji.
LM, Srđan (predavač, programer u MFC SpiderLabs) je kroz jednu prezentaciju, urađenu upravo u HTML5 (link da t u jednoj od prethodnih poruka), prikazao  mogućnosti nove iteracije popularnog markerskog jezika, novu strukturu veb-strana, ugradnju multimedije direktno kroz kod (video-zapisi, grafika), uz prikaz nekih inovacija IE9, pre svega u smislu integracije istog u Windows.
Malo zapažanje: U drugom delu su ostali oni najzainteresovaniji i posetioci koji nisu došli samo zbog goodies-a (naravno, ima i onih koji su nekim ozbiljnim poslom morali da odsustvuju) i od tih 30-ak ljudi, mahom studenata, samo nekolicina je digla ruke kao odgovor na pitanje "ko se bavi programiranjem". :(
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

HTML5 deluje lepo na papiru i još lepše kad se demonstriraju stvari koje rade u praksi ali nažalost sve dok browseri ne budu sposobni da konzistentno i uniformno isprate minimum njegovih specifikacija propisanih W3C-om HTML5 neće biti ni od kakve praktične vrednosti osim za demonstraciju sile.

Konkretno, HTML5 je danas dostupan kao DTD u većini savremenih browsera što znači da browser teorijski podržava HTML5 ali praktično ne garantuje da će stavke koje konkretan browser podržava biti isto tako podržane i na ostalim browserima.

Da stvar bude gora još veći problem nastaje u trenutku kada autor shvati da treba da se opredeli da li mu je bitnije da koristi standard koji sigurno neće potpuno zaživeti u skorije vreme i time rizikuje da bar nekih 25-40% svetske populacije ne može da koristi sajt / aplikaciju ili želi da zaboravi na neke HTML5 mogućnosti i ipak koristi stariji ali mnogo rasprostranjeniji HTML format.

Donekle priča je slična kao sa XHTML-om kojeg je realno, kao i u većini drugih slučajeva, sahranio Internet Explorer. Naime, Internet Explorer je bio jedini koji je i pored potpune specifikacije XHTML standarda odbijao da implementira podršku za taj standard tako da realno iako su dokumenti formatirani kao recimo XHTML 1.1 Strict a ostali browseri (Firefox, Chrome itd.) su imali (i danas imaju) podršku za XHTML serveri bi po defaultu slali text/html header za identifikaciju tipa sadržaja. Dakle autori su mogli da biraju ili da forsiraju svoje aplikacije da koriste punu prednost XHTMl-a i time rizikuju da im sajt / aplikacija ne bude vidljiv u Internet Exploreru koji ima ogromnu zastupljenost na tržišu ili da jednostavno koriste XHTML ali tako da se u browserima interpretira kao HTML čime se gubi smisao uopšte postojanja XHTML formata.

To je ukratko i razlog zbog kojeg se W3C ponovo vratio na HTML a maltene u potpunosti odustao od daljih konkretnih radova na XHTML-u (ne računaju se neki poluzavršeni draftovi čija je sudbina neizvesna).

Za kraj kratak osvrt na podršku browsera za HTML5 pošto je ona u ovom slučaju i najbitnija. Internet Explorer 9 iako je napravio veliki pomak u kompatibilnosti sa standardima (CSS3, HTML5) i dalje sa svojim HTML5 komponentama dosta kaska za konkurencijom tako da ponovo ne postoji čvrsta minimalna osnova na kojoj bi autori mogli da baziraju svoje HTML5 projekte. Počevši od svađa oko toga koji browser podržava koji enkoding sistem za video kontejnere (famozna H.264 vs. Ogg Vorbis svađa) i potpuno bataljivanje podrške za H.264 od strane Chrome-a preko milion drugih sitnih čarki i nedoslednosti dovoljan je razlog da HTML5 svoj procvat i razumnu podršku može da očekuje tek kroz nekoliko godina.

Do tada XHTML Strict (al' na HTML način) u se i u svoje kljuse, koje je poznato da funkcioniše na svim browserima :)

Inače ko želi da se dodatno informiše u vezi HTML5 standarda a nije baš vičan engleskom ili jednostavno ne želi da se rve sa specifikacijom direktno na W3C sajtu može da pogleda sledeći link http://diveintohtml5.org/ gde može na veoma informativan i ilustrativan način da se informiše o tome šta HTML5 realno donosi i zbog čega sav taj hype oko njega :)

Ko želi da testira HTML5 mogućnosti svog browsera to može da učini na seldećem sajtu http://html5test.com/. Sajt daje detaljan pregled svih stavki koje testirani browser podržava s osvrtom i na par sitnica koje nisu u potpunosti deo HTML specifikacije ali koje doprinose funkcionalnosti i naravno boljem (bonus) rezultatu.

Za detekciju podržanih HTML karakteristika se inače u većini slučajeva koristi Modernizr biblioteka koju možete preuzeti sa sledećoj adresi - http://www.modernizr.com/.

Uh al' se raspisah ali verujem da nije na odmet malo informativnog štiva na ovom forumu :D
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

holodoc

Citat: Zepi  16.05.2011, 08:10
Ja sam slusao deo o CLUOD-u.

Pokazano je na koji način Microsoft planira da uđe u segment hostinga po mom mišljenju.
Ne bi me čudilo da za to dobiju još jednu tužbu za nelojalnu konkurenciju.

Princip nije loš.
Jednstavno sve što se napravi u Visual studio 10 može se hostovati na Microsoft serverima jednim klikom i dobija se URL sa sufiksom cloud.com i to postaje vidljivo celom svetu.

Oni garantuju sigurnost, resurse koji se mogu dinamički menjati u zavisnosti od posecenosti i potreba.
Ovakva usluga se plaća i to će im biti glavni izvor prihoda.

Sad koliko će u tome da supeju ostaje da se vidi.

Ponavaljm opet da mi liči na ulazak u polje hosting firmi na lakši način što bi najviše tim kompanijama moglo da predstavlja problem.
Mada nisam siguran koliko je ustvari win platforma zastupljena na webu pa to možda i nije veliki deo kolača.

Drugi deo, vezan za html5 i ie9 nisam mogao da gledam pa bi bilo dobro da neko iznese i taj deo inpresija.

Ne znam detalje izlaganja ali sam poprilično skeptičan da tako nešto može da zaživi. Kao prvo obični Live korisnici ne koriste ni Windows Live Spaces (http://spaces.live.com/) u meri u kojoj je to Microsoft zamišljao (imao sam negde statistike sad na žalost ne mogu da ih nađem) a kompanije čisto sumnjam da bi bile zainteresovane za hostovanje verovatno poverljivih podataka na "tamo nekom serveru".

Ne govorim o cloud konceptu generalno kao nešto što nema perspektivu jer could servisi postoje već godinama (GMail recimo itd.) ali mi se čini da dok kod običnih korisnika ovakav sistem možda i uspe da "prevari" nekoga poslovni korisnici će se teško odlučivati na ovakav korak a oni su u suštini i jedini koje Microsoft realno može da cilja sa ovakvom uslugom.

S druge strane zastupljenost Windows servera u svetu je manje više tabu tema jer dok statistike govore jedno zagovornici Microsoft tehnologija izvode zaključke koji su uglavnom suprotni onome što može da se vidi na statistici. Netcraft, kao jedan od respektabilnijih sajtova koji vodi računa o web statistici u svojoj statistici zastupljenosti web servera (http://news.netcraft.com/archives/2011/03/09/march-2011-web-server-survey.html) jasno pokazuje da dok Microsoft serveri stagniraju i imaju tendenciju blagog opadanja Apache i slični non-MS serveri stiču sve veću popularnost.

Ja bih inače posebno obratio pažnju na nginx (čita se "endžin eks" - http://nginx.net/) server koji u poslednje vreme postaje sve popularniji zbog svoje sposobnosti da mnogo bolje izlazi na kraj sa sajtovima koji se nalaze pod velikim opterećenjem (ima čak mnogo bolje performanse i u odnosu na Apache).
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php