Japan preuzeo prvo mesto na top-listi superkompjutera

Započeo Marko Аcović, 21.06.2011, 11:25

prethodna tema - sledeća tema

holodoc

Fail ja kažem! Tolika procesorska snaga a ne može da potera ni Counter Strike zbog nedostatka grafičke :dzavo:

Šalu na stranu ali ja se pitam koliko cela ta šklopocija već u samom startu ima ukalkulisane gubitke u performansama usled overheada. Kapiram da se ni ovaj superkompjuter sigurno ne oslanja na neku novu ingenioznu arhitekturu paralelne obrade već čist brute force (a zašto bi onda izlazili u javnost sa šokantnim informacijama tipa "koristimo 600 000 jezgara") ali tako kompleksan sistem sigurno stvara neki minimum gubitaka performansi koje inženjeri u stvari "poklapaju" dodatnim performansama.
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

gagi

Kada je paralelna obrada u pitanju, tu na scenu stupa Amdalov zakon kojim se računa maksimalno ubrzanje koje se može postići paralelnom obradom. Svaki program ima deo koji se ne može paralelizovati i deo koji se može izvršavati paralelno. Ako je P deo koji se može paralelizovati (i ima vrednost od 0 do 1) a N broj procesora tada se faktor ubrzanja racuna kao:

Na mašinama poput ove P/N praktično teži nuli jer je broj procesora ogroman tako da približno važi 1/(1-P). Ako uzmeš program kod koga je P 0,9 tj može se paralelizovati 90% aplikacije što je zaista veliki procenat možeš videti da je faktor ubrzanja oko 10, bez obzira na ogroman broj procesora. 

Dakle ova mašina je beskorisna, zar ne?  :(( Naravno da nije jer inače niko ne bi ulagao toliki novac u nju. Ova mašina svoju moć pokazuje kod takozvanih Embarrassingly parallel problema tj kod problema koji se u velikoj meri mogu paralelizovati. Ovakvi problemi se mogu pronaći u kriptografiji, fizici, meteorologiji, matematici, i mnogim drugim oblastima. Dakle ne može baš da potera CS ali zato može da simulira cunami.  :D 

Nadam se da sam uspeo da odgovorim na tvoje pitanje oko overheada ove šklopocije.  :)